Eindelijk vrij! Een terugkeer naar (n)ergens: invrijheidstelling van illegale gedetineerden Femke Terryn 1BASWC.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blijven zitten of wegwezen
Advertisements

Inschrijven - stroomdiagram
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
Motivering van het ontslag
Er zijn 6 gesloten centra in België : Centrum 127 : 80 plaatsen (in de nabijheid van de luchthaven) Centrum 127bis : + of plaatsen (Steenokkerzeel)
Beroepsgeheim op de SEH
INTERNERING Joris Casselman
KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relancestrategie: concrete voortuitgang Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw.
Vreemdelingendetentie
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Immigratieprocedures in de praktijk
Detentie Antwerpen VDAB.
Samenwerking POD MI, KSZ, RR en DVZ Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Asielzoeker Lut Debroey.
Internering De definitieve invrijheidstelling van geïnterneerden… a never ending story.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Asielzoekers en andere vreemdelingen De rol van het OCMW
Plaatsing in de Gemeenschapsinstellingen Toelichting door K. Henderickx 21/06/2007.
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
Atrikel: 05/03/2012 Mega-proces tegen sociale fraude.
Zelf aan de slag met patiëntenparticipatie
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Nieuw in België Exclusief via ADMB
1 FORUM ASIEL en MIGRATIES OPVANGSTATUTEN VOOR HUMANITAIRE REDENEN.
Rechtsbescherming Probleemstelling:  huidige rechtsonzekerheid  disfunctioneren van administratieve overheid Onze oplossingen:  duidelijke invulling.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
De terugkeerwoningen voor uitgeprocedeerde gezinnen: een duurzame (politieke) oplossing? Nina Henkens Stafmedewerker Beweging voor Kinderen zonder Papieren.
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
Hfdst 15 strafprocesrecht
BEURZENPROGRAMMA’S VOOR HBO5. BEURZENPROGRAMMA’S Generieke beurzen Specifieke beurzen: - Transition Fellowship Programme.
1 Modern Migratiebeleid mr. J.J.C. Doe 12 november 2009.
Beheer Elkey externen Jeroen François Security Manager.
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Internering – 22 oktober 2010.
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Informatiebijeenkomst Herentals 23/12/2015. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Sociale media : overzicht van rechtspraak. SOCIALE MEDIA : RECHTSPRAAK (ARBEIDSRECHT) Arbrb. Namen (2e k.) nr. 10/563/A, 10 januari 2011 Het bewijs dat.
Onderzoek naar de beslissingen van jeugdrechters/jeugdrechtbanken in MOF-zaken Emilie De Backer.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Workshop Congres Sociale Raadslieden – Gevolgen van de Koppelingswet.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Commercieel beleid van de MIVB inzake voorkeurstarieven Mei 2016.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Hoe ruikt een potpourri en hoe ziet een mozaïek eruit ?
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
Strafuitvoering in België. Dweilen met de kraan open?
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Inschrijven - stroomdiagram
Privacy en Leerplicht/RMC
Wet van 5 mei 2014 betreffende de internering
Transcript van de presentatie:

Eindelijk vrij! Een terugkeer naar (n)ergens: invrijheidstelling van illegale gedetineerden Femke Terryn 1BASWC

Inleiding Gevangenis is een multiculturele microkosmos Samenleven met verschillende culturen is een uitdaging Taalbarrière maakt het moeilijk om te kunnen communiceren met illegale gedetineerden Invrijheidstelling gebeurt in 2 fasen: Strafrechtelijke fase Administratieve fase

Samenspel tussen justitie en de Dienst Vreemdelingenzaken Concrete werkafspraken gemaakt maar worden in Franstalige & Brusselse inrichtingen niet toegepast 2 diensten binnen directie ‘Verwijdering en Gevangenen’ van de Dienst Vreemdelingenzaken: Bureau Identificatie Gevangenen Bureau Opgeslotenen - 2 belangrijke vragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken: Vreemdeling recht op verblijf? (Moet genuanceerd beantwoord worden) Hoe zal de vreemdeling verwijderd worden uit het land na strafrechterlijke invrijheidstelling? (Relevanter)

Procedures van strafrechtelijke invrijheidstelling van illegale vreemdelingen Voorlopige invrijheidstelling bij straftotaal tot 3 jaar (VLV-procedure) Geregeld door Deel 2 van de Omzendbrief 1771 inzake de voorlopige invrijheidstelling 3 maanden voor de toelaatbaarheid wordt het dossier voorgelegd aan de directeur van de strafinstelling. Hij beslist over de voorlopige invrijheidstelling Dienst Vreemdelingenzaken wordt geïnformeerd over de beslissing maar kan deze nog herzien

De voorlopige invrijheidstelling bij straftotaal boven 3 jaar (VILO-procedure) Historiek Tot voor de inwerkingtreding van de WERV (wet 17 mei 2006 betreffende de externe rechtspositie van veroordeelden tot een vrijheidstraf en aan de slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten) werd de invrijheidstelling geregeld door talrijke Ministeriële Omzendbrieven Kritiek op de procedure: geen wettelijk kader, geen vastgelegde termijnen, … Procedure & contra-indicaties VILO kan worden toegekend door strafuitvoeringsrechtbank De 4 in de wet vastgelegde contra-indicaties die de strafuitvoeringsrechtbank beoordeelt zijn: De mogelijkheden voor de veroordeelde om een onderdak te hebben Het risico van het plegen van nieuwe ernstige strafbare feiten Het risico dat de veroordeelde de slachtoffers zou lastig vallen De door de veroordeelde geleverde inspanningen om de burgerlijke partijen te vergoeden

Wijze van verwijdering Strafuitvoeringsrechtbank streeft naar zoveel mogelijk waarborgen dat vreemdelingen bij toekenning van VILO het land zal verlaten Voorwaarden over de wijze van verwijdering verschilt per strafuitvoeringsrechtbank Verbod tot terugkeer Bijzondere voorwaarden opgelegd die verschillen per strafuitvoeringsrechtbank Toekomstgericht wordt best een in de wet een proefperiode ingeschreven die voldoende lang is om een spoedige terugkeer te ontmoedigen Andere categorieën vreemdelingen Opheffing van de voorlopige hechtenis Vreemdelingen die hun straf volledig uitzitten Geïnterneerde vreemdelingen

De ter beschikkingstelling van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) Mogelijke beslissingen van DVZ Vreemdeling heeft positieve beslissing gekregen : DVZ wordt op de hoogte gebracht & beslist over de modaliteiten van de invrijheidstelling Volgende beslissingen kunnen genomen worden: Vrij zonder meer Ontslagbewijs vijf dagen Vreemdeling zonder recht op verblijf of met enkel recht op een kort verblijf Vreemdeling opgesloten ‘in administratieve detentie’ (vreemdeling zonder middelen van bestaan) Indien de DVZ beslist tot administratieve opsluiting blijft de vreemdeling nog max 15 tot 30 dagen in de gevangenis en kan de DVZ: De vreemdeling repatriëren naar land van herkomst of een derde land waar hij verblijfsrecht heeft De vreemdeling overbrengen naar een gesloten detentiecentrum voor illegalen De vreemdeling vrijstellen

Administratieve opsluiting Betreft zowel de periode die ze doorbrengen als vreemdeling zonder middelen van bestaan (ZMB’er) in de gevangenis, als de vrijheidsberoving na de eventuele overbrenging naar een gesloten detentiecentrum voor illegalen Krachtlijnen van de procedure: Kan 2 maanden worden vastgehouden Opsluiting kan onder bepaalde voorwaarden verlengd worden met 2 maanden Opsluiting kan nog eens met 1 maand worden verlengd door de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij kan de termijn telkens met 1 maand verlengen met een absoluut maximum van 8 maanden Beroep mogelijk bij de Raadkamer van de Correctionele Rechtbank Annulatieberoep mogelijk tegen het BGV (verplicht moeten verlaten van het grondgebied) bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen

Identificatie en repatriëring Vreemdeling kan pas door DVZ gerepatrieerd worden indien hij beschikt over een geldig reisdocument Indien de vreemdeling niet over een geldig reisdocument beschikt moet de DVZ aan het consulaat van het herkomstland een doorlaatbewijs aanvragen (Laissez-Passer)

Conclusie Illegale gedetineerden vormen een belangrijk onderdeel van de gevangenispopulatie Hun profiel is in de tijd gewijzigd Niettegenstaande deze ontwikkelingen pleiten we voor meer aandacht en interesse voor de deze problematiek: Enerzijds wat betreft de groeiende groep illegale gedetineerden en de vragen die dit opwerpt Anderzijds meer aandacht en kennis van de verblijfswetgeving en de specifieke invrijheidstellingsprocedures voor illegale gedetineerden binnen de strafuitvoering