ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vereniging voor Belastingwetenschap 13 februari 2014 Beginselbepalingen in misbruiksituaties als alternatief voor concrete rechtsregels Inbreng debat.
Advertisements

NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Open normen in wetgeving
Inleiding Nederland kan veel leren van Vlaanderen, kan Vlaanderen nu leren van Nederland? Algemene wet bestuursrecht (Awb) is in 1994 in werking getreden.
Mw. mr. A.P. (Anneke) Monsma
Motivering van het ontslag
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Over de vloeibaarheid van de beginselen van behoorlijke regelgeving, van de algemene rechtsbeginselen en de beginselen van behoorlijk bestuur Prof. Dr.
Ondernemingsvormen Eenmanszaak
Welkom bij de STABU.
Boek III: Administratief goederenrecht
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Introductie in het recht
IPR Belangrijkste vragen van IPR
INLEIDING TOT HET RECHT PRIVAATRECHT 1ste bac PSW – academiejaar Prof. dr. Rogier de Corte Inleiding Thema 3b 14 november 2005 Thema 3b Regelproducenten.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Het IVRK in vreemdelingenzaken en sociale zekerheidszaken
Boek II: ambtenarenrecht
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
Begrip openbare dienst
De doorkruisingsleer in perspectief: algemene inleiding
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Normstelling Vergeldende gerechtigheid Verdelende gerechtigheid
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Normstelling bestuursrecht
Systeem rechtsbescherming
Bestuursrecht Klas MED1 LES
Advocaat-belastingkundige
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Inleiding Internationaal Recht
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Rechtsbescherming Probleemstelling:  huidige rechtsonzekerheid  disfunctioneren van administratieve overheid Onze oplossingen:  duidelijke invulling.
Afspraak tussen 2 partijen! Of een contract tussen 2 partijen.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Commercieel beleid en recht
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Hfdst 15 strafprocesrecht
Beginselen van behoorlijk bestuur
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Staatsrecht van het Koninkrijk
Uit Praktisch Burgerlijk Recht
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
BESTUURSRECHTELIJKE GELDSCHULDEN
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H24.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Recht in Gedwongen Kader
Externe integriteit: Wet Bibob
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Lidy F. Wiggers-Rust Symposium Relativiteitsleer 4 november 2016, EUR
bij rechtmatig overheidshandelen
Van beleid tot regelgeving
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb)
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Bestuursrecht Hoorcollege IV
HET (RAPPORT VAN DE COMMISSIE) EU- HANDVEST:
Se AANDACHTSPUNTEN.
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Rechtsbronnen en bronnen van recht
Transcript van de presentatie:

ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van het recht

Belang en rol ABBB Ontoereikend wettenrecht Zgn. “Bevoegdheidswetten” en “terugtred van de wetgever” Belang van het onderscheid tussen “gebonden bevoegdheid” en discretionaire bevoegdheid” Quid met “vage normen” en “blanket – begrippen”?

Wederkerig bestuursrecht (On)voldoende rechtsbescherming – gevaar voor willekeur – ABBB : aan de hand van de ABBB onderzoeken of het bestuur de toegewezen discretionaire bevoegdheid binnen de grenzen van de rechtmatigheid heeft uitgeoefend;

Rol en plaats in de normenhiërarchie Naast en ter aanvulling doch niet boven de wet? Wat met de rechtsbeginselen met grondwettelijke waarde? Is het ABBB een algemene rechtsregel? De rechter mag geen uitspraak doen bij wijze van algemene en als regel geldende beschikking noch mag hij weigeren recht te spreken (art. 6 en 5 Ger.W.).

De curatieve en preventieve werking van ABBB of is het andersom? Codificatie en modificatie van ABBB Kunnen ABBB, onder omstandigheden, contra legem werken?

Catgorieën van (publiek – rechtelijke) rechtsbeginselen Algemene rechtsbeginselen die ook toepassing vinden in het administratief recht (gelijkheidsbeginsel, patere legem – beginsele, verbod van retroactiviteit van de administratieve rechtshandeling, … Specifieke publiekrechtelijke beginselen zoals de continuïteit en de veranderlijkheid van de openbare dienst

De ABBB De rol van de jurisprudentie van de Raad van State en de classificatie door wijlen L.P. SUETENS Processuele en materiële beginselen van behoorlijk bestuur: De hoorplicht Het onpartijdigheidsbeginsel Het zorgvuldigheidsbeginsel (m.i.v. redelijke termijn) Fair play (moedwilligheid, beslissing ‘in extremis”) Het vertrouwensbeginsel

Het redelijkheidsbeginsel (scheiding der machten en marginale toetsing Het evenredigheidsbeginsel (kennelijke wanverhouding?) Het zuinigheidsbeginsel De (materiële) motivering (controle op de motieven) Beginselen van behoorlijk burgerschap (de prijs voor een wederkerig bestuursrecht) of een toepassing van de schadebeperkingsplicht? Vigilantibus, non dormientibus, subveniunt jura…

De gewoonte in het bestuursrecht ?

De rechtspersoonlijkheid Hoe wordt rechtspersoonlijkheid verworven? Door, bij of krachtens de wet, het decreet of de ordonnantie Een specifieke wet of een kaderwet Gevolgen van de rechtspersoonlijkheid: Eigen organen Eigen vermogen Eigen wil en derhalve zelfstandigbeslissingsrecht

Het specialiteitsbeginsel in het publiekrecht Privaatrechtelijke rechtspersonen, Publiekrechtelijke rechtspersonen en hybride rechtspersonen De ‘summa divisio” in het Kaderdecreet beter bestuurlijk beleid van 18 juli 2003 : het al dan niet afwijken van de dwingende bepalingen van het private vennootschap- of verenigingsrecht (art. 13 en 29 Kaderdecreet).