Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Advertisements

Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Project gratis dyslexiesoftware Vlaamse overheid departement onderwijs uitgevoerd door SNPB samenwerkingsverband van de netgebonden pedagogische begeleidingsdiensten.
Redelijke aanpassingen t.a.v. personen met een beperking
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Decreet maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Leven met een beperking - een nieuwe kijk - K.V.G. – sociaal dienstbetoon September 2012.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Studeren met een functiebeperking op Universiteit Antwerpen
Toegankelijke voorstellingen voor personen met een verstandelijke beperking Vorming publieksbemiddeling Lasso – Faro – 21/11/2011.
Veranderingen in de zorg
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
D4A en Toegankelijkheid
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Mia Douterlungne administrateur-generaal
Lunchcauserie Netwerk Klachtenmanagement 24 oktober 2011 Klachtenbehandeling per beleidsdomein. Kan dat? Hoe?
Achtergrond Moderne visie op handicap of (functie)beperking: accent ligt op het niet- aangepast zijn van de omgeving Types handicap: motorische beperking,
Dag van de Docent 19 november 2009 Het examenreglement en flexibiliteit Redelijke aanpassingen voor studenten met een functiebeperking.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
22 VN – standaardregels als basis Herwerkt door ‘Zweedse Federatie van Personen met een Handicap’ Nationale regels toepasbaar op gemeentelijk niveau Methdodiek.
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Speciale Onderwijsleermiddelen Ontmoetingsdag SIHO 25.
SIHO - studiedag te Brussel - 25 februari Karla Van Lint Flexibel studeren voor studenten met een functiebeperking.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Geneve 3 oktober  Het VN-comité vindt dat er een alomvattende inspanning moet komen om wetgeving en regelgeving te harmoniseren met het VN- verdrag,
Voorstelling van de resultaten van de Consultatie Thema: Toegankelijkheid.
Concluding observations – Onderwijs (1) Ontwikkelen van een coherente strategie rond inclusief onderwijs Toekennen van de nodige financiële, materiële.
M-decreet 15 september 2014 Centrumraad 30 april 2013.
ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR
competentieontwikkeling
INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT. STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
M-decreet Terugblik Belangrijkste bepalingen Inschrijvingsrecht
Administrateur-generaal
M-Decreet Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften CLB Brussel GO!
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Inschrijvingen – schoolloopbaan – intake redelijkheid van aanpassingen
Een toegankelijke stad is een vitale stad Marianne Dijkshoorn 21 januari 2016 ZOETERMEERVITAAL.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Inclusie en Toegankelijkheid Wmo.Zo 3 december 2014 Gerry Vrielink Ruth Deddens.
Op weg naar een design for all? UNIVERSEEL ONTWERP IN DE KLAS 1.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
PERSCONFERENTIE LEERZORG Conceptnota Leerzorg Frank Vandenbroucke.
Wat houdt het M-decreet in?. HET BEGRIP M-DECREET.
Lokaal Sociaal Beleid.
29 november 2017 Dick Houtzager
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Lokaal loket kinderopvang
Branko Hagen, congres ‘Inclusiviteit werkt!’,
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Geïntegreerd breed onthaal
PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH
Ratificatie VN-verdrag: 14 juli 2016
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Lokaal loket kinderopvang
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid

VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht op inclusief onderwijs op alle onderwijsniveau’s. het is niet zozeer de persoon met een functiebeperking die zich aanpast aan de omgeving, maar de omgeving die meer geschikt wordt gemaakt voor de persoon met een functiebeperking. uitbouw van inclusief (hoger) onderwijs = participatief proces.

Wat verstaat het VN-verdrag onder inclusie? inclusie impliceert het verschaffen van redelijke aanpassingen inclusie impliceert organisatorische en structurele aanpassingen –onderwijssyteem beschikt over leerkrachten met specifieke vaardigheden inzake functiebeperkingen; –bewerkstelligen van ‘disability awareness’ bij onderwijspersoneel –ter beschikking stellen van ondersteunende communicatie, aangepaste onderwijstechnieken en materialen inclusie impliceert maatregelen om de toegankelijkheid te verbeteren –toegang tot gebouwen en tot voorzieningen binnen en buiten de gebouwen; –bewegwijzering in braille, inzetten van mensen die voorlezen en doventolken; –overheden kondigen minimumnormen inzake toegankelijkheid af. universeel ontwerp is een instrument om inclusie te realiseren

Vlaams Doelstellingenkader Handicap : –in ontwerpfase; –opgemaakt onder coördinatie van het team Gelijke Kansen Vlaanderen; –acties vanuit alle 13 beleidsdomeinen van de Vlaamse gemeenschap; –consultaties van het middenveld (gehandicaptenorganisaties); –Strategische doelstelling = het wegwerken van de drempels in de samenleving die volwaardige participatie van personen met een handicap verhinderen of belemmeren; –luik hoger onderwijs.

Taken van de overheid 1. Regelgevend kader Op Vlaams niveau: Decreet van 20 juli 2008 houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid, artikels 15 en 19, weigeren van redelijke aanpassingen = discriminatie, behalve als er sprake is van een onevenredige belasting voor de instelling; als andere bestaande maatregelen voldoende compenseren.

Taken van de overheid Op niveau van het hoger onderwijs: decreet over de flexibilisering van het hoger onderwijs geeft reeds ruime mogelijkheden aan de instellingen om studenten met functiebeperkingen maximale kansen te bieden (cf. bijdrage van Karla van Lint op de SIHO-ontmoetingsdag van 25 februari 2010); waar nodig de regelgeving van het hoger onderwijs in overeenstemming brengen met de bepalingen van het VN-verdrag o.m. Participatiedecreet: brede definitie functiebeperkingen (VN definitie overgenomen in VLOR- advies); inschrijven recht op redelijke aanpassingen; Verplichte opname van genomen maatregelen en faciliteiten in de onderwijsregelementen; rol van de raad voor studievoortgangsbeslissingen mbt redelijke aanpassingen

Taken van de overheid 2. Ondersteunende rol ten aanzien van de instellingen en de studenten Evolutie naar (meer) inclusie in het hoger onderwijs: –hoe bestaande ondersteuning verbeteren/anders oriënteren? Ondersteuning vanuit de overheid (SOL, Aanmoedigingsfonds, tolkuren, VAPH, …) Ondersteuning binnen de instellingen

Rol van de overheid –Rol van de instellingen, de associaties, SIHO? –Inhoudelijke discussies waarin verschilt een inclusieve aanpak van wat de instellingen nu al doen? doelgroepgerichte aanpak en inclusie? wat met GON in het hoger onderwijs? rol van UDL?

Hogeronderwijsbeleid Basisuitgangspunt = Studenten met functiebeperkingen hebben dezelfde rechten en krijgen dezelfde kansen als alle andere studenten