Het Debat Opbouw en inhoud.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
“Een reis naar Licht”.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Pikante afwas !! Ik stop ermee. Die hele bereiding van deze maaltijd!!!
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Blijf bij mij Jolink.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
Debatteren college 2 luisteren en reageren.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Wat maakt het leven zinvol?
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Werkwoordspelling Hoe ging het ook alweer?.
Het internet is vol, print ‘t ff uit alsjeblieft.’ Propedeuse 08/09 Cultuur & Media College 3.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
Leren debatteren Discussie vs debat Eisen Structuur Parlementair debat
Godsdienst 1.
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Het debat de opbouw.
Opbouw debat (3-3) Voorstander minuten
Iedereen coach naar Jef Clement.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Spelregeltest Oliveo Handbal
HERHALING ZINSLEER.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Met handen en voeten geloven 1
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Mijn ervaringen in (land). Intro  Naam/land/soort vrijwilligerswerk/voorbereiding etc. (Plaats op deze pagina bijvoorbeeld een mooie foto) 1.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Slot 4Hc.
Argumentatiestructuren
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Het debat.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Onze doelen en visie in beeld
Reclame Masters | Ik en reclame!
HET DEBAT Discussiëren met regels Basis = onenigheid Voor- en tegenstanders Een derde partij overtuigen (het publiek, de jury)
Welkom ik maak me sterk.
Vrouwen hebben altijd het laatste woord !!!!
Woordjes leren.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Argumenteren en betogen II
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
SPREEKVAARDIGHEID V6.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Nee Zeggen!.
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Hoofdstuk 4 Schrijven en formuleren
De betogende voordracht
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Project English BOL niveau 4.
Transcript van de presentatie:

Het Debat Opbouw en inhoud

Het debat In een debat probeer je een jury te overtuigen van jouw gelijk. Je overtuigt dus niet je tegenstander. Denk aan een rechtszaak.

Het debat Opbouwbeurt voorstanders Opbouwbeurt tegenstanders Verweerbeurt voorstanders Verweerbeurt tegenstanders Vrije ronde Slotbeurt tegenstanders Slotbeurt voorstanders

Opbouwbeurt Definitie stelling (alleen voorstanders) Argumenten aan de hand van standaardgeschilpunten Kop-romp-staart Nummeren en labelen

Definitie stelling Bijvoorbeeld: Drugs moeten verboden worden. De voorstanders leggen uit wat ze precies onder drugs verstaan. Zijn dat softdrugs of harddrugs, of allebei? Zijn koffie en sigaretten ook drugs?

Standaardgeschilpunten Wat is het probleem? Is het probleem ernstig en structureel? Wordt het probleem veroorzaakt door het huidige beleid? Biedt het nieuwe beleid een doeltreffende oplossing? Is de oplossing uitvoerbaar? Wegen de voordelen van het nieuwe beleid op tegen de mogelijke nadelen? Antwoord voorstanders = ja, tegenstanders = nee

Kop-romp-staart Kop: geef na een korte inleiding kort aan welke argumenten zullen volgen. (zie: labelen) Romp: geef je argumenten Staart: Herhaal nogmaals kort welke argumenten er zijn geweest (zie: labels)

Kop-romp-staart De kracht van herhaling… Zeggen wat je wilt zeggen Het zeggen Zeggen wat je hebt gezegd

Nummeren en labelen Nummeren: ten eerste…, ten tweede…, etc. Labelen: je argumenten een kernwoord / label meegeven. Elke keer als je dit kernwoord / label noemt, weet de luisteraar over welk argument je het hebt.

Voorbeeld Kop Heb jij het KWT al ingepland? Ik zat gisteren in het OLC om mijn uren in te plannen, wat denk je? Alle vakken die ik lastig vind, zitten al vol. Ook de KWT´s die vallen in mijn tussenuren zitten vol. Dus dan maar andere uren inplannen. Zit ik weer de hele week tot 16.15 uur op school. Dit systeem werkt toch niet? Onze stelling is dat KWT-uren afgeschaft moeten worden. Wij hebben het dan over alle KWT-uren. Dus zowel vak-KWT´s, stilte-uren, betalab, overleg-uren etc. Wij spreken alleen over de KWT´s op de Heemlanden. Voor andere scholen kunnen wij niet spreken, omdat zij het wellicht anders geregeld hebben. Wij hebben hier een aantal goede argumenten voor. Ten eerste het kunnen inplannen, ten tweede de werksfeer en ten derde tijdsverlies bij de vakken.

Voorbeeld Romp Ten eerste het kunnen inplannen. De vakken die veel leerlingen moeilijk vinden, zitten als eerste vol. Daardoor plannen leerlingen een ander vak dan ze eigenlijk hadden willen hebben. Wij hebben een enquête gehouden onder 40 leerlingen en daaruit blijkt dat 70% van de leerlingen een KWT-uur kiest op basis van zijn rooster. …..etc. Dan de werksfeer. In de KWT-uren wordt erg slecht gewerkt….etc.

Voorbeeld Staart Ik denk dat wij duidelijk hebben laten zien dat de KWT-uren op College de Heemlanden volledig hun doel missen. Een drietal zaken is daarbij doorslaggevend. Ten eerste het inplannen, ten tweede de slechte werksfeer en ten derde het tijdsverlies bij de vakken. De leerlingen van de Heemlanden zouden beter af zijn als de tijd die nu naar de KWT´s gaat, weer terug gaat naar de vakken. KWT-uren moeten afgeschaft worden.

Verweerbeurt In de verweerbeurt ga je in op elkaars argumenten uit de opbouwbeurt. Tegenstanders moeten opletten dat ze niet alleen ingaan op de argumenten van de voorstanders uit de verweerbeurt, maar ook de opbouwbeurt. Geen nieuwe argumenten deze ronde. Ook nu geldt dat opbouw / structuur belangrijk is.

Vrije ronde Je mag nu vrij op elkaar ingaan door het woord te nemen. Ga staan als je spreekt. Luister naar de juryvoorzitter als jullie teveel door elkaar heen gaan praten. Hij geeft aan wie er mag spreken. Benut de tijd om de jury te overtuigen van jouw argumenten.

Slotbeurt Tegenstanders beginnen. Denk aan je labels. Bedenk een goede (niet kinderachtige) uitsmijter. Denk aan opbouw / structuur.

Time-out Tijdens het debat aantekeningen maken. Overleg tijdens de time-out over welke argumenten je gaat gebruiken en in welke volgorde. Werk samen en help elkaar.

Juryrollen Voorzitter – begeleider en woordvoerder van het jurycommentaar na afloop. Notulant – beoordelingsformulier bijhouden. Tijdwaarnemer (zorg voor stopwatch) Vrije Ronde – vraag bedenken en orde houden tijdens het debat.