Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Advertisements

Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Redelijke aanpassingen t.a.v. personen met een beperking
McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans.
Aanbesteding of Subsidie
Rechtshandelingen van de Unie
Atrium Brussel de Handelskerncontracten Erik Baptist ATRIUM BRUSSEL CENTRUM Mechelen 22 November 2007.
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Internationale betrekkingen
Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid-Nederland en Iatrogenic Europe Unite-alliance op de bres voor patiëntveiligheid! Wie zijn wij en waar staan we voor?
De sociale diensten in een Europees perspectief: Correctie van de markt of concurrentie? Réseau Européen des Villes et Régions de l’Economie Sociale 8.
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Doorbreek de muur van stilte:
Dr. Arnaud de Graaf Naar een Europese winstbelasting EU-rechtelijke obstakels,
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
OMZETTING VAN DE KADERRICHTLIJN DIENSTEN Internal Market Information System (IMI) Sven Baeyens FOD Economie, KMO, Middenstand en.
Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.
Onderbescherming en proactief handelen geduid
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Betrokken van buiten - wordt gevolgd Presentatie raadsinformatieavond 4 december 2008.
1 Overzicht timing betreffende de herziening van de regelgeving in het kader van het hygiënepakket.
Licentie-kwesties bij het gebruik van open source software Matthias Van hoogenbemt ICRI – K.U.Leuven – IBBT.
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
S De elektronische handel en certificatie van websites Een juridische benadering Peter Verplancke Advocaat Instituut der Bedrijfsrevisoren, 3 december.
Verdragen en inleiding Europees Recht
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
OVERZICHT PRESENTATIE
Het commerciële communicatie beleid van de Commissie Erik Vollebregt.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Richtlijn en Kwaliteit - art 3, definitie Mediator doeltreffend, onpartijdig en bekwaam - art 4, lidstaten bevorderen : gedragscodes, naleving, ontwikkeling.
Internetdag Journée Internet1 Rol en activiteiten van het Observatorium Thibault Verbiest Advocaat – Voorzitter van het Observatorium van de.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
Verantwoording en toezicht bij rechtspersonen met een wettelijke taak Rapport Algemene Rekenkamer in oktober 2006.
Internationalisering kernpunten. internationalisering ► Verbondenheid met de “wereld”.  Via de media  Internet  Satelliet  Via verdragen  Instanties:
Opiniepeiling. O Eens O Oneens 1. Ik voel mij Europees burger. Opiniepeiling.
Tax Assurance Corporate Governance. Definitie I Corporate Governance (CG) is Engels voor ondernemingsbestuur. Daarnaast wordt wel de term Good Governance.
Minderjarigen, ‘oude’ en ‘nieuwe’ media: een blik op de toekomst Recente ontwikkelingen in de sectoren van het mediarecht, de intellectuele rechten en.
Sirius Legal Fedipro PowerEvent - 29 oktober 2015.
K INDEREN, JONGEREN EN SOCIALE MEDIA : OVER RISICO ’ S, REGELGEVING EN EMPOWERMENT Jolien Derluyn 1 BA SW B.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Opzet en krachtlijnen van het onderzoeksproject Prof. dr. Ilse Samoy Instituut voor Verbintenissenrecht KU Leuven, UHasselt.
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag Europees economisch bestuur Europese coördinatie van begrotings- en macro-economisch beleid en.
1 Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa Uw stem bij het referendum: ja of nee ?
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Stakeholder-consultatie: Arbitrage in het EU-handelsbeleid
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
§5.4 Samenwerken in Europa
Transcript van de presentatie:

Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier seminaries over kansspelen Seminarie 2 – De positie van de speler Leuven, 28 november 2008

Overzicht I.Inleiding II.- Zelf- en coregulering in het algemeen - Zelf- en coregulering in de mediasector: het Hans-Bredow rapport III.Praktische toepassing NICAM: coregulering in de praktijk IV.Conclusie

I. Inleiding Bredere context: trend naar een beter bestuurlijk beleid Algemene beleidsdocumenten: - Witboek over Europese governance (2001) - Eindrapport van de Mandelkern groep voor een betere regelgeving (2001) - Actieplan van de Commissie “Vereenvoudiging en Verbetering van de Regelgeving” (2002) - Interinstitutioneel Akkoord Beter Wetgeven (2003) - Mededeling van de Commissie betreffende een betere regelgeving met het oog op economische groei en meer banen in de Europese Unie (2005)

Trend: een beter bestuurlijk beleid In de Communicatie van de Commissie (2005): “Het EU-beleid inzake betere regelgeving beoogt een beter geconcipieerde regelgeving met het oog op meer welvaart voor de burger, een doeltreffende naleving van voorschriften, zo laag mogelijke economische kosten, zulks overeenkomstig de proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginselen van de EU.” Vb. van alternatieve regulering: zelf- en coregulering

II. Zelf- en coregulering De concepten “zelf- en coregulering”: vage definities -Zelfregulering = creatie, implementatie en afdwinging van regels door de sector/industrie -Coregulering = zelfregulering + wetgeving Probleem: grijze zone

Coregulering in de mediasector EU media beleidsdocumenten: van zelf- naar coregulering - Aanbeveling van de Raad betreffende de bescherming van minderjarigen en de menselijke waardigheid: richtlijnen voor de ontwikkeling van nationale kaders voor zelfregulering (1998) - Aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van minderjarigen en de menselijke waardigheid en het recht van weerwoord (2006): van zelf- naar coregulering - Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten (2007): artikel 3.7: “de lidstaten stimuleren co- en/of zelfregulering” overweging 36

Coregulering in de mediasector Onderzoek uitgevoerd door het Hans- Bredow instituut (2003): s/index_en.htm doel: ontwikkeling van criteria voor een uniforme definitie van coregulering Voordelen van coregulering: - grotere betrokkenheid van de industrie - snellere beslissingsname - duurzamer karakter Nadelen: complexer!

Hans-Bredow studie Zelfregulering = reglementering door de sector / industrie (creatie, implementatie en afdwingen van regels) Coregulering = een specifieke combinatie van reglementering door niet statelijke organen en door de Staat: criteria m.b.t. - niet-statelijk element (3) - de link met de Staat (4)

Criteria Hans-Bredow studie (1) Niet-statelijk element: 1)Creatie van organisaties, regels of processen 2)Om beslissingen van personen of, in het geval van organisaties, beslissingen door of in het kader van deze instanties te beïnvloeden 3)De leden van deze organisaties of delen van de maatschappij zijn (tenminste gedeeltelijk) bestemmeling van deze niet- statelijke reglementering

Criteria Hans-Bredow studie (2) Link met de staat: 1)Doel van het systeem: de verwezenlijking van publieke doelstellingen 2)Een wettelijke band tussen de niet- statelijke reglementering en de reglementering door de staat 3)Discretionaire bevoegdheid van het niet- statelijk systeem 4) Inzet van regelgevende middelen door de staat

III. Praktische toepassing: NICAM NICAM : voorbeeld van een goed functionerende coregulering in de mediasector (besproken in HB studie) Doel: bescherming van minderjarigen tegen schadelijke audiovisuele inhoud NICAM classificatiesysteem: Kijkwijzer Voor TV, film, video, DVD, videospelletjes en mobiele inhoud, niet voor internetwww.kijkwijzer.nl

NICAM classificatie

NICAM Werking: - oprichting en financiering: door industrie en Staat - activiteiten: maken en afdwingen van regels - sancties: zowel door NICAM als door het Commissariaat voor de Media Coregulering? -> toetsing aan de Hans- Bredow criteria

NICAM Niet-statelijk element: 1)Creatie van regels: het classificatiesysteem Kijkwijzer 2)Invloed op beslissingen door of in het kader van NICAM: het niet-statelijk element is regulering - maken van regels - afdwingen ervan 3)Bestemmeling van de regels: de leden van NICAM

NICAM Link met de staat: 1) Publieke doelstelling: de bescherming van minderjarigen 2) Wettelijke band tussen NICAM en de Staat: erkenning door art. 52d en 53 Mediawet 3) Discretionaire bevoegdheid van NICAM bij het opstellen van de classificatieregels 4) Inzet van regelgevende middelen door de Staat: erkenning + gedeeltelijke financiering + metasupervisie door het CvdM

IV. Conclusie Het succes van coregulering is bewezen in de mediasector: Naarmate positieve resultaten uit de praktijk: een groeiend vertrouwen in coregulering Belang van de rol van de overheid: garant voor de doelstellingen van algemeen belang Zal de kansspelsector volgen?

Dank voor uw aandacht! Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Sint-Michielsstraat 6 B-3000 Leuven