De OR en de Arbocatalogus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Implementatie Arbo Catalogus SW
Advertisements

De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Programma (in willekeurige volgorde)
Model RI&E Sociale Werkvoorziening
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
Arbonieuws voor uw bedrijf * Arbocatalogus op internet • Digitale RIE is geactualiseerd en aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving. De RIE sluit goed.
Ondernemingsraad & Arbeidsinspectie Anita Hertogh
Arbeidsrisico’s in de zorg
Instrument en methodiek Door projectgroep NFU (Anke, Ellen, Els, Roel)
De Arbocatalogus van de Sport. Een arbocatalogus Waarom tot stand gekomen Een ‘oplossingenboek’ Hoe je aan de arbowet kunt voldoen niet vrijblijvend Voordelen:
Energie krijgen van je werk!. Wat is er gedaan? Uitvoeren Rie op locaties, zomer 2010 Opstellen plan van aanpak –Bu-niveau najaar 2010 –Locatiegericht,
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
Preventief Verzuimmanagement
Onbedoeld onduidelijk
managen van de doorstroom
Arbeidsomstandigheden Deel 1
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
RI&E faculteit biomedische technologie
5 x beter werken is gezond. Bijzonder project 1 x 5 partijen.
De arbocatalogus VVT in de praktijk
75 procent van uw organisaties heeft genoeg preventiemedewerkers
Implementatie arbocatalogi bij de EMCO-groep Probleem of uitdaging?
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Arbowet 2007 Jan Laemers Directeur Bouw Arbeidsinspectie
NEFEB Arbo bijeenkomst
Introductie Arbocatalogus Textiel en Tapijt
Arbocatalogus voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)
[  Gefeliciteerd met de Arbowet!] Miriam Smits 19 december 2005.
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Project sociale veiligheid in de scholen (BVE) Wat beoogd het project? Hoe willen we dat vorm geven? Wat moet het opleveren?
Sociale Veiligheid in het MBO
ARB(eids)O(mstandigheden
KAM H2 Arbo-zorg Logistiek teamleider.
Gezond en veilig buitenwerken
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
2 Ongevallen…..een risico?
De economische dimensie
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
ARBEIDS- OMSTANDIGHEDENWET
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Koen Zonneveld. Wetswijziging Arbowet: Preventiemedewerker bedrijfsarts arbodienstverlening Inhoud wetsvoorstel Wettelijk basiscontract Thermometer arbodienstverlening.
ARBO.
Veiligheid in uw BiNaSk-omgeving, vanzelfsprekend?!
Talent behouden bij ontslagrondes mr. Rick van Herk 4 februari 2016.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Werkstress en de rol van de preventiemedewerker Jan Harmen Kwantes inPreventie.nl.
VGN Ledenondersteuning bij Inspectie SZW-onderwerpen 2012 Aart Bertijn, senior beleidsmedewerker, VGN Anne Marie ‘t Hart, juridisch beleidsmedewerk er,
Blink Advies BV Centrum Arbeid & Gezondheid Gevestigd in Breda René Blok Caroline Mosselman.
Arbowetgeving.
Jaarverslag Inleiding 2.OR en communicatie 3.Onderwerpen 4.Advies en instemmingsverzoeken 5.Kennis en scholing OR 6.OR en samenwerking met andere.
De rol van de mr in het verbeteren van binnenklimaat.
WGA en ARBO VEB congres 23 maart 2017.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 22 juni 2017
Veilig en gezond werken
Drs. Her Grimbergen en Martin Veerman
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Introductie RI&E.
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
DE ZIEKE WERKNEMER mr. Jolande Janssen mr. drs
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Driekant Training en Advies Partner Merlijn Groep 10 oktober 2018
Logistieke kwaliteitsprocessen
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Transcript van de presentatie:

De OR en de Arbocatalogus Hoe benut je de arbocatalogus bij de OR-taken? Workshop 23 juni 2011 Karin Langeree, CAOP

Kennismaken Workshopleider: Karin Langeree Senior beleidsmedewerker CAOP Werkzaam voor arbeidsmarktfondsen Aandachtsgebied arbeidsomstandigheden Wie bent u?

Arbozorg in regelgeving Werkgever dient een zodanig arbobeleid te voeren dat werknemers gezond en veilig kunnen werken. Regels staan in Arbowet, Arbobesluit, Arboregeling. Verplichte onderdelen: - uitvoeren risico-inventarisatie en evaluatie - inhuren bedrijfsarts of arbodienst - aanstellen preventiemedewerker - regelen bedrijfshulpverlening - voorlichting en instructie geven

Arbo op brancheniveau Werkgevers en werknemers maken afspraken over hoe in hun branche aan de normen in de Arbowet kan worden voldaan. Zij leggen deze vast in een arbocatalogus die door de Arbeidsinspectie wordt getoetst. Arbobeleidsregels kunnen vervallen.

Arbo in de organisatie

Arbo in de organisatie Wie spelen een rol? Management Ondernemingsraad Arbocommissie Staffunctionaris Ergocoach Uitvoerende medewerkers

Uitgelicht: de OR Volgens de Arbowet en WOR: Werkgever en werknemers werken bij de uitvoering van het arbobeleid samen. De werkgever voert overleg met de OR over alles wat het arbobeleid betreft en de uitvoering daarvan. De OR heeft instemmingsrecht. De OR heeft initiatief- en informatierecht.

Rol van de OR Welke rollen heeft de OR in de 5 fasen van de arbobeleidscyclus? (willen, weten, wegen, werken, waken) Hoe kun je daarbij de arbocatalogus benutten? Wat heb je verder nog nodig?

Tips voor de OR Ken de arbeidsrisico’s in de eigen organisatie (risico-inventarisatie en –evaluatie). Zorg voor betrokkenheid bij het opstellen van het plan van aanpak. Onderhoud goed contact met de arbocoördinator en werk samen. Maak gebruik van de ervaringen van medewerkers, zoek hen op.

Tips voor de OR Volg actief de uitvoering van het plan van aanpak n.a.v. de RI&E. Maak goed gebruik van het instemmingsrecht, informatie- en initiatiefrecht. Informeer ook als OR de medewerkers. Blijf op de hoogte, volg training.

Tips voor de OR Gebruik de arbocatalogus voor informatie, hulpmiddelen, voorbeelden. Kijk ook eens in andere arbocatalogi, bv: www.betermetarbo.nl (alg. ziekenhuizen) www.profijtvanarbobeleid.nl (gehand.) Raadpleeg algemene websites: www.arboportaal.nl (SZW) www.stvda.nl (Stichting van de Arbeid).

Tot slot Wat gaat u als eerste oppakken? Vragen over de Arbocatalogus VVT? Suggesties voor de Arbocatalogus VVT? Mail naar info@arbocatalogusvvt.nl