1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Advertisements

Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
gekocht maar terzijde gesteld
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Water, schapen en vrouwen
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Video clip scheermesjes fabrikant….
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
De Heilige Geest in het Oude Testament
Het dak eraf Marcus21-12.
Wat is de bedoeling van Johannes?
Welkom in de samenkomst
Bestemming God eren ….
Genezing!.
de weduwe en de stromende olie
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
De Heer Jezus en Zijn discipelen voor Zijn lijden
De bloedbruidegom Exodus 4.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
de bloeiende staf van Aäron
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Groot geloof 1.
De Ben Adam Psalm 8.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Wie is mijn naaste? Lucas
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Verbonden … Van boven bekeken
‘voor de kinderen’.
God is trouw Hij gaf zijn woord
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Het koningschap van David en Salomo betekende in Israëls geschiedenis een periode van grote bloei en materiële welvaart. Deze etappe van de heilsgeschiedenis.
Welkom in de samenkomst
Verlangens van God.
Verlangen naar licht.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
Geest beweegt nog steeds gelovigen
We see things and persons as we are, not as they are
Wandelen met de Ontzagwekkende
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De gezouten waarheid.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
Een voorbeeld dat navolging verdient
David gezalfd 26 maart 2017 Zoetermeer.
1 Samuël 16:6-12 Een van de zonen van Isaï heette Eliab.
Les 19 Jij en je uiterlijk Wat doe ik hier vandaag?
Transcript van de presentatie:

1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David

1 en 2 Samuël: Regering door richters (1 Sam. 1:1-7:17) Regering door koningen (1 Sam.8:1-2 Sam.24:25)

Regering door koningen: Koning Saul (1 Sam.8:1-2 Sam.1:27) Koning David (2 Sam.2:1-24:25)

Koning David (2 Sam.2:1-24:25) Koninkrijk verdeeld (2 Sam.2:1-4:12) Koninkrijk verenigd (2 Sam.5:1-24:25)

1. Toen zei Jahweh tegen Samuël: Hoe lang rouwt u om Saul, die Ík immers verworpen heb, van het regeren over Israël zal zijn? 

 Ik heb er berouw over dat Ik Saul tot koning aangesteld heb, omdat hij zich van achter Mij afgekeerd heeft en Mijn woorden niet uitgevoerd heeft. 1 Sam.15:11

Omdat u het woord van Jahweh verworpen hebt, heeft Hij u verworpen, zodat u geen koning zult zijn. 1 Sam.15:23,26

1 Samuël 16:1-13 1-3 Jahwehs voorziening in David 4-5 Samuëls aankomst 6-12 Jahwehs keuze voor David 13 Samuël zalft David

1. Vul uw hoorn met olie, en ga; Ik zend u naar Isaï, de Bethlehemiet, want Ik heb een koning voor Mij gezien onder zijn zonen.

Dit bevel berust op het besluit van de wachters en dit verzoek op het woord van de heiligen, opdat de levenden erkennen dat de Allerhoogste autoriteit heeft over het koninkrijk van mensen, en dat geeft aan wie Hij wil, en daarover zelfs de la(a)g(st)e onder de mensen aanstelt. Daniël 4:17

Menselijke keuze : Saul (uitbeelding tijd van het oude verbond) Gods keuze : David (uitbeelding tijd van het nieuwe verbond)

2. Maar Samuel zei: Hoe kan ik gaan. Saul zal het horen en mij doden 2. Maar Samuel zei: Hoe kan ik gaan? Saul zal het horen en mij doden. Toen zei Jahweh: Neem een kalf van de runderen met u mee en zeg: Ik ben gekomen om Jahweh een offer te brengen.

Bethlehem / Koning zalven David type van de Heer Jezus Christus Samuël Bethlehem / Koning zalven David type van de Heer Jezus Christus (type van aanbreken van het nieuwe)

4. En Samuel deed wat Jahweh gesproken had en kwam in Bethlehem. Toen kwamen de oudsten van de stad hem bevend tegemoet en zeiden: Is uw komst vrede?

heilig u en kom met mij naar het offer. 5 Hij zei: vrede; ik ben gekomen om voor Jahweh een offer te brengen; heilig u en kom met mij naar het offer. Hij heiligde Isaï en zijn zonen en nodigde hen uit voor het offer.

Isaï en zijn zonen: Eliab = God is mijn Vader Abinadab = mijn vader is edel, grootmoedig Sammah = verbazing Nethaneël = door God geschonken/gegeven Raddai = heersend, dwingen Otsem = driftige; Ik zal hen doen haasten Elihu (?) = Hij is mijn God David = lieflijk, geliefde (1 Kronieken 2:13-15; 27:18; 1 Samuël 17:12)

6. En het gebeurde, toen zij kwamen, dat hij Eliab zag en dacht: deze is vast en zeker voor Jahweh Zijn gezalfde. Eliab = God is mijn Vader

Maar Jahweh zei tegen Samuel: Kijk niet naar zijn uiterlijk en niet naar de hoogte van zijn gestalte (statuur), want Ik heb hem verworpen.

Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is,  en Jahweh ziet het hart. (1 Samuël 16:7)

13 Jahweh ziet uit de hemel en ziet alle mensenzonen. 14 Vanuit Zijn verheven woonplaats aanschouwt Hij alle bewoners van de aarde. 15 Hij vormt hun aller hart; Hij let op al hun daden (Psalm 33)

Jahweh ziet het hart Abinadab – Samma - ……. 7 gingen voorbij: ‘Jahweh heeft ook deze niet uitgekozen’ de jongste – weidt de schapen

de jongste – was rossig / roodachtig (admni) mooie ogen goede verschijning

Dynastie van David- Salomo Rehabeam…. Jezus Christus

…maar nu zal uw koningschap geen stand houden …maar nu zal uw koningschap geen stand houden. Jahweh heeft een man naar Zijn hart voor zich uitgezocht, en Jahweh heeft hem de opdracht gegeven een vorst te zijn over Zijn volk (1 Samuël 13:14)

Jahweh zei: Sta op, zalf hem, want dit is hij. ‘Ik ben (het)’

Toen nam Samuel de hoorn van olie en zalfde hem te midden van zijn broers hoorn=koningschap olie=de geest, leven zalven=koningschap midden=heerschappij

En de geest van Jahweh werd vaardig over David vanaf die dag en voortaan: begin blijvende koningshuis van David