Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie Tussen riek en vork: Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie Fevia - Liesje De Schamphelaire
Belgische voedingsindustrie De voedingsindustrie Belgische voedingsindustrie Verwerking en verpakking tot Bulkproducten en ingrediënten Afgewerkte producten > 5000 bedrijven, sterke KMO-sector Ca. 85% < 20 werknemers Ca. 3% > 100 werknemers
Materiaalstromen in de voedingsindustrie Voeding: Ingrediënten en afgewerkte producten Frieten, puree Biefstuk, frikandel Suiker … Grondstoffen Ongewassen aardappelen Levende dieren Suikerbieten … Nevenstromen Aarde, aardappelschillen, aardappelen met zwarte plekken,… Huid, beenderen, longen,… Bietenpulp,… … Waterzuiveringsslib → Gebruik/Valorisatie
Materiaalstromen in de voedingsindustrie Producten voor menselijke consumptie 20 tot 25 Mton Voedingsindustrie Producten (incl. bijproducten) voor veevoeder 4 tot 5 Mton Bodemverbeteraars 0,5 tot 0,6 Mton Andere materiaalstromen: voor energieproductie, als grondstof,… 1 tot 1,5 Mton Naar stort 0,04 Mton Uit: Duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie, 2011, Fevia
Nevenstromen: niet consumeerbaar → geen voedselverlies Voedselverlies binnen voedingsindustrie: Enkel wanneer humane voeding toch mogelijk is Beperkt: economische drijfveer Schatting: Ca. 2 % van eetbare onderdelen verloren Ca. 0,4 à 0,5 Mton voedselverlies in België
Schattingen voor de voedingsindustrie in Vlaanderen Bron Schatting Opmerkingen OVAM, Studie ketenperspectief 1.073.000 ton Afvalstatistieken (incl. niet- consumeerbaar) Enquête OVAM 129.000 ton Niet-verkochte voedingsmiddelen, incl. liefdadigheid en herwerking Schatting Fevia 300.000 à 375.000 ton Voedselverlies (ca. 2% van eetbaar aandeel, Vlaanderen)
Oorzaken van voedselverlies binnen voedingsindustrie Procesefficiëntie Procesonderbrekingen Fouten in verpakking Kwaliteit grondstoffen Marktgebonden Vereiste kwaliteit, vorm, grootte … Link met andere schakels: Samenwerking !
Voedselverlies en de voedingsindustrie Voedselverlies: een prioriteit 2008, België: 2e milieupijler van de voedselketen: vermijden voedselverspilling 2012, België: Concrete acties Achtergronddocument voor leden Disseminatie rond de thematiek Project in Vlaanderen … 2012, Europa: Food Waste Task Force
Doelstellingen omtrent voedselverlies Kennis vergaren Bestaande kennisbasis niet geschikt Afval, nevenstromen (zoals in Europa en Vlaanderen tot nu toe gebruikt) geven geen juist beeld van voedselverlies Preventie van voedselverlies Actieve inzet binnen het bedrijf zelf Acties om verliezen elders in de keten te helpen verminderen Maximale valorisatie Fevia steunt cascade van waardebehoud Eerst voeding Dan diervoeding Dan grondstoffen, meststoffen, energie
Project voedselverlies Project Voedselverlies van Fevia Vlaanderen VOEDSELVERLIES Inventarisatie van voedselverlies bij de Vlaamse voedingsindustrie en identificeren van oorzaken, hotspots en praktische maatregelen Met steun van Agentschap Ondernemen Oproep Nieuw Industrieel Beleid – Fabriek van de Toekomst Kadert binnen ViA (Vlaanderen in Actie) Looptijd September 2012 – februari 2014
Project voedselverlies Projectopzet – Waarom? Te weinig relevante kennis/cijfers Prioritair thema voor de voedingsindustrie Projectopzet - Wat? Kennis rond voedselverlies bij de voedingsindustrie opbouwen Verliezen in kaart brengen Omvang, oorzaken, maatregelen Voedingsbedrijven hulpmiddelen aanreiken Wisselwerking met andere schakels van de voedingsketen
Project voedselverlies Projectopzet – Hoe? Met hulp van de voedingsindustrie zelf Met hulp van UGent Vakgroep Agro-voedingsmarketing en ketenbeheer olv Prof. Xavier Gellynck Inventarisatie Audits door UGent bij 15 à 30 voedingsbedrijven Vragenlijst: 75 à 100 ingevulde vragenlijsten Workshops met voedingsbedrijven Toetsen inventarisatie en stapsgewijs naar praktisch haalbare maatregelen Reeks van 6 workshops met 10 à 15 bedrijven
Contact Meer info? lds@fevia.be 02/550 17 66