PRAKTIJKVERHAAL Een netwerk van gedeelde passies en kleine ontmoetingen in de buurt …

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gent, scheppende stad Gent 2020 Stadscongres VGC 25 februari 2009.
Advertisements

In Aalst en het hinterland. •Waarom •Wat •Wie •Wanneer •Waar •Doel •Matching •Ondersteuning •Verwachtingen.
“ - een platform voor ICE in Vlaanderen” Dries Van Den Broucke – 14/09/2012.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Stichting Dijk van een Kust
Moderne stadsbibliotheek én Communicatiehuis van en voor de (Nederlandstalige) gemeenschapsvoorzieningen in Brussel Gemeenschappelijk initiatief van VGC.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Dordtse WelzijnsOrganisatie De buurtmoestuinen in Crabbehof zijn een van de succesvolle onderdelen van vereniging De CrabbehofKraam.
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Een participatieproject voor personen met een verstandelijke handicap VIBEG vzw en Compagnie Tartaren.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Dialoog en netwerkvorming i.h.k.v. het lokaal sociaal beleid
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
BBC – LDC.
Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten.
LSB Trefdag Antwerpen 1 PARTICIPATIE Lokaal Sociaal Beleid Gent (par·ti·ci·pa·tie de; v -s het hebben van aandeel in iets; deelname)
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Burgerparticipatie op het platteland Ervaringen vanuit het sociaal-cultureel volwassenenwerk 1 31 maart 2011 Hannes Hollebecq.
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
“Let’s talk about you & me”
Convenant tussen de VGC en JES vzw. Het DNA van JES vzw: De stad groeit, verjongt en verkleurt Innovatief stadslaboratorium Een geïntegreerde aanpak.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Europese subsidies zoeken en aanvragen - het belang van ervaring & hulp.
Presentatie CabFaB Open podium 16 maart Bedrijven praten weliswaar steeds vaker over klantgericht werken, de praktische invulling is nog altijd.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
“Hoe kunnen we “buiten” binnen halen?” Vrijdag 12 september 2014 workshop.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Amateurkunst nu en in de toekomst 28 mei 2011 Kunstfactor Sectorinstituut amateurkunst Missie Visie Kerntaken Hoofdlijnen beleid 28 mei 2011.
Burgerinitiatieven.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Lichtkracht een creatief project voor en mèt jou!
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
22 september Tender POP Thomas Bossuyt & Maarten Andriessen.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
WHTSNXT? PROCESGERICHT, ACTUEEL EN LEERLINGGESTUURD FANTASTIC VOYAGE.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Ontmoeten, inspireren en genieten bedrijfsplan Dordrechts Museum en Simon van Gijn 24 maart 2009.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Het Grote Participatie Debat Vrijdag 2 september deSingel.
SOCIALE COHESIE & LEVEN IN JE JEUGDLOKAAL Geen vandaal aan ons lokaal Gent, 11 en 18 oktober 2016.
<plaats en datum>
Uiterlijke tekenen van godsdienstovertuiging bij openbare besturen
Resultaatgericht Samenwerken
Introductie Specialist: Exchange vzw
Evolutie van Nova: Van een zelfregulerend netwerk naar een sturend netwerk De.
Kia Tsakiridis | tapis plein vzw
Wegen van waarden en randvoorwaarden
100% West-Vlaams werkt samen
De week van de vrijwilliger
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Geïntegreerd breed onthaal
<plaats en datum>
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
voor een samenleving met veerkracht
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Bibliotheek en erfgoed
Aanbod jongvolwassenen
OOSTENDE DEMOGRAFIE / Bevolking stijgt: interne & externe migratie Dubbele vergrijzing:50% ouder dan 50 j. - 18% van de bevolking is onder de.
Transcript van de presentatie:

PRAKTIJKVERHAAL Een netwerk van gedeelde passies en kleine ontmoetingen in de buurt …

WIE ZIJN WE ? Evolutie van projecthuis tot expertisecentrum omtrent erfgoed en participatie projecthuis actueel erfgoed ( ) ↓ landelijke organisatie volkscultuur ( ) ↓ landelijk expertisecentrum voor actieve erfgoedparticipatie (2009- …)

erfgoed zoekt publiek? tapis plein zoekt methode. Tapis plein vzw wil bemiddelen tussen publiek en erfgoed. Het wil organisatoren van erfgoedactiviteiten uit heel Vlaanderen ondersteunen in hun zoektocht naar creatieve en doeltreffende manieren om een breed publiek actief te betrekken. Tapis plein doet dat door: _methodieken, tools en formats aan te reiken die kunnen inspireren Via het luikje ‘tips en methodes’ op onze website vind je materiaal waarmee je zelf aan de slag kan. Maar hou ons vooral in de gaten, we plannen veel meer: publicaties, studiedagen,... _advies, feedback en coaching op maat te verstrekken Een klankbord of inspiratie nodig? Via het vragenuurtje maken twee medewerkers graag tijd om met je mee te denken. Ook intensievere vormen van trajectbegeleiding worden in overweging genomen. _zelf laboprojecten uit te werken Tapis plein wil ook zelf projecten blijven opzetten, waarbij er gezocht wordt naar antwoorden voor actuele uitdagingen of waarin met nieuwe methodes wordt geëxperimenteerd.

PRAKTIJKVERHAAL SHOWROOM ZB & de passies uit de buurt

WIE DOET HET ? Cluster van partners met een gedeeld verleden in praktijk- en projectwerking in Zeebrugge: Meerdere personen en organisaties Brugge Plus vzw, Klein Verhaal vzw, tapis plein vzw, kunstenaar Jacques Charlier de stad Brugge buurtwerk Brugge en buurtwerk Zeebrugge, … én de buurtbewoners en lokale verenigingen

Het netwerk speelt zich bewust af in twee lagen: 1. De actoren/initiatiefnemers onderling, 2. De buurtbewoners en het buurtwerk anderzijds Een woordje uitleg: Vanuit het verleden (sinds 2002) hebben de actoren (apart maar ook samen) een ruime kennis en netwerk in en over Zeebrugge opgebouwd via diverse projecten in en mét de buurt. Ze putten uit die ervaring om ditmaal een project uit te denken dat specifiek mikt op netwerkversterking en participatieversterking in Zeebrugge tussen de bewoners en het buurtwerk. Zowel tussen de actoren als met de bewoners wenst het project een actieve participatie op te zetten, met een ‘ambivalente’ aanpak die openstaat voor medewerking gaande van een beperkte en zeer receptieve participatie voor afgebakende delen binnen het project (bvb voor deelname aan het artistiek traject, deelname aan een workshop, etc) tot het meewerken aan het projectverloop en de project- organisatie, het buurtwerk, etc

WAT DOEN WE? De oorspronkelijke finaliteit van de samenwerking is het realiseren van een sociaal-culturele en sociaal-artistieke werking in Zeebrugge om de bevolking en de buurt van Zeebrugge verhoogde kansen op (cultuur)participatie te geven enerzijds en zo een sterkere aansluiting te maken op Brugge als (cultuur)stad anderzijds. De gekozen methodiek in het project en de zelfgekozen finaliteit vanuit het project echter legde bovenal de klemtoon op het werken aan een proces van netwerken in de buurt

CONCREET … programma’s en wijkwerk op maat van die interesses die leven in de buurt. van vriendenblaadjes, tot workshopavonden waar buurtbewoners elkaar iets leren of waar een specialist rond hun favoriete hobby een avond komt opzetten, van vissoep koken tot hoeden naaien,... Bovendien legt het project SHOWROOM ZB daarnaast vanuit zijn sociaal- artistieke dynamiek met kunstenaars, projectmedewerkers en buurtbewoners ondertussen een parallel creatief traject af rond diezelfde passies uit de buurt met een fijn toonmoment als apotheose.

om … Om enkele maanden later bijna ongemerkt uit de buurt kunnen verdwijnen. De intussen al niet meer zo nieuwe buurtwerker heeft na dit project SHOWROOM ZB alle passies die leven in de buurt letterlijk in kaart en er is een toekomstgezind ritme en programma voor het nieuwe buurthuis opgebouwd. De buurtbewoners hebben er een rijk aanbod in hun eigen buurt bij gekregen en een reeks nieuwe contacten met mensen met gelijke interesses maar die ze misschien eerder nog niet altijd hadden gekruist… Een basis voor duurzame werking en versterkt cultureel burgerschap van de buurtbewoners is gelegd.

WAAROM DOEN WE het? De initiatiefnemers:De buurtbewoners: 1/ Een boon voor Zeebrugge1/ omdat het hun passie is 2/ Een geschiedenis in Zeebrugge2/ omdat het in de buurt is 3/ Zeebrugge heeft het nodig3/ omdat het plezant is en een beetje bekend maar ook een beetje nieuw / onbekend

Zeebrugge heeft het nodig… Zeebrugge is een ‘gevoelige’ plek omdat het steeds onder druk staat van havenuitbreiding, anderzijds omdat het in zijn bewoning een relatief groot verloop en aandeel kansarmen telt; dit geldt met name voor de Stationsbuurt, waaronder o.m.een sociale woonwijk. In het verleden is daarom het buurtwerk Zeebrugge opgericht met een locatie in de stationswijk, en ook werden sinds 2002 sociaal-artisieke buurtfeesten georganiseerd met medewerking van stadsbestuur/Brugge Plus vzw

Enkele tips in een methodiek van het kleine ontmoeten 1. INDIVIDUEEL Spreek je publiek aan vanuit hun individuele interesse 2. INFORMEEL Kies een informele setting die zich leent tot een spontane diverse participatie 3. IN VERBINDING laat ruimte voor een diversiteit aan rollen en relaties bij je deelnemers Hoe?

SLOT: FILMPJE SHOWROOM ZB