Een pleidooi pro-domo Rien Foulon.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Inleiding Goed toezicht = bewust keuzes maken in een veranderende omgeving Trends, dilemma’s en keuzes in het toezicht: Risico-oriëntatie Integriteit Open.
Sofie Similon, Stafmedewerker Registratieverantwoordelijke
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Presentatie 24 juni 2008 Waarom een oranje huis? De werkprincipes voor de crisisopvang Wat betekent dit in de praktijk? Reacties en vragen.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
BLOW. H,DE GROOF K.,VAN MENXEL G., “Vrouwen, partnergeweld en thuisloosheid”, de Draad van Ariadne nr. 25/26,Brussel, juni 2005 SADAN opdracht, 1 BaO a.
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
Verzipping van de thuislozen?. 1. Stadslucht maakt vrij  Voor ’80: Thuisloosheid onder de noemer ‘Daklozen’  Vanaf ’80: De VDVO (Vereniging der Vlaamse.
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Effectiviteit en efficiëntie vanuit overheidsperspectief Sofie De Smet Afdeling Beleidsontwikkeling Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Motiverend gesprek.
6 pijlers van de code in beeld
Anderstalige nieuwkomers in centrumsteden (basis- en secundair onderwijs) - resultaten bevraging centrumsteden en LOP’s -
Klik met de muis.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.
Psychotherapie en armoede
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
OCMW S AMEN NAAR B OKRIJK : R ESULTATEN VAN DE TEVREDENHEIDSMETING BIJ L IMBURGSE OCMW- CLIËNTEN.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
‘Slimmer zorgen voor morgen: samen toekomst maken’ ViA-Rondetafel, 18 februari 2013 Slotwoord Jo Vandeurzen – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Beleidsplan Lokaal Sociaal Beleid Lokaal Sociaal Beleid Decreet van 3 maart 2004 Doel: vergroten toegankelijkheid van de sociale dienst-
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Hebreeën 2:14-18.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Armoede is … Sieg Monten
 Missie Brugteam:  Het Brugteammaakt de brug tussendak- en/of thuisloze mensen en de reguliere hulpverlening en vergroot zo hun kansen om een menswaardig.
Wat vinden jullie belangrijk bij het zoeken en krijgen van hulp?
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
V OETBAL ACTIVEERT THUISLOZEN A ball can change the world Helen Blow Evelien Martens – 1BaO AO.
31 mei 2016 Informatie over financiering van zorg vanaf 2013 – landelijke clientenraad
Coördinatie van de hulp Workshop 4. Voorstellingsrondje Maatschappelijke evoluties Perspectief van de cliënt Casusoverleg Ervaring delen Cliëntoverleg.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
Er was eens /1891 : wet ter beteugeling van de landloperij en de bedelarij.
Eergerelateerd geweld Jale Simsek Training Eergerelateerd Geweld.
Vzw Balavikas. Balavikas betekent: ‘Breng het kind op een hoger peil’ De vzw steunt projecten voor kinderen en jongeren met een beperking in Zuid-India.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Workshop 1: Centra Algemeen Welzijnswerk
De mantelzorgmakelaar
Zorg aan slachtoffers van mensenhandel
Centrum Inclusieve Kinderopvang Zorgregio Aalst
Housing First Benadering
Lokaal loket kinderopvang
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid
Lokaal loket kinderopvang
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Een pleidooi pro-domo Rien Foulon

De angst voor het cliché Het onderzoek geeft geen beeld van de thuislozen die hulp willen maar die niet kunnen vinden of krijgen, mensen die opvang vragen, maar geweigerd worden omdat het centrum volzet is. Ook problemen zoals intrafamiliaal geweld blijven onderbelicht.

Klare keuzes maken De huidige beleidsmarges van de thuislozenzorg zijn gelimiteerd door externe en interne factoren. Externe factoren: - de bijzonder moeilijke toeleiding naar gepaste en betaalbare huisvesting. - het gebrek aan een inclusief zorgbeleid in dat beleidsdomein ondergraaft ook de effectiviteit en efficiëntie van de hulpverlening. - het gebrek aan werkingsmiddelen van de opvangcentra zelf maakt de dagprijs voor thuislozen hoogst cliëntonvriendelijk. - de zelfbeschikking is soms nog ver te zoeken. Interne factoren: - zijn er niet.

Verbeterprojecten De verruiming van het ‘begeleid wonen’ kreeg onder de vorige Vlaamse regering impulsen van de extra investeringen in zeven pilootregio’s. Er werd met lokale fondsen en met eigen middelen geïnvesteerd in de uitbouw van de dagopvang via de ‘inloopcentra’. Er draait een vormingsprogramma thuislozenzorg van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk dat zeven modules omvat.

Alles kan beter Bij de begeleiding van thuislozen krijgt de huisvestingsproblematiek de nodige aandacht, maar soms blijft daardoor de ontankering van thuislozen onderbelicht. Een ander knelpunt is dat thuislozen dikwijls een heel parcours afleggen binnen de sector en dat dit geen bewust en doelgericht traject op maat van hun empowerment is.

De cliënt slaat de maat Meer en betere begeleiding. Met betere begeleiding mikt men op maatwerk, intenser en met meer respect. Meer cliëntenparticipatie. Het bevorderen van de participatie van de cliënt zou wel een basisvaardigheid en een aandachtspunt moeten zijn van elke hulpverlener.

Verantwoordelijkheid nemen In de subsidie-enveloppe van de overheid steken te weinig middelen om de dagprijs op een voor de cliënten aanvaardbaar peil te brengen.