EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk
Startbijeenkomst voorlopersaanpak 23 april 2012
Presentatie IKC Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Borger-Odoorn, Borsele, Delft, Den Helder, Diemen, Dordrecht, Eersel, Eindhoven, Enschede, Gaasterlân-Sleat,
Samenwerking Voorne-Putten jeugd(gezondheids)zorg Ambtelijke Werkgroep Jeugd Voorne-Putten.
Bestuurlijke relevantie
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Zorgstructuur Jeugd Gemeente Hengelo, juni Huidige inrichting zorgstructuur 0-4: voorposten JGZ 4-12: voorposten JGZ/ AMW 12+: ZAT VO en ROC, stedelijk.
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Workshop doorgaande lijn binnen de Haagse Educatieve Agenda
Harmonisatieplannen kabinet
Andere Tijden in onderwijs en opvang
Landelijke LEA-conferentie
De Regionale Educatieve Agenda
Zoetermeer Harmonisatie voorschoolse instellingen.
Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Analyse  Kinder en ouders niet centraal - Ontschotting en meer samenwerken  Beperkt bereik van risicogroepen - Vindplaatsen jeugdproblematiek.
De Jeugdgezondheidszorg dichtbij Eline Dubbeldam
Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht vooruit! Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Welkom Informatieavond BS De Meerhoef 5 april 2011.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Even voorstellen Anja Hol
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
Samengaan opvang en onderwijs in integrale kindcentra
Brede Schoolontwikkeling Nijmegen Tussenrapportage 30 mei 2013.
Voor àlle kinderen ……. IKC en ondersteuningstructuur
MFA Nieuw Welgelegen te Utrecht Expertmeeting Sportieve Buurt, 12 december 2011.
SHEETS TBV DEELTIJD EN VOLTIJD WEEK 2: DEEL 1 ‘SCHOOL MET DE 5 O’S’ ACHTERGRONDINFORMATIE School en Samenleving.
IKC ontwikkeling in de praktijk Presikhaaf West, Arnhem
De Salamander. De partners Basisschool de Schatgraaf Basisschool de Arabesk Peuterspeelzaal de Schatkist Kdv Wigwam Bso de Toverburcht Goed voor 1000.
KINDCENTRA 2020 December Kindcentra 2020 – de start o Signalen …. vanuit kopgroepen wethouders, kinderopvang en onderwijs o Het moet anders voor.
Alle peuters naar voorschoolse voorziening….. een gemeentelijke verantwoordelijkheid?
Transitie jeugdzorg Raadsinformatie gemeente Landerd VV 12 juni 2012.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Combinatie functie Regeling namens ministerie OC&W en VWS In fte voor combinatie functionarissen – 1250 fte om sportverenigingen te versterken.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Visie gemeente Heusden over IKC 19 maart 2015 Wander van Es.
Introductie bijeenkomst Vensterschool Selwerd Paddepoel Eugène Hegeman, Freek Molenkamp, Mariëlle Reneman.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
Samenwerken in de keten Ervaringen van KPC groep.
Jelle Zwart Senior beleidsmedewerker Gemeente Groningen.
Brede school Warmond Van droom naar werkelijkheid.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Onderwijs en voorschoolse voorzieningen in het Lokaal Sociaal Domein Elly Dekker, jeugd- en onderwijsbeleid VNG.
Presentatie Inloopavond Integraal Kindcentrum Zevenhoven Noordeinde 26 oktober 2016, Teylersplein Nieuwveen.
Krimp als kans… omdat we samenwerken!
Jeugdgezondheidszorg 0-19
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Drijfzand of cement: de rol van de gemeente in IKC-vorming René Peeters wethouder Jeugd, Onderwijs, sport gemeente Almere 29 september 2017 Welkom,
Winnende en verliezende G30 gemeenten – arbeidsplaatsen
Transcript van de presentatie:

EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra Interactieve inleiding van 15 tot 17 uur bij de IKC-Kopgroep bijeenkomst van 29 juni 2011 in Eindhoven. Daarbij is tevens een actuele versie van het Plan van aanpak van De Combinatie beschikbaar.

Deelnemende gemeenten Almere Amersfoort Amsterdam Arnhem Assen Borger-Odoorn Delft Dordrecht Eindhoven Enschede Gaasterlân-Sleat Gorinchem Groningen Hengelo ‘s-Hertogenbosch Lelystad Middelburg/Vlissingen Nijmegen Oss Sluis/Hulst/Terneuzen Zaanstad Zoetermeer Zie hiervoor de uitgebreide presentatie over de inhoud, de aanleiding en de uitwerking van het IKC concept.

Start in Utrecht op 11 februari 2011 AMBITIES Voeren van (enige vorm van) regie initiatieven uit het veld Inhoud, pedagogisch klimaat Buurt, community, eigen kracht Hier gaat het om de vele varianten die al bestaan en de keuzemogelijkheden die gemeenten en veldpartijen hebben. Tijdens de werkbezoeken en themabijeenkomsten worden deze varianten gepresenteerd en bediscussieerd.

DOEL KOPGROEP Versterking van de pedagogische infrastructuur, vergroting van de mogelijkheden voor ouders en een inhoudelijke verbeterslag van onderwijs en opvang in de gemeente. Het gaat hier om externe ontwikkelingen in de samenleving en het landelijke overheidsbeleid, waarmee hoe dan ook rekening gehouden moet worden.

KWESTIES Relatie brede school – integraal kindcentrum Relatie Peuterspeelzaal - Kinderopvang Regie  autonomie Instrumenten voor sturing private partijen (commerciële KO) Krimpprobleem Verbinding naar belendende percelen, zoals jeugdzorg Dit is een checklist van beslissingen die een gemeente die aan IKC begint vroeg of laat moet nemen. Zie voor vastgoedstrategie ook: de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2011 van het initiatief Bouwstenen voor sociaal van VNG, Aedes, PO-Raad en MO-groep. Inzet middelen onderwijshuisvesting, welzijnsaccommodaties, public-private samenwerking etc.

Werkwijze Kopgroep Uitwisseling van kennis over beleid (inhoud en proces) Elkaar inspireren Samen optrekken Gezamenlijke lobby Het gaat hier om de sturingsfilosofie van de gemeente. Er is sprake van een dilemma. Succes is afhankelijk van de eigen motivatie en de inzet van veldpartijen en teveel overheidsinitiatief en sturing kan averechts werken (not invented here syndroom). Omgekeerd is een overheidsinitiatief soms nodig om latente behoeften te prikkelen of specifieke belemmeringen weg te nemen. Tussen de uitersten van directe en vergaande sturing en passief volgen zijn scenario’s te onderscheiden van regisseren en faciliteren. Zie hierover ook Marc van Leent, van de Wijkplaats: archetypes van gemeenten: spelverdeler, keeper, coach, scheidsrechter.

WERKBEZOEK 29 JUNI 2011 EINDHOVEN Hier gaat het om de omgang met complexiteit. Integraal beleid maakt gebruik van complexiteit: actief op zoek naar synergie en uitruilkansen. Afgestemd beleid herkent de complexiteit en tracht gebruik te maken van gemakkelijke mogelijkheden tot afstemming. Portefeuillebeleid reduceert de complexiteit door de afzonderlijke delen zo snel en zo goed mogelijk te ontwikkelen in de hoop de afzonderlijke voorzieningen in de praktijk te laten samenwerken.

WERKBEZOEK 7 OKTOBER 2011 NIJMEGEN

WERKBEZOEK 16 DECEMBER ZEELAND/MIDDELBURG

SPILCENTRA EINDHOVEN Integrale centra voor kinderen van 0 – 12 jaar: peuterspeelzaal, kinderopvang, basisschool, JGZ, schoolmaatschappelijk werk en opvoedingsondersteuning Beleidsdoelen: Doorgaande ontwikkelingslijn Integrale zorg structuur Slimme inzet maatschappelijk vastgoed Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.

VOORZIENINGENHART DE STER NIJMEGEN Basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, naschoolse opvang, CJG, wijkvoorzieningen, culturele voorzieningen en sportaccommodatie onder één dak Centrale voorzieningen van 7 – 22 uur open Bijzondere onderwijsfilosofie gericht op talentontwikkeling Intensieve onderlinge samenwerking, ontwikkelingsgericht Doorontwikkeling naar Kindcentrum Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.

BREDE SCHOOL ‘T PALET MIDDELBURG Ontwikkeling naar brede school Plus School en wijk verbinden Communities that Care Outreachende aanpak Kind niet uit het oog verliezen, niet teveel sturctureren Rol IKC voor de leefbaarheid van wijken Krimp en voorzieningen Masterplan voorzieningen Zeeuws Vlaanderen Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.

Procesontwikkeling kindcentra, van idee naar uitvoering Kindcentrum is concept in ontwikkeling Gemeenten en partners: gezamenlijk stip aan de horizon Beleidscontext &strategie Beleidsscenario’s en sturingsfilosofie gemeente: sturend – regisserend – faciliterend -volgend Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.

Nulmeting stand van zaken KPC IKC beleid verkeert in startfase (visie-strategie-planvorming) Wethouder in rol als initiatiefnemer, regievoerder, verbinder externe partijen en verbinder interne beleidstrajecten jeugd/onderwijs aan IKC beleid IKC als winst voor gemeente: versterking synergie tussen onderwijs en jeugdbeleid; efficiëntere inzet welzijns-, sport- en cultuurvoorzieningen door samenhang; aantrekkelijk woonklimaat: combinatie werk en zorg van ouders Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.

Uitwisseling kennis en ervaring Inhoudelijke breedte van het concept kindcentra Financiering Huisvesting en inzet onderwijshuisvesting Integreren zorgfunctie Monitoring/effectmeting Deze elementen zijn in de nieuwe versie van het Plan van aanpak verwerkt. Dit Plan is op de bijeenkomst beschikbaar en wordt toegelicht. Vervolgafspraken worden in de Kopgroep gemaakt.