Betrouwbaarheidstypologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Betrouwbaarheidstypologie
Advertisements

Betrouwbaarheidstypologie
Menno Karres Lead Auditor
Deel 2 Betrouwbaarheid.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
Figuur 5.1 Organisatieschema Figuur 5.2 Steile en platte organisatie.
Verkoop- en debiteurenproces
De Belastingdienst Leuker kunnen we het niet maken... Ook in Wognum
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Betrouwbaarheidstypologie
Workshop Nieuwe begroting
Nieuwe begroting Wat & hoe.
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Dag SO 3 febr Dag SO 3 febr Werkwinkel Brede eerste graad.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Betrouwbaarheidstypologie
Meten is weten, gissen is missen. Hoe staat het met uw liquiditeit?
Laat u wat liggen ? Bianca Steentjes RO Reinier Gosselink RA
HOOFDSTUK 12 Media.
Betrouwbaarheidstypologie
Inkopen en aanbesteden
Jasper Dekker consultant Agentschap SZW
Betrouwbaarheidstypologie
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Klassieke AO Leseenheid1
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
Van tweeluik naar driehoeken
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
WISKUNDIGE FORMULES.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
MEDIALANDSCHAP We onderscheiden: Visuele media Auditieve media
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Integraal Toezicht nu en in de toekomst.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Inkomen 23 Selectie 109 t/m Opdracht 109a Welke belasting betaal je Rente op de bank ad € Inkomensbelasting (VRH)
Inkomen 21 Begrippen H6. 2 Begrippen Directe belastingen Belastingen die rechtstreeks aan de overheid moeten worden betaald.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Hoofdstuk 1 Begripsbepaling AO/BIV
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
“Decentraal wat kan, centraal wat moet”
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap

ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
1. Zicht op zwemmend redden
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Groep Colruyt en ‘participatie’
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
ZijActief Koningslust
Budget Challenge Workshop 2015
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Financiële rechtmatigheid
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Transcript van de presentatie:

Betrouwbaarheidstypologie Overheidshuishoudingen

Belangrijkste aanknopingspunten voor betrouwbaarheid Door wetgevende macht geautoriseerde begrotingen Taakverdeling tussen wetgevende en uitvoerende macht Controle door rekenkamer en interne audit afdelingen van de verantwoordingen in opdracht van de wetgevende macht

Kenmerkende betrouwbaarheidsrisico’s Juistheid en tijdigheid van de verantwoording van de bestedingen. Volledigheid van de schulden ten laste van de begroting Volledigheid van de verantwoording van de inkomsten

Preventieve IC maatregelen

1.1 Begroting, normen, tarieven Begroting is leidend: Beleid op politieke gronden bepaald vertaald naar begroting, verbijzonderd naar budgetten, verbonden met uit te voeren kerntaken. Regelgeving inzake de administratie en de verantwoording

1.2 CT functiescheiding Verschilt per orgaan maar vaak is er een taakverdeling tussen: wetgevend orgaan dat de begroting goedkeurt en controles laat uitvoeren door onder andere de interne audit afdelingen een uitvoerend orgaan dat de begroting voorbereidt en op basis van de goedgekeurde begroting uitgaven doet   Ten aanzien van de besteding van de middelen tussen: opdrachtverlening prestatieverklaring (verklaring dat product of dienst inderdaad geleverd is) akkoord voor betaling

1.3 Procedures, wet- en regelgeving, richtlijnen Voor tal van zaken zijn vaste procedures vaak in regelgeving en wetgeving verankerd (denk bijvoorbeeld aan Europese aanbestedingswet).

1.4 Belangrijke managementinformatie Niet alleen inkomsten en uitgaven in relatie tot begroting maar ook informatie over niet-financiële zaken die in het beleid zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld: Aantal verstrekte vergunningen Aantal geconstateerde overtredingen Waterkwaliteit etc.

1.5 Essentiële bestanden Sterk afhankelijk de activiteiten

Repressieve IC-maatregelen

2.1 Cijferanalyse Werkelijke uitgaven in relatie tot de begroting Werkelijk uitgevoerde kerntaken in relatie tot begroot

2.2 Verbandscontroles Sterk afhankelijk van de activiteiten

2.3 Detailcontroles uitgaven controleren aan de hand van begroting, doelstellingen controle op naleving van allerlei soorten regelgeving betalingen controleren met behulp van opdrachtverlening en prestatieverklaring

2.4 Waarneming ter plaatse hebben uitgaven tot waarneembare activiteiten, investeringen geleid? beoordeling van projecten (interne audits)

Gemeente Schoonzicht

De gemeente Schoonzicht is een kleine gemeente met 10 De gemeente Schoonzicht is een kleine gemeente met 10.000 inwoners in het zuiden van het land. Het college van Burgemeesters en Wethouders heeft zich ten doel gesteld om de verkeersituatie te verbeteren binnen de gemeente. Zij willen dit bereiken door een effectiever toezicht vanuit de politie dan nu het geval is en het laten aanleggen van een groot aantal rotondes.

Al deze plannen kosten echter behoorlijk wat geld Al deze plannen kosten echter behoorlijk wat geld. Met het nodige kunst en vliegwerk is het college er in geslaagd om de begroting door de gemeenteraad te laten goedkeuren. De gemeenteraad heeft ingestemd met de volgende zaken: Aanleg van 15 rotondes: 600.000 euro Uitbreiding van het politiekorps met 2 surveillancewagens en 4 agenten: 350.000 euro Daartegenover heeft het college zich verplicht aan de volgende taakafspraken: Reductie van het aantal dodelijke verkeersongevallen met 20 procent Reductie van het aantal snelheidsovertreders met 30 procent

Toepassingsvraag 1 In hoeverre verschilt de functie en vorm van een begroting bij een gemeente van de begroting bij een commercieel bedrijf?

Toepassingsvraag 2 De wethouder die verantwoordelijk is voor de aanbesteding van de aanleg van de rotondes, heeft de bouwfraude nog vers in het geheugen. “Hoe kunnen we voorkomen dat we in een soortgelijk schandaal terecht komen?” Wat bedoelt hij en wat is jouw advies?

Toepassingsvraag 3 Wat wordt verstaan onder kerntakenbudgettering? Geef een voorbeeld van deze methode voor de gemeente Schoonzicht.

Toepassingsvraag 4 De commissaris van politie hoort van de plannen en wordt ongerust. Het politiekorps wordt immers voor een groot deel bekostigd door de uitgeschreven boetes. Hij wil best meewerken aan de plannen van B & W maar wanneer dat betekent dat er minder bekeuringen uitgeschreven kunnen worden, ziet hij problemen. Wat zou een oplossing voor dit probleem kunnen zijn?