Sessie 2 Ouderbetrokkenheid en voorschools Bijeenkomst G33 Utrecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Handelingsgericht werken en de IB
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Welkom 1.
In het bestuursakkoord
Samen met ouders aan het werk!
MBO passend onderwijs
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Samenwerken in burgerschap
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
12-1 Copyright © 2005 Prentice-Hall Hoofdstuk 13 Ontwikkeling en groei van mensen Managementvaardigheden, 2/e editie door Phillip L. Hunsaker Copyright.
Hoofdstuk 12 Beoordeling en ontwikkeling van medewerkers
Harmonisatieplannen kabinet
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Je kind stimuleren in zijn ontwikkeling
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Optimaal Educatief Handelen in de Kinderopvang 11 november 2009
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
NETWERKBIJEENKOMST MAANDAG 14 NOVEMBER.
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Hartelijk welkom 13 juni 2013.
Voor- en Vroegschoolse Educatie: Probleem-analyse, oplossingsstrategieën en effectiviteit P.P.M. Leseman © Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk 23.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Communicatie met ouders
Presentatie Bijeenkomst 1
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Werken met deze powerpoint
PLG Partnerschap school en ouders 1. Onderzoeksvragen 1.Op welke manier kan de samenwerking tussen school en ouders de ontwikkeling van het kind stimuleren?
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Ouderbetrokkenheid Sliedrecht november 2015.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 4.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Competentie gebieden Kerntaak 1.
De kracht van positief opvoeden
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
‘Hoe we blijvend leren’ Peuterspeelzalen Rijnstad 12 Juni 2013.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
‘Waalwijk Taalrijk’ 1 juni 2016 Workshop ‘Partnerschap met ouders‘ Karin Hoogeveen Sardes.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Transcript van de presentatie:

Sessie 2 Ouderbetrokkenheid en voorschools Bijeenkomst G33 Utrecht

Brief van minister aan Tweede Kamer (29 november 2011) Belang betrokkenheid van ouders bij taalontwikkeling van jonge kinderen. Afspraken met gemeenten dat ze meer gaan doen om ouders te betrekken. Gemeenten gaan stimuleren dat ouders thuis meer ontwikkelactiviteiten gaan doen. Gemeenten gaan ouders stimuleren om te participeren in activiteiten op de vroeg- of voorschool. Afspraken over een betere toeleiding van kinderen naar vve.

Indicatoren Inspectie Gericht ouderbeleid Ouders zijn vooraf adequaat geïnformeerd Intake (ouders bevragen) Stimuleren om thuis ontwikkelingsstimulerende activiteiten te doen Participatie in VVE-activiteiten in de voor/vroegschool Informeren over de ontwikkeling van hun kind Rekening houden met de thuistaal

Verbeterpunt (gem. 4 gemeenten) Gericht ouderbeleid 95% Ouders zijn vooraf adequaat geïnformeerd 23% Stimuleren om thuis ontwikkelingsstimulerende activiteiten te doen 50% Participatie in VVE-activiteiten in de voor/vroegschool 61% Informeren over de ontwikkeling van hun kind 40% Rekening houden met de thuistaal 5%

Twee vragen: Is Ouderbetrokkenheid een speerpunt binnen jouw organisatie? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo nee, wat zijn de weerstanden?

MINI-ENQUETE Met o.a.: Vind je oudercontacten belangrijk? Weet je of de ouders thuis activiteiten met hun kinderen doen? Weten de ouders wat jij van ze verwacht? Ga je op huisbezoek?

Waarom zijn betrokken ouders belangrijk? Kinderen met betrokken ouders presteren beter Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt positief effect op zowel sociale als cognitieve ontwikkeling van kinderen Kortom: kinderen behalen hogere leerresultaten door actief ouderschap

Ontwikkeling van (jonge) kinderen Achtergrond Ontwikkeling van (jonge) kinderen Overige ontwikkeling, etc. Motorische ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling van (jonge) kinderen, waaronder taalontwikkeling Buurt Educatie en onderwijs (VVE) Interactie in het gezin Onderwijs- en ontwikkelingsstimulerend gedrag van ouders Geletterdheid van ouders ouderbetrokkenheid Opleidingsniveau van ouders

Thuis een rijke leeromgeving scheppen Ouderparticipatie in de peuterspeelzaal/kinderopvang

Ontwikkelingsondersteunend gedrag Steunen, sturen en stimuleren Ouders tonen affectie en warmte, bieden emotionele steun en hebben respect voor de autonomie van het kind. Ouders geven leiding aan hun kind, maken duidelijk wat ze verwachten, stellen grenzen, houden toezicht en sturen bij wanneer het verkeerd gaat. Een verdiepende communicatie met hun kinderen Ouders gaan in op de ervaringen en gevoelens van kinderen. Ze vragen door, zowel naar concreet waarneembare zaken als naar meer abstracte zaken, buiten het hier en nu. Hoge (reële) verwachtingen van hun kinderen Ouders volgen met belangstelling hoe het met het leren van hun kind gaat. Ze ondersteunen het en verwachten dat het kind zijn best doet. Een rijke leef- en leeromgeving voor ‘informeel leren’ Ouders bieden een rijke leeromgeving aan van dingen van alledag. Ze praten over de dagelijkse zaken, lezen voor, zingen en doen spelletjes. Ze laten kinderen op een leuke en speelse manier kennis maken met taal en communicatie Uit: Bordewijk, e.a., 2007)

Interactie in het gezin

Opdracht in groepjes Schrijf op flap wat je doet om ouders te betrekken bij taalontwikkeling van hun kind? Wat zou je nog meer kunnen doen?

Partnerschap Valkuilen Ouders en leidsters beschouwen elkaar niet als gelijkwaardige partners Scepsis over functioneren ouders als opvoeders Maak gebruik van Ouders wel degelijk geïnteresseerd Grootste bezit van ouders is hun kind Ouders beschouwen PSZ als sleutel tot toekomst

Partnerschap: hoe? Ontwikkel visie op ouderbetrokkenheid Leidsters Ontwikkel visie op ouderbetrokkenheid Stel plan op met gerichte activiteiten Informeer ouders over belang ouderbetrokkenheid Stimuleer ouders in ondersteuning kind Geef feedback aan ouders Ouders Deelnemen aan activiteiten, bijv. oudercursus, voorlezen Deelnemen werkgroep ouderbetrokkenheid Uitvoeren thuisopdrachten

Stichting Leraar Leerling Ouders Missie: “Stichting LLO is een maatschappelijk organisatie waar de leerling, de leraar en de ouders vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid samenwerken waardoor er een samenleving ontstaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.”

Kernkwaliteit 1 2 3 4 1.1 De peuterspeelzaal / het kinderdagverblijf heeft een heldere visie met bijbehorende doelen op het gebied van ouderparticipatie geformuleerd. 1.2 In de visie beschrijving wordt inzicht gegeven in de analyse van de ouderpopulatie, waarin informatie naar voren komt zoals: Beschikbare tijd (werkend, werkloos, éénouder gezin); Taalachtergrond (Nederlands, tweetalig, weinig Nederlandse taalbeheersing); Opleidingsniveau (hoog opgeleid, lagere beroepsopleiding, geen opleiding, analfabeet). 1.3 Op basis van de analyse van de ouderpopulatie, de wensen van de ouders en de eigen doelstellingen is een concreet ouderbeleid geformuleerd en op schrift gesteld. 1.4 Het beleid wordt in de praktijk ook daadwerkelijk uitgevoerd. 1.5 De leidsters beschouwen de ouder als gelijkwaardige partner als het gaat om de deskundigheid t.a.v. hun kind. 1.6 De leidsters huldigen het principe ‘Lastige ouders bestaan niet, wel ouders die het moeilijk hebben’. 1.7 De leidsters hebben vertrouwen in de ouders en verwachten van ouders dat zij vertrouwen in hen hebben.

Verbetertraject Ouderbetrokkenheid Met behulp van een kwaliteitsinstrument kan een 2jarig verbetertraject Ouderbetrokkenheid worden uitgevoerd. 1: Tijdens een uitgebreide intake met de coördinator en/of directie wordt, aan de hand van het inspectierapport, ingegaan op de kwaliteitskaart Ouders. 2: Tijdens een bijeenkomst voor circa 10 leidsters of pedagogisch medewerkers en hun coördinator zal de kwaliteitskaart Ouders worden doorgenomen en zullen verbeterpunten worden vastgesteld. 3: Vervolgens zal samen met een adviseur een verbeterplan worden opgesteld. Volgende bijeenkomsten kunnen deel uitmaken van het verbetertraject: Studiebijeenkomst 1: Visie Ontwikkeling Ouderbeleid Studiebijeenkomst 2 en 3: Voeren van oudergesprekken Studiebijeenkomst 4: didactisch partnerschap/ontwikkelingsondersteunende rol van ouders Optioneel: Het verkrijgen van het keurmerk Ouderbetrokkenheid van de stichting LLO. De kosten hiervoor bedragen €1600,00, excl. begeleiding De kwaliteitskaart Ouders sluit aan bij het toetsingskader van de inspectie. De kosten voor dit 2-jarige traject bedragen ca. €4500,00 incl. teambijeenkomsten en -trainingen, verbeterplan, voorbereidingstijd, afstemmingsoverleg, maar exclusief reistijd en reiskosten.