Ambachtelijkheid in de vrouwenopvang de medewerker als vakvrouw Inzichten en handelingsaanwijzingen Judith Wolf Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Motivatie, leeftijd en competenties
“In balans” met sociale netwerken
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Ervaringen in samenwerking
HOOFDSTUK 10 De kunst van organisatie-analyse
Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
In je element zijn slim samen
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Van visie naar actie.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Congres Ouderenmis(be)handeling 10 juni 2011 MOTIVEREN, MAAR TOT WAT ? De weg uit het doolhof vinden.. Marleen Van Laere.
Positieve psychologie
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
MOTIVEREN Lt. De Groeve Luk.
Media & Creativiteit Jaar 1 les 8 Het creatieve proces.
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
Begeleidingsplannen GGZ
Basismethodiek in de vrouwenopvang
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
TEGENSTEMMEN EN WEERBAARHEID
Praktische adviezen volgens de HISTORIE-methodiek.
Ervaringen Implementatie in Nederland
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
CanDo Coaching.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Inzichten opgepikt van Streetwize De straatkinderen vormen de eerste klantengroep van de mobiele school Een straatkind is een kind dat de straat als leeromgeving.
Dossier Empowerment.
Volksuniversiteit Zwolle
Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Herstel in de GGz Jaap van der Stel

Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
{ Paulien Meijer Sterk in ontwikkeling Sterk in ontwikkeling.
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
Matchcare REGIE OP JE EIGEN LOOPBAAN: WORKSHOPS TER INSPIRATIE.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Rots en Water Sociale competentie training. Rots Weten wie je bent Weten wat je wilt Weten wat je doet Water Vriendschap Verbondenheid Communicatie.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari Welkom Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari 2012.
Conflicthantering Drie dagdelen van 120 minuten. Doelstellingen: -Kennis over conflicthantering (een theoretisch kader) -Inzicht in eigen conflictstijlen.
Healthwise/UMCG voorjaarssymposium
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie
Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid
Hoe kunnen wij ict stumileren in het onderwijs
Vakmanschap voor jongeren in het sociale domein
Participatiewiel Samenspel XXL 18 Mei 2017
it’s about learning to dance in the rain’
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Werken met plezier en goed presteren
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Positieve gezondheid “het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van.
Transcript van de presentatie:

Ambachtelijkheid in de vrouwenopvang de medewerker als vakvrouw Inzichten en handelingsaanwijzingen Judith Wolf Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg

De missie van de vrouwenopvang is het ondersteunen van vrouwen en hun kinderen bij het voorkomen en/of stoppen van huiselijk geweld in hun situatie door versterking van hun eigen kracht en zelfherstel met het oog op een door hen zelf gewenste kwaliteit van leven. Missie van de vrouwenopvang

Herstel Leven zoveel mogelijk in eigen hand, handelingscontrole Verbinding met anderen Positieve identiteit, eigenwaarde, zelfvertrouwen Zingeving & Herstel van hoop en perspectief Leven naar mogelijkheden, ondanks beperkingen en problemen

Vakmanschap en burgerschap Learning to work well is the foundation of citizenship. (p.290) Wat mensen met elkaar delen is de competentie om te ontwerpen en te maken. Leren om goed te werken geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen regie te voeren (‘to govern themselves’) en om zo goede burgers te worden. De aangeboren vermogens waarop vakmanschap is gebaseerd zijn niet bijzonder; ze worden gedeeld door een meerderheid van de mensen in ongeveer dezelfde mate en vinden hun oorsprong in spel. (Sennett, 2008: p 269, 277)

De basis van vakmanschap in drie vermogens Het vermogen om iets te ‘spotten’ als bijzonder of belangwekkend, als iets dat ertoe doet (via hand, oog, gehoor, fysieke sensaties etc) Het vermogen om de kwaliteiten van dat iets te onderzoeken via een patroon van actie – reflectie op resultaat – onderzoek - actie – reflectie (eenheid van voelen,denken en handelen) Het vermogen van openstellen voor alternatieve manieren van doen (op andere domeinen) door switchen, vergelijken, aanpassen. (Sennett, 2008: 277)

Ervaring is de resultante van inbedding en belichaming Inbedding stuurt het denken en handelen (embedded) Ervaringskennis is persoonlijke kennis … dat wat je (lichamelijk) in de vingers hebt (tacit knowledge & personal knowledge)

Vakmanschap is gebaseerd op langzaam leren en op routines die steeds verder ontwikkelen & verbeteren (terug te voeren op spel in de kindertijd) ‘Het belangrijkste instrument in de hulpverlening ben je zelf’

Een goede vakman/vakvrouw………. (Sennett: 2008; p. 262) Begrijpt het belang van een schets; je weet niet vooraf exact wat je gaat doen en waar je uitkomt; geen blauwdruk. Weet in proces van (be-)werken van materiaal de mogelijkheden en hindernissen die zich aandienen even positief te waarderen en ook te benutten; een probleem kan ook tot nieuwe onvermoede inzichten leiden Voorkomt om zodanig (obsessief) met (oplossing van) een probleem bezig te zijn waardoor elk verband (met de realiteit) zoekraakt; laat toe dat iets onopgelost blijft Vermijdt perfectionisme dat leidt tot een zelfbewuste demonstratie van eigen kunnen – kijk is hoe goed ik ben – maar concentreert zich en is bezig met waar ‘het materiaal’ toe in staat is (werktuig) Weet wanneer het tijd is om te stoppen: verder werken heeft een afnemende meerwaarde. Durf en kan iets onaf laten.

De weg van de minste weerstand Frustratietolerantie, verbeeldingskracht Ambachtsman gaat de weg van de minste weerstand, de weg die minste kracht kost: ga daar waar de oplossing zich voordoet/aandient (anders frustratie of zelfs agressie) Geen uitweg, frustratie productief maken door: Uittreden uit kader door creatieve inval, herformulering Aanpassing van gedrag of strategie (niet doorwurgen); opgeven of verwachtingen bijstellen. Identificatie met en verplaatsing in weerstand en hierdoor deelaspect op het spoor komen dat meegeeft/oplosbaar is. Sennett, 2008: 215 e.v

Creëer ambiguïteit – meerduidigheid (centrale vooronderstelling van eigen kracht benadering) Mensen leren van meerduidigheid en van uitdaging en zoektocht om hierin een eigen weg te vinden Breng mensen in omgevingen die activeren tot eigen handelen, een appel doen op eigen kracht, creativiteit en vormgeving. Motivatie wordt vergroot wanneer er voortdurend appel wordt gedaan op de eigen kracht zoals omschreven door de cliënt zelf