Jakobs droom in Bethel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
ze-gen 1. Veelal met een gebaar of teken vergezelde, plechtig uitgesproken formule waardoor men Gods gunst over iemand of iets wil laten komen; 2.
Wat is de bedoeling van Johannes?
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Bestemming God eren ….
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Genesis (B-Rasjiet): het begin van alles
‘Toegang ...’.
Paulus en Israël Romeinen Uitverkiezing, een beladen onderwerp.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
HOEZO BIDDEN?.
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
GEZEGEND nieuwjaar! wat is dat?.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Bij het kolenvuur Johannes
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
de bloeiende staf van Aäron
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Zzz Isaak bij de Filistijnen Genesis
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
41 En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet... Johannes en.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Wie is mijn naaste? Lucas
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Thema voor vanavond is:
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
Olie in overvloed 2Koningen 4:1-7.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Vader Zoon Heilige Geest
ETEN & DRINKEN Urk.
De Heiland Uw Heiland.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Esau en Jakob Genesis 25:19-34 eerstgeborene.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Parasha WaJetsee Genesis 28:10-32:2 Hosea 12:12-14:10.
Leven vanuit de troon Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen.
Transcript van de presentatie:

Jakobs droom in Bethel

Jakob was de zoon van... a. staat niet in de Bijbel vermeld b. Mozes en Zippora c. Izaäk en Rebekka d. Abraham en Sara

Wat was zo bijzonder bij de geboorte van Jakob? a. er werd een scharlaken koord om zijn hand gebonden b. zijn moeder overleed bij de geboorte c. hij lag dwars bij de geboorte d. hij hield de hiel vast van zijn tweelingbroer

Welke bewering is NIET waar... a. Jakob was een huiselijk man b. Ezau was een jager c. Jakob en Ezau 'vochten' reeds in de moederschoot d. Rebekka hield van wildbraad

Hoe oud was Jakob toen hij vluchtte voor Ezau? a. 77 jaar b. 57 jaar c. weten we niet d. 37 jaar

Jakob vertrok naar oom Laban want... (... welk antwoord is FOUT?) a. hij was bang dat Ezau hem zou doden b. hij kreeg dit advies van z'n moeder Rebekka c. hij zocht ander werk d. hij zou daar een vrouw zoeken

de geschiedenis in Genesis 28

10 Jakob vertrok uit Berseba en ging naar Haran. 700 kilometer

11 En hij bereikte een plaats, waar hij bleef overnachten, omdat de zon ondergegaan was.

11 ... En hij nam een van de stenen van de plaats, legde die onder zijn hoofd en ging op die plaats slapen. de steenrots die geslagen werd en waaruit water voortkwam ... en "de rots was de Christus..." 1Korinthe 10:4

de steen die de bouwlieden hadden afgekeurd maar tot een hoeksteen werd Psalm 118:22

"de steen des aanstoots" "de rots der ergenis" Romeinen 9:33

"de steen der hulpe" > Eben Haëzer

de steen die het grote beeld trof, in Nebukadnezars droom Daniël 2

de steen waarmee de reus Goliath getroffen werd 1Samuël 17

12 Toen droomde hij, en zie, op de aarde was een ladder (= trap) opgericht...

12 ... waarvan de top tot aan de hemel reikte... En de tichel diende hun tot steen (...) Ook zeiden zij: Welaan, laten wij ons een stad bouwen met een toren, waarvan de top tot de hemel reikt... Genesis 11:3,4

12 ... en zie, engelen Gods klommen daarlangs op en daalden daarlangs neder. En Hij (=Jezus) zeide tot hem (=Natanaël): Voorwaar, voorwaar, Ik zeg ulieden, gij zult de hemel open zien en de engelen Gods opstijgen en nederdalen OP DE ZOON DES MENSEN. Johannes 1:51

13 En zie, de HERE stond bovenaan en zeide: Ik ben de HERE, de God van uw vader Abraham en de God van Isaak; het land, waarop gij LIGT, zal Ik aan u en aan uw nageslacht geven (1). Het is voor u tevergeefs, dat gij vroeg opstaat, laat opblijft, brood der smarten eet; Hij geeft het immers zijn beminden IN DE SLAAP. Psalm 127:2

... toen de kinderen (=Ezau en Jakob) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan (opdat het verkiezend voornemen van Gód zou blijven, NIET OP GROND VAN WERKEN... Romeinen 9:11

14 En uw nageslacht zal zijn als het stof der aarde (2), en gij zult u uitbreiden naar het westen, oosten, noorden en zuiden (3) ...

14. en met u en uw nageslacht (lett 14 ... en met u en uw nageslacht (lett. in uw zaad) zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden (4). Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn ZAAD. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in het enkelvoud: en aan uw zaad, dat wil zeggen: aan Christus. Galaten 3:16

15 En zie, IK ben met u en IK ZAL u behoeden overal waar gij gaat (5), en IK ZAL u wederbrengen naar dit land (6), want IK ZAL u niet verlaten, totdat IK gedaan heb wat IK u heb toegezegd (7).

16 Toen Jakob uit zijn slaap ontwaakte, zeide hij: Waarlijk, de HERE is aan deze plaats, en ik heb het niet geweten.

17 En hij vreesde en zeide: Hoe ontzagwekkend is deze plaats 17 En hij vreesde en zeide: Hoe ontzagwekkend is deze plaats. Dit is niet anders dan een huis Gods, dit is de poort des hemels. Hebreeuws: ha makom = de plaats > elders een aanduiding voor Jeruzalem en de tempel

18 De volgende morgen vroeg nam Jakob de steen die hij onder zijn hoofd gelegd had, stelde die tot een opgerichte steen en goot er olie bovenop. ... vroeg in de morgen ... de steen wordt opgericht (= laat de steen opstaan) ... de steen wordt een gezalfde (=mashiach = messias = christus)

19 En hij noemde de plaats Bethel, maar tevoren was de naam der stad Luz. de plaats = ha makom Bethel = huis Gods

20 En Jakob deed een gelofte: INDIEN God met mij zal zijn, en mij behoeden zal op deze weg, die ik ga, mij zal geven brood om te eten en klederen om aan te trekken, 21 en ik behouden tot mijns vaders huis wederkeer, DAN zal de HERE mij tot een God zijn.

22 En deze steen, die ik tot een opgerichte steen gesteld heb, zal een huis Gods wezen, en van alles wat Gij mij schenken zult, zal ik U stipt de tienden geven.

Heer, wilt U mijn zonden vergeven? Gods Woord zegt: "we HEBBEN de vergeving van zonden" Heer, wilt U mijn zonden vergeven?

Gods Woord zegt: "Ik ZAL U niet begeven of verlaten" ... wilt U met me zijn?

... wilt U mij meer kracht geven? Gods Woord zegt: "... we worden met ALLE kracht bekrachtigd" ... wilt U mij meer kracht geven?

... wilt U mij geven wat ik nodig heb? Gods Woord zegt: "Mijn God zal in AL uw behoeften naar Zijn rijkdom HEERLIJK voorzien..." ... wilt U mij geven wat ik nodig heb?

DANK U, dat ik de vergeving HEB! ... dat U bij me bent! ... dat U mij meer dan genoeg kracht geeft! ... dat U me ALLES geeft wat ik nodig heb!