IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

De 5 dimensies van cultuur
Privacywetgeving - toegang tot het schooldossier
Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
De cliënt in de jeugdzorg vanuit juridisch perspectief
Inleiding in het recht II: Rechtspraak en grondrechten
Duo-moederschap in Nederland
Privacy in de pleegzorg
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Karina Smoor Kenneth Simson Martijn Klijn Murlyn Finsy
Aanscherping bijstand voor jongeren en gezinnen
Scholingsdag voor gemeenteambtenaren
Jezelf kort voorstellen.
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Veranderingen in de zorg
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 Bijdrage Drs. Joleen Kieneker Student religiewetenschap en bestuurder.
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Ontwikkelingen in de Nederlandse rechtspraktijk
Bijdrage gebaseerd op mijn diss
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Het IVRK in vreemdelingenzaken en sociale zekerheidszaken
Het IVRK in personen-, familie- en jeugdzaken
Speciaal Jeugdstraf- & en Strafprocesrecht (ART.40) Naam spreker :mr. E.M. Mijnarends Datum : 27 juni 2012.
Informeren van ouders en kinderen - CBJ Inleiding Toelichting van de organisatiestructuur Traject van de hulpverlening Instemming met de hulpverlening.
De doorkruisingsleer in perspectief: algemene inleiding
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
COLLOQUIUM BUITENSPELEN 13 FEBRUARI 2009 VLAAMS PARLEMENT.
Casus, gebaseerd op een reële situatie in 2012; Jongen, 4 jaar, zevende residentiële verblijf.
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Procederen en hoe te vermijden
praktijk, kennis en verwachtingen vóór opname in de Wet
Toekomst Humanistisch Verbond In gesprek met leden over toekomstvragen voor de vereniging.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Artikel: de verblijfsregeling van kinderen van gescheiden ouders een verruimd wettelijk kader Auteur: Roeland Vasseur Tijdschrift: Tijdschrift voor jeugd-
Quasi-verlies van het Nederlanderschap
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Jij hebt ook wat te vertellen!
Recht H5 Rechtssysteem en familierecht Ondernemer.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
“De week van de ontdekking”
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Jongeren in de criminaliteit van 1965 tot 1989 Foto 1.
Leiden University. The university to discover. Rechten van kinderen bij uithuisplaatsing 17 november 2015 prof.mr.drs. M.R. Bruning MBO KINDERRECHTENCONFERENTIE.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Procedurele rechtvaardigheid in het jeugdrecht: de stem van het kind Prof.dr. Ido Weijers Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen Pedagogiek.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Waarom Recht? Functie van recht is ordening: dat er geen chaos ontstaat Wat is recht? Recht omvat een stelsel.
Pleegzorg vanuit een nieuw wettelijk kader van kinderbescherming
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Stichting van de Arbeid
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Uitspraken in kindvriendelijke taal
Transcript van de presentatie:

IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen

inhoud Kinderen Twee lijnen, toevoeging van twee uitspraken Bron van inspiratie voor....

kinderen

Twee lijnen: twee extra uitspraken Meerdere lijnen te ontdekken onder andere: Beroep op IVRK als ondersteunend argument om positie minderjarige te verstevigen, waarschijnlijk overeenkomstig diens wens Beroep op IVRK om gewijzigde uitkomst naar Nederlands recht te nuanceren, niet altijd overeenkomstig wens van minderjarige

Waarschijnlijk overeenkomstig wens Kinderen geboren in Nederland zonder geboorteakte LJN: BL , rechtbank Utrecht overweegt dat er voor toewijzing van het verzoek tot aanvulling van de registers met de geboorteaktes van [kind 1], [kind 2] en [kind 3] voldoende stukken dienen te zijn waaruit blijkt dat de moeder de vrouw is uit wie de kinderen geboren zijn, op welke data de geboortes hebben plaatsgevonden en in welke gemeente. Daarnaast brengt artikel 3 van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) mee dat de belangen van de kinderen een eerste overweging dienen te zijn. In artikel 8 van dat verdrag is het recht op identiteit opgenomen. Dit recht op identiteit behelst de feitelijke erkenning van het bestaan als persoon. Van groot belang daarbij is de geboorteakte. Zonder geboorteakte ‘bestaat’ iemand in de Nederlandse samenleving maar beperkt. Toegang tot inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie en het afsluiten van een ziektekostenverzekering zijn dan onder meer niet mogelijk

Mogelijk niet overeenkomst wens – LJN WB6286 rechtbank Breda, – ots pupil in awbz setting: op die setting is niet wjz van toepassing, maar wgbo (op basis van overgangsrecht) – wgbo vereist instemming met behandeling van ouders bij kinderen jonger dan 12 – deze ouder weigert, wat nu????

Casus Breda verzoek bjz vervangende toestemming voor behandeling rb Breda constateert naar Nederlands recht verzoek niet voor toewijzing Gevolg: wel in instelling, maar geen observatie en al helemaal geen behandeling Vader licht zijn bezwaren niet toe Gevolg in strijd met belang kind: toestemming voor observatie

inspiratie – wat zijn te verwachten rechtsvragen waar het ivrk mogelijk inspiratie en richting aan kan geven?

– gerechtelijke vaststelling vaderschap op jonge leeftijd waar het kind later verandering in wenst te brengen – betaling bijzonder curator artikel 4 (realiseren van kinderrechten)

– nieuwe kinderbeschermingsmaatregelen – Mvo – Gezagsoverdracht – gedeelde zorgregelingen – leerplicht: verhouding overheid-ouders

– rol ouder zonder gezag, zonder familierechtelijke betrekkingen (artikel 2 non discriminatie,5 rol van de ouders) – eerbiediging identiteit: afstammingsvoorlichting art 8 – ouders moeten kunnen zorgen, kunnen niet zeggen: nu even niet (art 18 verantwoordelijkheid van ouders)

– plaatsing in eigen culturele achtergrond, plaatsing ihkv ots artikel 20 (bescherming kinderen die niet in het eigen gezin kunnen opgroeien) – meer recht op gezinsplaatsing ipv instelling (artikel 20)

– toetsing voogdij (artikel 25 uithuisgeplaatste kinderen) – toetsing inhoud behandeling in instelling (folteringsverbod, waarborgen bij vrijheidsberoving artikel 37)