Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
een duurzaam bouwproject REALISATIE DOOR LEERLINGEN
Advertisements

Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
De Vlaamse audiovisuele sector: een socio- economische profilering Isabelle De Voldere Hans Everaert.
Rentetoelage Hinder Openbare Werken Agentschap Ondernemen.
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
Biobased economics Socio-economische relevantie voor de Metropoolregio
Macro-economisch klimaat voor groeibedrijven Reginald Vossen.
Informatiebijeenkomst TKI-BBE
Inhoud Cargill : Wie zijn wij? Cargill & Duurzaam Ondernemen
05/07/ De handel: gaat nog jobs creëren in 2010! Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder 25 februari 2010.
1 Nederland klaar voor IBAN en SEPA? Branches en bedrijven klaar? SEPA-middag VNO-NCW en MKB-Nederland 4 oktober 2012 Michiel van Doeveren, Secretaris.
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
A.V. VHL Kontich 1 Vlaamse Sportfederatie vzw Geraldine Mattens (Algemeen & juridisch directeur) Sophie Cools (Directeur Sport)
Seizoen Resultaten Leiden – Vlaanderen 68 – 3 Vlaanderen – Dukes8 – 34 Amsterdam – Vlaanderen44 – 15 Vlaanderen – Hilversum8 – 36 Vlaanderen.
Rotary International Vrede goodwill en verstandhouding bevorderen.
Innovatief aanbesteden transport & verwerking gemeentelijk groenafval
Thematische Overlegtafels: 5 X W Vrijdag 25 mei, Leuven.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden. Aandelen in ondernemerschap, aandelen in ontwikkeling.
Communicatie in de Aanval op Schooluitval
Oproep Ondernemerschap “Startersinitiatieven”. Achtergrond Invulling van uitdagingen in ViA en het actieplan ondernemerschap - ‘meer en betere starters’
Energiebesparing organiseren, hoe?; Nieuwe energie in bedrijf, een uitgelezen KANS Martin Kloet Datum: 17 juli 2014.
Meer halen uit de biologische kringloop
1 Het Energierenovatieprogramma 2020 Belanghebbenden overleg Beglazing in de woningbouw 11 september 2012 Het beleid van de Vlaamse overheid vanaf 2014.
Een rol voor sociale economie in de aanpak van voedselverlies? 10u30-10u40 Tine Van Rumst KOMOSIE vzw.
Duurzame samenwerking voor verse groenten verhoogt kwaliteit voedselhulp in West-Vlaanderen Het Welzijnsconsortium is een samenwerkingsinitiatief tussen.
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
1.
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Voedselverliezen & Landbouw
Gescheiden Inzameling STImuleren
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
INTERNATIONALISERING VAN A TOT Z Gent, 24 april 2009.
Evaluatie ECTS- en DS-label aanvragen Procedure/ beslissing nieuwe oproep labelaanvragen meegedeeld aan de Nationale Agentschappen.
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Inter-provinciale studie detailhandel
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
SESVanderHave 30 MEI 2008.
Persconferentie.
10.00 u.Opening u.Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging u.Ontwikkelingen wonen voor ouderen in Brabant u.Meer woningen.
Met de steun van Welkom. Inhoud 1.Korte voorstelling Ecolife 2.Ecodriving workshops 3.Ecodriving op evenementen 4.Stand van zaken 5.Toekomstperspectief.
Missie, visie & jaarplan
Missie, visie, strategie & jaarplan
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Beleid rond korte keten in Vlaanderen
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Faillissementspreventie Oproep Wat? De oproep geeft via een wedstrijdprocedure steun aan projecten van werkgeversorganisaties, beroepsfederaties.
Kwaliteit in productie
LET’S START NEW BUSINESS TIME transferring innovation for maritime economy.
Zelfcontrole door agrarische bedrijven: samen beschouwd.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Roadmap geïntegreerde aquacultuur voor Vlaanderen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Studienamiddag Prebes
een nieuwe LEADER periode
Welkom. Programma Welkom Keynote Debat Project-resultaten Lunch Workshop 1,2,3 Slot Receptie.
Meet&Match Agrifood - 11 december Agrifood in Wallonië: Setting the scene.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
GROEPSFEEST 20 maart Bouwplannen – Korte historie 2005: eerste studie door architectenbureau Arks groepsfeest 2007: ambitieuze voorstelling van.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Steunpunt Duurzaam Materialenbeheer (SuMMa) Stuurgroep Vlaams Materialenprogramma Maarten Dubois 16 oktober 2012.
12 acties voor de VOERTUIGINDUSTRIE 28 juni 2005.
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Voedselverlies in Vlaanderen
Transcript van de presentatie:

Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie Tussen riek en vork: Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie Fevia - Liesje De Schamphelaire

Belgische voedingsindustrie De voedingsindustrie Belgische voedingsindustrie Verwerking en verpakking tot Bulkproducten en ingrediënten Afgewerkte producten > 5000 bedrijven, sterke KMO-sector Ca. 85% < 20 werknemers Ca. 3% > 100 werknemers

Materiaalstromen in de voedingsindustrie Voeding: Ingrediënten en afgewerkte producten Frieten, puree Biefstuk, frikandel Suiker … Grondstoffen Ongewassen aardappelen Levende dieren Suikerbieten … Nevenstromen Aarde, aardappelschillen, aardappelen met zwarte plekken,… Huid, beenderen, longen,… Bietenpulp,… … Waterzuiveringsslib → Gebruik/Valorisatie

Materiaalstromen in de voedingsindustrie Producten voor menselijke consumptie 20 tot 25 Mton Voedingsindustrie Producten (incl. bijproducten) voor veevoeder 4 tot 5 Mton Bodemverbeteraars 0,5 tot 0,6 Mton Andere materiaalstromen: voor energieproductie, als grondstof,… 1 tot 1,5 Mton Naar stort 0,04 Mton Uit: Duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie, 2011, Fevia

Nevenstromen: niet consumeerbaar → geen voedselverlies Voedselverlies binnen voedingsindustrie: Enkel wanneer humane voeding toch mogelijk is Beperkt: economische drijfveer Schatting: Ca. 2 % van eetbare onderdelen verloren Ca. 0,4 à 0,5 Mton voedselverlies in België

Schattingen voor de voedingsindustrie in Vlaanderen Bron Schatting Opmerkingen OVAM, Studie ketenperspectief 1.073.000 ton Afvalstatistieken (incl. niet- consumeerbaar) Enquête OVAM 129.000 ton Niet-verkochte voedingsmiddelen, incl. liefdadigheid en herwerking Schatting Fevia 300.000 à 375.000 ton Voedselverlies (ca. 2% van eetbaar aandeel, Vlaanderen)

Oorzaken van voedselverlies binnen voedingsindustrie Procesefficiëntie Procesonderbrekingen Fouten in verpakking Kwaliteit grondstoffen Marktgebonden Vereiste kwaliteit, vorm, grootte … Link met andere schakels: Samenwerking !

Voedselverlies en de voedingsindustrie Voedselverlies: een prioriteit 2008, België: 2e milieupijler van de voedselketen: vermijden voedselverspilling 2012, België: Concrete acties Achtergronddocument voor leden Disseminatie rond de thematiek Project in Vlaanderen … 2012, Europa: Food Waste Task Force

Doelstellingen omtrent voedselverlies Kennis vergaren Bestaande kennisbasis niet geschikt Afval, nevenstromen (zoals in Europa en Vlaanderen tot nu toe gebruikt) geven geen juist beeld van voedselverlies Preventie van voedselverlies Actieve inzet binnen het bedrijf zelf Acties om verliezen elders in de keten te helpen verminderen Maximale valorisatie Fevia steunt cascade van waardebehoud Eerst voeding Dan diervoeding Dan grondstoffen, meststoffen, energie

Project voedselverlies Project Voedselverlies van Fevia Vlaanderen VOEDSELVERLIES Inventarisatie van voedselverlies bij de Vlaamse voedingsindustrie en identificeren van oorzaken, hotspots en praktische maatregelen Met steun van Agentschap Ondernemen Oproep Nieuw Industrieel Beleid – Fabriek van de Toekomst Kadert binnen ViA (Vlaanderen in Actie) Looptijd September 2012 – februari 2014

Project voedselverlies Projectopzet – Waarom? Te weinig relevante kennis/cijfers Prioritair thema voor de voedingsindustrie Projectopzet - Wat? Kennis rond voedselverlies bij de voedingsindustrie opbouwen Verliezen in kaart brengen Omvang, oorzaken, maatregelen Voedingsbedrijven hulpmiddelen aanreiken Wisselwerking met andere schakels van de voedingsketen

Project voedselverlies Projectopzet – Hoe? Met hulp van de voedingsindustrie zelf Met hulp van UGent Vakgroep Agro-voedingsmarketing en ketenbeheer olv Prof. Xavier Gellynck Inventarisatie Audits door UGent bij 15 à 30 voedingsbedrijven Vragenlijst: 75 à 100 ingevulde vragenlijsten Workshops met voedingsbedrijven Toetsen inventarisatie en stapsgewijs naar praktisch haalbare maatregelen Reeks van 6 workshops met 10 à 15 bedrijven

Contact Meer info? lds@fevia.be 02/550 17 66