De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Extra ondersteuning voor leesvaardigheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Extra ondersteuning voor leesvaardigheid"— Transcript van de presentatie:

1 Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Theorie Argumentatie Extra ondersteuning voor leesvaardigheid

2 Verzwegen argumenten Ik denk dat Hans een goede conditie heeft, want hij voetbalt nog steeds elke zondag. Verzwegen argumentatie: Als je iedere zondag nog steeds voetbalt, dan heb je een goede conditie

3 Verzwegen argumenten Verzwegen argumentatie op basis van kenmerken: Ivo is gameverslaafd. Hij speelt meer dan een uur per dag. Kritiek: is iets wel zo kenmerkend? Verzwegen argumentatie op basis van vergelijking: Natuurlijk mag Iran kernwapens ontwikkelen. De VS heeft dat ook gedaan. Kritiek: zijn er geen grote verschillen tussen de vergeleken delen? Verzwegen argument op basis van oorzaak/gevolgrelatie Er zullen nu wel meer leraren komen. De salarissen zijn immers fors verhoogd. Kritiek: leidt de oorzaak wel tot het gevolg? Kan het gevolg niet op een andere manier bereikt worden?

4 Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: Beroep op autoriteit: iemand met aanzien wordt genoemd. De vraag is of diegene op het gebied van het standpunt ook autoriteit heeft. Beroep op traditie: waarheid wordt ontleend aan het verleden. De vraag is, of het verleden nog wel actuele waarde heeft. Persoonlijke aanval: op de man spelen, zonder dat er een inhoudelijk argument wordt gegeven. Cirkelredenering: Mening en argument zijn aan elkaar gelijk: Nederlands is een nuttig vak, want je hebt er veel aan. Verschuiven vd bewijslast: Wel mening, geen argument: Ik vind dat we meer moeten sporten. Geef mij een goede reden waarom het niet te doen!!

5 Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: De ander woorden in de mond leggen: Uitspraken van anderen verdraaien en die verdraaide uitspraak aanvallen: Jij vindt CKV maar een zinloos vak? Dus je geeft helemaal niet om kunst! Jij ook-argument: een geheel ander geval ertegenover plaatsen: Nee, ik heb het proefwerk nog niet nagekeken. Jullie maken toch ook niet elke keer je huiswerk! Onjuist oorzakelijk verband: oorzakelijk verband tussen twee dingen waartussen geen oorzakelijk verband bestaat: Sinds er veel computers op school zijn, weten de leerlingen minder. Verkeerde vergelijking: Twee verschillende zaken worden als vergelijkbaar voorgesteld: Nederland moet niet zoveel geld uitgeven aan waterhuishouding. Andere landen doen dat ook niet. Overhaaste generalisatie: Op basis van een enkele waarneming een algemeen geldende conclusie getrokken: Jeroen kan vanavond niet naar de film. Zie je dat hij nooit kan als wij willen!

6 Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: Voorkomen van afwijkende mening: Argumenten ontbreken, zodat je niet tegen de mening in wil gaan. Elke verstandige ouder zal beamen dat deze manier van lesgeven niet kan! Stok achter de deur: Mening niet ondersteund door argumenten, maar door te wijzen op negatieve gevolgen voor de tegenstander als de mening niet aanvaard wordt: Als jij twee weken vakantie meer wilt, dan hoef je hier niet meer te komen werken.


Download ppt "Extra ondersteuning voor leesvaardigheid"

Verwante presentaties


Ads door Google