Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Einde ID-baan: eerst ontslag en dan WW?
Advertisements

Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Volker Wessels
Motivering van het ontslag
ARBEIDSRECHT MED DUAAL 3e jaar LES 3
Wetsvoorstel Werk en Zekerheid Enkele hoofdpunten Ondernemerspunt Hoogeveen Bijeenkomst 15 januari 2014.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
10. Ontslagrecht.
Arbeids- en ontslagrecht in tijden van recessie
ARBEIDSOVEREENKOMST IN FAILLISSEMENT?
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
SPEED COLLEGE “De vijf beste tips bij arbeidsrechtelijke gevolgen van de kredietcrisis voor de reisbranche” Presentatie van Mr Hugo S. de Lint De Vos &
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Klas MEV1A Lokaal E0.01 Mr. Eppo van Koldam
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Actualiteiten Arbeidsrecht Studiebijeenkomst Ned. Federatie van Belastingadviseurs mr. Maarten van Gelderen dinsdag 9 oktober 2007.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
NVP Bijpraat Sessie26 maart 2009 De nieuwe Kantonrechtersformule Mr J.W. Menkveld Menkveld & Kouwenaar Advocaten Groenmarktstraat AV UTRECHT Telefoon:
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Hoofdstuk 5 - Staff Staff doelt op human resources in de organisatie, met de opdracht te binden, te boeien en te behouden Het overkoepelende begrip humanresourcesmanagement.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
H6 werken Paragraaf 3+4.
6. Personeelsbeleid en leidinggeven1 6 Personeel en leidinggeven Bestuursproces (p. 35) 1.doelstellingwat wil je bereiken? 2.beleidsbepalinghoe ga je dat.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
WETSWIJZIGINGEN IN HET ARBEIDSRECHT
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
Masterclass Arbeidsrecht mr. drs. Arno van Beurden mr. Laura Kiebert
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Werk in uitvoering nieuw ontslagrecht 21 oktober 2014 mr. L.P. Wille.
WELKOM.
Lezing ZON Wet Werk en Zekerheid
Wijzigingen (arbeids-) wetgeving
Het Nederlandse ontslagrecht
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Presentatie Merk Personeelsdiensten. Nieuwe wetgeving 2015 Wil je niet weten wat er wordt veranderd voor de werkgever in 2105 kijk dan even de andere.
ZijActief Koningslust
De economische dimensie
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Wet Werk en Zekerheid  Door klikken a.u.b.
Wet Werk en Zekerheid 20 april 2015
Voordracht van mr. E. Loesberg WERKNEMERS IN HET VOORONTWERP INSOLVENTIEWET.
WET WERK EN ZEKERHEID presentatie 8 juni 2015
De Wet Werk en Zekerheid
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
Talent behouden bij ontslagrondes
HVC 16 september 2015 mr. Heiko van Es
Welkom bij Mediation in het nieuwe ontslagrecht. Opening Akke Groenewoud Adjunct directeur VNO-NCW MKB-Noord.
Talent behouden bij ontslagrondes mr. Rick van Herk 4 februari 2016.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
28 mei 2016 pagina 1 Netlaw-bijeenkomst ‘Ontslagrecht in brede zin’ Utrecht, 18 november 2010 Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht.
Naar een kennelijk onredelijke ontbindingsprocedure of cumulatief ontslagstelsel… met nauwkeurige en concrete schadebegroting naar billijkheid? 4 maart.
Baker & McKenzie Amsterdam N.V. is een vennootschap van Baker & McKenzie Internationaal, een Zwitserse Verein waarvan vennootschappen over de gehele wereld.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Welkom Henriëtte Sterken, Accountmanager. Inhoud Bedrijfseconomisch ontslag en recht op WW.
Invoering WWZ en de gevolgen
NISZ studiemiddag 10 maart 2017 Recht op scholing
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Wet Werk en Zekerheid 20 april 2015
Vakman Ondernemer–Personeel en leidinggeven
Transcript van de presentatie:

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst 6 Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Vormen van ontslag Van rechtswege Wederzijds goedvinden Opzegging Ontbinding door de kantonrechter

Ontslag van rechtswege Een arbeidsovereenkomst die voor bepaalde tijd is afgesloten eindigt automatisch als de afgesproken tijdsduur is verstreken, tenzij anders afgesproken.

Ontslag met wederzijds goedvinden Werknemer en werkgever besluiten samen de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Aan deze wijze van beëindiging worden in de rechtspraak strenge eisen gesteld.

Ontslag door opzegging Het is de werkgever verboden de arbeidsovereenkomst op te zetten zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het CWI. Het opzegverbod is niet alleen van toepassing op arbeidsovereenkomsten maar ook op andere arbeidsverhoudingen van degene die persoonlijke arbeid verricht voor een ander.

Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen In het BBA is een aantal arbeidsverhoudin-gen expliciet van de toepasselijkheid uitgezonderd, zoals ambtenaren, werknemers van ambassades, onderwijzend personeel en geestelijken. Overige uitzonderingen: werknemers die doorgaans minder dan drie dagen per week uitsluitend of hoofdzakelijk persoonlijke diensten in de huishouding verrichten en bestuurders van vennootschappen (BV’s en NV’s).

Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen Het BBA geldt niet bij: - opzegging tijdens de proeftijd - faillissement - een (rechtsgeldig) ontslag op staande voet - beëindiging van rechtswege

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen Bij ontslag wegen bedrijfseconomische redenen moet de werkgever aannemelijk maken dat zijn bedrijf in een verslechterde economische positie verkeert en dat het vervallen van arbeidsplaatsen noodzakelijk is. Het CWI toetst aan de hand van bewijsstukken van de aanvrager en een checklist.

Afspiegelingsbeginsel Volgens dit beginsel moeten de ontslagen eerlijk worden verdeeld over elke leeftijdscategorie per categorie uitwisselbare functie. Dit beginsel heeft met ingang van 1 maart 2006 het anciënniteitsbeginsel (last in, first out) vervangen.

Ontslag wegens disfunctioneren Werkgever moet aannemelijk maken dat de werknemer niet goed genoeg functioneert en dat de ongeschiktheid van de werknemer niet voortvloeit uit ziekte of een gebrek van de werknemer.

Ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid De werkgever moet aannemelijk maken dat er sprake is van ongeschiktheid, dat binnen 26 weken geen herstel zal optreden en ten slotte dat hij redelijkerwijs niet de mogelijkheid heeft de werknemer binnen zijn onderneming te herplaatsen.

Opzegverboden Bijzondere opzegverboden zijn: 1. wegens ziekte 2. gedurende de zwangerschap en het bevallingsverlof 3. tijdens vervulling van de dienstplicht 4. wegens lidmaatschap van de Ondernemingsraad 5. wegens het lidmaatschap van een vereniging van werknemers 6. wegens het opnemen van politiek verlof en het bijwonen van vergaderingen 7. wegens het opnemen van ouderschapsverlof 8. wegens overgang van onderneming

Kennelijk onredelijk ontslag ‘Kennelijk onredelijk’: degene die de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd kan niet in redelijkheid tot zijn beslissing zijn gekomen.

Ontslag op staande voet Bij ontslag op staande voet hoeven de opzegbepalingen niet in acht te worden genomen. Het is niet vereist om een ontslagvergunning aan te vragen bij het CWI. De bijzondere opzegverboden zijn in beginsel niet van toepassing en evenmin hoeft de opzegtermijn in acht te worden genomen.

Ontslag op staande voet Ontslag op staande voet moet voldoen aan strikte eisen omdat ontslagrechtelijke beschermingsbepalingen niet van toepassing zijn en omdat het ontslag ernstige gevolgen heeft voor de werknemer. De werkgever moet bewijzen dat er dringende redenen aanwezig zijn en het ontslag moet onmiddellijk worden uitgevoerd.

Ontbinding door de kantonrechter (ontslag wegens gewichtige redenen) Werkgever en werknemer kunnen altijd aan de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen te ontbinden. De kantonrechter is niet gebonden aan het algemene opzeggebod van artikel 6 BBA en de bijzondere opzegverboden van het BW.

Redenen voor ontbinding Ontbinding vindt plaats wegens gewichtige redenen: dringende reden: omstandigheden die een dringende reden voor een ontslag op staande voet zouden hebben opgeleverd. veranderingen in de omstandigheden: alle redenen die normaal gesproken tot ontslag kunnen leiden.

Kantonrechtersformule Formule voor de bereking van de ontslagvergoeding: Vergoeding = A x B x C waarbij: A = is het aantal gewogen dienstjaren B = beloning C = correctiefactor

Collectief ontslag Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO): wet die van toepassing is op een werkgever die voornemens is om de arbeidsovereenkomst op te zeggen van minimaal twintig werknemers wegens bedrijfseconomische redenen waarvoor toestemming van het CWI is vereist.

Sociaal Plan De WMCO verplicht werkgever in het geval van een reorganisatie met gedwongen ontslagen tot een Sociaal Plan: een plan waarin voorzieningen worden getroffen die de nadelige gevolgen van het ontslag moeten verzachten voor de werknemers.

Inkrimping Strategie waarbij een bedrijf de schaal en de reikwijdte van zijn activiteiten verkleint om zo de financiële resultaten te verbeteren.

Reorganisatie Houdt in dat een bedrijf zo wordt gereorganiseerd dat werknemers efficiënter werken.

Massaontslagen - alternatieven Mogelijkheden zijn: natuurlijk verloop vacaturestop verdedigingsringmethode veranderingen in functieontwerp arbeidsvoorwaardenbeleid scholing

Outplacement Een regeling om werknemers die worden ontslagen te laten omgaan met de emotionele stress van hun ontslag en hun hulp te bieden bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Massaontslagen - implementeren Werknemers op de hoogte stellen Ontslagcriteria ontwikkelen Communiceren met ontslagen werknemers De media op elkaar afstemmen Veiligheid bewaken ‘Overlevenden’ geruststellen

Verplichtingen werkgever bij beëindiging arbeidsovereenkomst Eindafrekening opmaken (loon, vakantiedagen, vakantiegeld) Getuigschrift op verzoek van werknemer

Kosten van ontslag Ontslagvergoedingen Administratieve kosten Sociale plannen Kosten indien een functie niet wordt opgevuld

Verloopkosten Wervingskosten Selectiekosten Opleidingskosten Ontslagkosten

Verloopbaten Lagere arbeidskosten Vervanging slecht presterende werknemers Meer innovatie Mogelijkheden voor grotere diversiteit