De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bibliotheek en erfgoed

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bibliotheek en erfgoed"— Transcript van de presentatie:

1 Bibliotheek en erfgoed
WO2 Café Bibliotheek en erfgoed Georges Elissen Rijnbrink Susanne de Jong de Bibliotheek Deventer Welkom, leuk dat jullie deze inspiratiesessie bijwonen. Voorstellen Georges en Suzanne. Om even te peilen wie er in de zaal zitten twee vragen: Wie doet er iets met bibliotheek en erfgoed? Wie doet er iets met 75 jaar vrijheid? Leuk om te horen, hopelijk draagt deze sessie bij aan nieuwe ideeen etc.

2 Het WO2 Café Vandaag vertellen we iets over het WO2 café. Het makkelijkste om dat uit te leggen is met dit korte filmpje Concept is: 1 Café, 15 Bibliotheken in Overijssel, in jaar vrijheid, in aanloop van dit lustrumjaar doen we een tour langs 15 bibliotheken volgens ‘kunst en kitsch’ principe Mensen kunnen voorwerpen, verhalen en documenten delen en door kenners laten beoordelen. Registreren voor thema exposities in We bezoeken de bibliotheken op volgorde van datum van bevrijding. Verder is dit 1 van de laatste kansen om deze verhalen van getuigen op te halen

3 Samenwerking Samenwerkingsproject van deze partners en lokale historische verenigingen. Mooi voorbeeld waarin ieders krachten ten volle benut kunnen worden en iedereen in zijn eigen rol: RTV Oost: mediapartner, groot bereik, professionele apparatuur, ervaring met verhalen vertellen HCO: historische kennis en expertise en netwerk lokale historische verenigingen, goed in verhalen ophalen Rijnbrink: faciliteren bibliotheken: logistiek, PR toolkit, draaiboek etc., daarnaast gesprekspartner namens bibliotheken Bibliotheken: laagdrempelig, lokale contacten, spreiding, neutraal, dé plek voor verhalen en ontmoeten

4 Opbrengsten Voor de hand liggende opbrengsten waren vooral voorwerpen, documenten en verhalen: van boekjes tot van parachutestof gemaakte jurkjes tot kogelvrije vesten van een NSb`er.

5 Opbrengsten Het project kreeg heel veel PR en media aandacht: iedereen blij en iedereen droeg bij aan de PR en communicatie. Zowel lokaal als centraal.

6 Opbrengsten Daarnaast kregen we een plus op wat we hadden verwacht: Bibliotheek is gastheer en facilitator, maar na 1 WO2 Café hadden we al door dat er meer in zat. - ontmoeting, community building, vb historische vereniging Ommen, 1000 leden. Mensen bljven hangen en gaan ook met elkaar in gesprek. Zo`n 30 à 40 bezoekers per keer. niks meer nodig dan een broodje, kopje koffie en een thema Bibliotheekdirecteur: Waarom doen we dit niet vaker?

7 de Bibliotheek Deventer
Deventer: deed mee met WO2 Cafe en heeft structurele samenwerking rondom erfgoed

8 Bibliotheek en erfgoed
Fusie 2016 Openbare Bibliotheek en de Athenaeumbibliotheek Athenaeumbibliotheek: oudste stadsbibliotheek van Nederland, gesticht in Beheert grote collectie middeleeuwse handschriften en oude drukken. Nieuwe bibliotheek geopend in september Oudste stenen huis van Nederland maakt deel uit van nieuwbouw (1130, fundament 2e helft 11e eeuw). Permanente ruimte presentatie erfgoed. Tentoonstelling stukken Athenaeumbibliotheek.

9 Bibliotheek en erfgoed: waarom?
Marktplaats van kennis en inspiratie. Visie Bibliotheek Deventer. Huiskamer van de stad. Activiteiten, lezingen, tentoonstellingen, samenwerking erfgoedpartners Breed publiek, laagdrempelig Nominatie opgeleverd Beste bieb Terug naar WO2 Café, een van de voorbeelden van activiteiten.

10 “Natuurlijk, waar anders?”
Bibliotheek en erfgoed “Natuurlijk, waar anders?” Voor Bibliotheek Deventer en bezoekers van het WO2 Café is het vanzelfsprekend. Meerdere bezoekers gaven bovenstaand antwoord op de vraag over hoe ze dit zagen. Hoe is dat voor jullie?


Download ppt "Bibliotheek en erfgoed"

Verwante presentaties


Ads door Google