De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie"— Transcript van de presentatie:

1

2 Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie
Jos Oude Bos en Martinus Stollenga 09/11/2016

3

4

5

6

7 VOLGEN VAN DIVERSE CURSUSSEN
Welness Recovery Action Plan (WRAP) OPLOSSING GERICHT WERKEN (OGW) EMPOWERMENT PLUS Van ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid Computer cursus of een taalcursus

8 Herstel ondersteuning met inzet van ervaringsdeskundigen
Opleiding ervaringsdeskundigen Herstel ondersteunend werken Begeleiding vanuit de opleiding Begeleiding op de werkvloer Ervaringsdeskundigen worden herstel ondersteunend opgeleid in tegenstelling tot reguliere professionals. Hoe vinden ze en versterken ze elkaar toch? Is de begeleiding vanuit school voldoende? Sluit het herstelgedachtegoed ook goed aan bij wat professionals doen? Hoe is de begeleiding op de werkvloer m.b.t. de samenwerking tussen de verschillende disciplines?

9 Vier vormen van herstel
Figuur; Vier vormen van herstel, met een focus op persoonlijk herstel. De vier vormen van herstel hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.

10 Herstel ondersteunende zorg wordt gekenmerkt door:
In samenspraak inschatten of de burger de regie kan nemen en dit bevorderen De regie daar waar mogelijk bij de burger laten Bevorderen dat de burger gebruikt maakt van de positieve krachten in zichzelf en in diens omgeving Is persoonlijk en afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de burger Streeft naar duurzame oplossingen Is transgenerationeel Erkent het belang van zingeving en hoop voor het herstel en zorgt dat hiervoor aandacht is Stimuleert lotgenotencontacten Wordt uitgevoerd in een netwerk van organisaties

11

12 Mike Slade en de 4 herstelopgaven van herstel
- Een positieve identiteit ontwikkelen - Framing, het “inlijsten” of een betekenisvolle plaats geven aan de verslaving of psychiatrisch probleem - Responsief vermogen (weer) ontwikkelen, zelfmanagement van de symptomen en van de aandoening door empowerment - Creëren van verbinding Dit ondersteund het proces van zelfvertrouwen, en maakt contact maken met anderen eenvoudiger

13 Mantra van Gerrit Zwart
Wat ben je kwijtgeraakt? Wat wil je er van terug? Wat wil je er niet van terug? Wat kun je er zelf aan doen? Waarbij kan ik je ondersteunen? Gebruik de mantra als geheugensteuntje in je contact met de burger.

14 Empowerment is iemand in staat stellen eigen keuzes te leren maken
Empowerment is iemand in staat stellen eigen keuzes te leren maken. Geef cliënten hun zelfvertrouwen en passie weer terug.

15 Positieve grondhouding
- HOOP - OPTIMISME - VERTROUWEN Straal hoop, optimisme en vertrouwen uit m.b.t. het herstelproces van je cliënt. Denk niet dat wordt nooit wat, maar ga kijken naar wat er wel mogelijk is.

16 Vraaggericht i.p.v. aanbod gestuurd
Respectvolle benadering Goed luisteren De regie bij de burger Oplossingsgericht Vul zaken niet in voor je cliënt. Luister naar je cliënt. Heb respect voor je cliënt en zijn/haar verhaal en leefwereld. Denk in oplossingen en mogelijkheden met je cliënt, niet in problemen en durf daarbij verantwoorde risico’s te nemen.

17 Rehabilitatie Rehabilitatie is gericht op ontwikkelingsmogelijkheden van mensen Kijken wat er wel kan i.p.v wat er niet kan Rehabilitatie is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen.

18 Herstel on line DIGITAAL Netwerk/ LOTGENOTEN Platform

19


Download ppt "Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie"

Verwante presentaties


Ads door Google