OCMW’s en activering Een discussie binnenshuis… VVSG-studiedag 26.11.09.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lessen uit het Noorden 2 februari 2011 “Op weg naar huis bijeenkomst”
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Zelforganisatie Ultiem geluk of complete chaos?
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Ouders en Kinderen Centraal
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Sociale activering in OCMW Gent
Duurzame activering van bijstandsgerechtigden Sarah Carpentier Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck Stuurgroep activering (VVSG) – 9 maart 2010.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Veranderingen in de zorg
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Het Activeringsbeleid van de OCMW’s nu en morgen…
1 INLEIDING Simon van Driel Voorzitter vaste kamercommissie SZW, Eerste Kamer.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
Maatschappelijk Aanbesteden
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Met het team onderweg naar gedragen hulpverleningstrajecten
Het creëren van een succesvolle praktijk in relatie tot je boodschap
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Inburgering in Vlaanderen
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
Sociale correctie waterfactuur Hoorzitting Commissie Leefmilieu, Vlaams Parlement, 3.7,2012 Christophe Claeys en Nathalie Debast, stafmedewerkers VVSG.
Budgetbegeleiding (vs) Budgetbeheer
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Pilootproject Arbeidszorg.
MVO en analyse van dilemma’s
Duurzame jeugdzorg Almere
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
Publieke Zaak SLIMMER WERKEN. Publieke Zaak WELKOM –De dagindeling –Korte presentaties van VWS, BMC en een praktisch verhaal –11.30 uur 1 ste Workshopronde.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
13 december 2013 Tracy Van den Wijngaert & Carlo Steegmans
Samenwerking OCMW-VDAB in Gent Werkgroep activering POD-MI,
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Agressie op het werk Studiemoment ‘geweld door derden op het werk’
Doe je zeg! Via de ouderenraad? 21 november 2014 Veerle Baert.
VVSG Opleidingstraject “Organisatiebeheersing en interne controle
Aanvaarding en tolerantie
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Integratie en BTW VVSG OCMW CS 8 december 2015 CO
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
Samenwerking De voordelen van geïntegreerd werken.
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Dialoogdag ‘Recht op werk, voor iedereen?’
Bevraging GPMI Eerste korte evaluatie bij de OCMW’s van de gewijzigde regelgeving van het GPMI vanaf 01/11/2016 Periode van bevraging: 17 juni 2017 –
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Activering OCMW Halle Leen Borremans - Diensthoofd Sociale Dienst
Het GPMI: een praktijkvoorbeeld
CO Stand van zaken beleidsdossiers Werk naar aanleiding van de 6de staatshervorming Fabio Contipelli Peter Cousaert OCMW Centrumsteden, 09/06/2015.
WELKOM.
5 valkuilen & Tips.
Transcript van de presentatie:

OCMW’s en activering Een discussie binnenshuis… VVSG-studiedag

Activering, een discussie binnenshuis...2 RMI en activering RMI-wet heeft OCMW’s aangezet om (meer) werk te maken van activering – op zich een goede zaak!

Activering, een discussie binnenshuis...3 RMI en activering RMI-wet geen ideaal instrument, vb. ◦Sterke focus op werk, wel ruimte voor stappenplan maar geen kader voor “sociale activering” (bvb arbeidszorg) ◦GPMI : het idee van een “activeringsproject” is mooi, maar het gebruik van het contract veel te omslachtig

Activering, een discussie binnenshuis...4 RMI en activering De focus van deze bijdrage in het debat is, eerder dan een evaluatie van de RMI-wet,de vraag: “Hoe zijn OCMW’s nu bezig met hun activeringsbeleid als uitvoering van die RMI-wet? Wat loopt goed en wat kan beter?”

Activering, een discussie binnenshuis...5 OCMW’s en activering Wat houdt de OCMW-medewerkers zélf bezig als het over activering gaat?? Vaststelling: het blijft het zoeken van een weg doorheen een aantal spanningsvelden die ook onderling verweven zijn

Activering, een discussie binnenshuis spanningsvelden inzake activering ◦Trage trajecten of snel werk ? ◦Pamperen of disciplineren ? ◦Controle of vertrouwen ? ◦Actor of regisseur en waarvan dan wel? ◦Welzijnstrajecten en trajecten naar werk, contra-productief of toch complementair ? ◦Eerst Nederlands leren of toch vooral werk zoeken ?

Activering, een discussie binnenshuis...7 Trage trajecten of snel werk? Een toekomstgericht project op maat of omwille van de noodzaak een tegenprestatie te leveren? “Work first” of een traag traject dat vertrekt vanuit noden en behoeften? Haastwerk richting arbeidsmarkt (toch soms met succes!) of werken vanuit het inzicht dat gras niet groeit door er aan te trekken? We vragen flexibiliteit van de doelgroep, laten we dat zelf dan ook zijn: de kunst van de passende uitdaging

Activering, een discussie binnenshuis...8 Pamperen of disciplineren? Een te tolerante aanpak tijdens art.60 bereidt niet voor op de arbeidsmarkt Nadruk op sanctioneren schept geen positief leerklimaat De derde weg: positief motiveren, legitiem confronteren, kort op de bal spelen, duidelijke grenzen stellen, consequent reageren

Activering, een discussie binnenshuis...9 Controle of vertrouwen? Hier gaat het om de relatie tussen het OCMW en de subsidiegevers! Subsidiegevers stellen niet de noden van het werkveld centraal maar vertrekken vaak vanuit eigen behoefte aan beheersing en controle Gevolg is zware administratieve last voor OCMW’s Smeekbedes om administratieve vereenvoudiging worden niet gehoord: elk jaar worden de wetboeken dikker en de regels complexer…

Activering, een discussie binnenshuis...10 Actor of regisseur en waarvan dan wel ? Dynamisch activeringsbeleid brengt OCMW in het vaarwater van VDAB Positief is dat het probleem is benoemd maar een oplossing is er nog niet Proeftuinen hadden te weinig experimenteerruimte Regie welzijn ?

Activering, een discussie binnenshuis...11 Welzijnstrajecten en trajecten naar werk: contraproductief of complementair? Sluit sterk aan bij het vorige W² klinkt goed… maar onder voorwaarden Tenderverhaal zit knap in de weg Belang van de klant/cliënt versus organisatiebelang: van “mijn” naar “onze” klant ?

Activering, een discussie binnenshuis...12 Eerst NT2 of toch maar snel naar werk toeleiden? Activering van anderstaligen Samenwerking met inburgering en taalaanbodverstrekkers Taaltesten en de werkvloer Moet het volgen van NT2 nu echt voorafgaan aan een traject naar werk?

Activering, een discussie binnenshuis...13 En de cliënt? Participatie, maar hoe doe je dat? Een waarheid als een koe: hoe complexer de (samen)werking(en) hoe minder de client zijn eigen traject kan regisseren… Its a long way…

Activering, een discussie binnenshuis...14 Tot slot Vragen?