G EDEELDE EN VERDEELDE GROND IN DE JEUGDHULP Stefanie Planckaert 1 BaSW A Informatievaardigheden: SADAN-opdracht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Door goede gesprekken groeien
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Ouders en Kinderen Centraal
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Eigen
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Opzet van de workshop Kennismaken
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
Maatschappelijk Aanbesteden
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
Mediation Visie en werkwijze bij het Juridisch Loket
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
 Drs. Onderwijskundige Rijksuniversiteit Groningen Loopbaan:  2008: RMO (Raad Voor Maatschappelijke Ontwikkeling) in Den Haag  2009: ECBO (Landelijk.
Kansarmoede Lien Anseele 1BaOC.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Tijdschrift: Jeugd en Co (2008) Auteur: Barbara Van wijk Bron:
Relaties en seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking
Woord van Leven Maart 2015.
De levensbeschouwelijke analyse
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Project oriëntatie op het beroep
gespreksvaardigheden
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Minor agoog in de GGZ outreachend werken, tweede bijeenkomst.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Plancyclus, les 2 Actualiteit
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Evaluatie Cursus.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Bed Bad brood Laagdrempelige opvang van thuislozen Jasmine Marechal-1Basw AO.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
Inkanteling van het OCMW in de gemeente: (on)mogelijkheid tot een sterker armoedebestrijdingsbeleid?
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Symposium Matched care - 24 november 2016 Annemiek Harder /
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Talent in beeld.
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
What is the meaning of? Student centered learning
Welkom VWO 5..
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Cliëntenraad Sociaal Domein
Participatiewiel Samenspel XXL 18 Mei 2017
ZORPLAN MAKEN!!!.
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Rouw bij ouders van drugsgebruikende jongeren
Transcript van de presentatie:

G EDEELDE EN VERDEELDE GROND IN DE JEUGDHULP Stefanie Planckaert 1 BaSW A Informatievaardigheden: SADAN-opdracht

D E AUTERS Jean-Luc Kabergs: begeleider in het project De Vuurvogel.  contacteren via: Karel De Vos: directeur van het Jongerencentrum Cidar vzw.  contacteren via:

T USSENTITELS Gedoemd tot mislukken Voorgesorteerde hulp Dubbel a-priori Eenzijdig mandaat Van hetzelfde laken Hardnekkig misverstand Het residentiële voorbeeld Een ambulante uitnodiging Explosieve mix Parallelle wereld Drie clusters Zingevend onthaal Kennismaken met medewerkers Soepele versnellingen Ontsnappen aan apathie Make no plan De bemiddeling van publieke en private Kortom…

D ISCREPANTIE TUSSEN HULPVERLENER EN CLIËNT ( JONGERE ) Hulp is voorgestructureerd = “de andere” krijgt op voorhand al een bepaalde stempel opgedrukt. Wat hulpverleners ook vanuit een vooraf bestaand patroon benaderd door cliënt De hulpverlener probeert dicht bij de cliënt te komen = associatie met die ‘andere’ die sterker is en onderwerping vraagt

Jongeren en ouders worden ook voor de jeugdhulpverlener als persoon onbereikbaar. Hulpverlener roept schuldgevoel op In “De vuurvogel” wil men te weten komen hoe de band tussen de jeugdhulpverlener en zijn cliënteel uitsluiting in de hand werkt. Hulpverlening zorgt zelden voor een betere integratie van jongeren in de samenleving.

Discrepantie tussen wat jongere moet kunnen en wat hij echt kan.  ofwel duperen de jongeren vooral zichzelf, ofwel gaan ze het conflict aan met de buitenwereld volgens het recht van de sterkste. Gebrekkige participatie wordt begrepen als onwil i.p.v. als onmacht. Escalaties van hun gedrag worden beantwoord met escalerende reacties. De jongeren komen niet tegemoet aan de maatschappelijke norm omdat ze die niet op zichzelf van toepassing vinden. B EELD VAN EN OVER DE CLIËNT (= DELINQUENTE JONGERE )

V OORGESORTEERDE HULP Het project de Vuurvogel = een werkontwikkelingsproject dat de voorstructureringen in de hulpverleningsrelaties in het Jongerencentrum Cidar wil bevragen. Er moet een kader gemaakt worden waarbinnen de jongere en zijn leefverband zelf tot oplossingen kan komen (Ausloos, 1999).

B EREIKBAARHEID = VOORWAARDE TOT SAMENWERKING Een aanbod van hulp wordt ervaren als een vraag of een druk tot onderwerping.  maakt professionals en cliënteel on bereikbaar voor mekaar. Destructieve en soms zelfs despotische opstelling van de jongere t.o.v. hulpverlener.

D UBBEL A - PRIORI : WEG ERMEE ! ‘Er schort iets aan die minderjarige en/of aan zijn omgeving en dat kan veranderen op voorwaarde dat ze zich engageren in onze voorgestelde of opgelegde interventie.’ = dubbel a-priori Het project De Vuurvogel werd ontwikkeld om te verhelpen aan dit soort uitspraken. Er wordt geprobeerd hulpverlening op te zetten waarin andere benaderingen mogelijk worden.

P ROJECT “D E V UURVOGEL ” Het project de Vuurvogel = een werkontwikkelingsproject dat deze voorstructureringen in de hulpverleningsrelaties in het Jongerencentrum Cidar wil bevragen. doelstellingen niet op voorhand vastgelegd. Basisdoelstelling van De Vuurvogel = hulpverlening zo vorm geven dat het een gemeenschappelijk gedragen project wordt.  vorm is steeds voorlopig Men werkt op basis van een proces  niet op basis van rationeel plan

P ROJECT “D E V UURVOGEL ” De Vuurvogel wil een bemiddelende rol spelen tussen verbinding private – publieke sfeer Rondetafels: de betrokken partijen overleggen en brengen gegevens bij elkaar. Er is steeds een co-begeleider in elk dossier De tijd = belangrijke bondgenoot voor begeleiding Jongere kan zich tonen op een manier die niet geassocieerd is met probleemgedrag. Reactiepatroon verbreken  niet verwachten dat jongere boete doet, bekend, etc.

B ESLUIT Men wil vooral een nieuw soort hulpverlening creëren waarbij de band tussen hulpverlener en cliënt beter is. Ook het betrekken van de omgeving (zoals de ouders) bij het proces is belangrijk.  ze mogen elkaar niet zien als vijanden, maar moeten samen tot een oplossing zien te komen.