Transparantie en het Aanbestedingsrecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
Advertisements

van verdragsbepalingen
2) Toelichting ABM Waarom gebruiken ? Wat is het ? Wanneer komt het ?
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
ESF & Aanbesteding(s)recht
Nieuwe taal in Amsterdam
Analyse HOOFDSTUK 6 Public procurement Hoofdstuk 6.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OnderhoudNL congres 25 november Marc Calon Voorzitter.
Aanbesteding of Subsidie
Altijd meer aandacht 2012 Welkom bij Hutten. Cijfers op een rij ✪ Nationale toonaangevende culinaire dienstverlener ✪ Brabantse gastvrijheid 1929 ✪ Bijna.
KWALITEIT  ENKELE BEDENKINGEN  
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
JURIDISCH KADER ELEKTRONISCH GELD
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Opfrisser Aanbestedingsrecht Werkgroep Leveranciersselectie Polo. G. van der Putt 9 december 2008.
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.

Regeling De dienstenrichtlijn
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Klachtenbehandeling Niveau 2 Kerntaak 2.
Dr. Arnaud de Graaf Naar een Europese winstbelasting EU-rechtelijke obstakels,
E. Nezer SLA-actieplan teneinde de termijnen voor de invoering van de bijwerkingen te verkorten.
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
E-Procurement als beleidsinstrument Studiedag voor lokale overheden.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Klas MEV1A Lokaal E0.01 Mr. Eppo van Koldam
Omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; inhoud en stand van zaken. Remco Mol/Wiebe Bosma (SenterNovem/InfoMil) Helpdesk omgevingsvergunning.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Pagina 1 Bedrijfsopvolging Drs. Yvonne M. Tigelaar-Klootwijk Fiscaal Economisch Instituut (FEI BV) Inkomstenbelastingaspecten.
Begrotingsinfrastructuur, beginselen
Inkoop en aanbesteden in de Wmo
Verdragen en inleiding Europees Recht
Van F15 naar edelhert. Het succes van rood voor groen Seminar Verdienmogelijkheden 10 mei 2012.
Outsourcing en concentratietoezicht Mr. W. Knibbeler.
Feyo Sickinghe Netneutraliteit: probleem of perceptie?
Nodeloos verwarringsgevaar ook bekend als slaafse navolging
Het commerciële communicatie beleid van de Commissie Erik Vollebregt.
Europa en ik. Naar een betere integratie van allen? De Europese Unie.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
INZAGERECHT EN ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER
PensioenLab Team Keuzevrijheid. Het vraagstuk: “Wat vinden jullie ervan om meer keuzevrijheid voor deelnemers mogelijk te maken?” 2 Staats- pensioen Nationaal.
coördinator gezondheidsrecht KNMG
Haal meer uit aanbestedingen Congres VVMA 27 april 2011, Lunteren.
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
DE DIENSTENRICHTLIJN 5 JAAR DIENSTENRICHTLIJN: DE BALANS MARLEEN R. BOTMAN 13 MAART 2015.
Persoonsgegevens en de Wbp
Meten is weten? Do’s en don’ts van mondeling examineren Lisa De Jonghe Dienst Onderwijs Geneeskunde.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Hoe werkt een gemeente? Welkom Opdracht vandaag Gemeente werkt met Bureaucratie Democratie Schema Beleid Maken Vaststellen Toepassen Conclusie.
A European View of the Proposed Gambling Law Waarheen met kansspelen in België? Juridische analyse van de toekomst van het Belgische kansspelbeleid 30.
Toegang tot documenten “van” de Europese Commissie Caroline ten Dam Juridische Dienst Europese Commissie ECER Seminar, 5 april 2011.
Inkoper ontmoet ondernemer MVO: Het moet wel van twee kanten komen Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
Blockchaintoepassingen met een publiek belang in Groningen mei 2017
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Verkopen Les 3 Niveau 4.
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
Privacy en Leerplicht/RMC
Tien prioriteiten voor Europa
Westland op weg naar 2050 CO2 neutraal, aardgasvrij.
Ongezond gedrag: de rol van het recht Alcohol
Transcript van de presentatie:

Transparantie en het Aanbestedingsrecht Anoeska Buijze SAGA 4 juni 2012

Promotieonderzoek De ontwikkeling van het transparantiebeginsel in het recht van de Europese Unie. Klik

De rol van het aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht als patient zero De aanbestedingsrichtlijnen als onderbenutte bron van informatie over welke verplichtingen wanneer uit het transparantiebeginsel kunnen worden afgeleid Het aanbestedingsrecht als hulpmiddel om de instrumentele functie van transparantie beter te begrijpen klik

Het aanbestedingsrecht als patient zero De ontdekking van het transparantiebeginsel (Waalse bussen) Opdrachten onder de drempelwaarde (Medipac) Concessies (Commissie tegen Italië) Alle exclusieve rechten, m.n. Vergunningen (Betfair/Ladbrokes) Alle schaarse rechten? (artikel 12 dienstenrichtlijn) 'passende mate van openbaarheid'

Het aanbestedingsrecht als onderbenutte informatiebron Verplichtingen Ex ante: publiciteit over de opdracht, helder & eenduidig Ex durante: consistente interpretatie en objectieve en uniforme toepassing criteria Ex post: publiciteit over de uitkomst van de procedure, afdoende om rechtsbescherming mogelijk te maken Uitzonderingen Verschillen in transparantie van verschillende procedures Rechtvaardigingen: o.a. gebrek aan belangstelling, informatie niet beschikbaar of inherent subjectief/niet eenduidig, markten met perfecte competitie, zaken open laten om de markt toe te laten de juiste oplossing te zoeken Beschermen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie Pas op de Eurowob! Uitzonderingen op de plicht competitieve procedures te gebruiken

Het aanbestedingsrecht als hulpmiddel Instrumentele functies van transparantie Verlagen van transactiekosten, in naam van het functioneren van de interne markt Garanderen van gelijke behandeling, in naam van competitie en het functioneren van de interne markt Realiseren van de beste deal voor de aanbesteder Handhaven van de regels Overeenkomst met andere gebieden: i.i.g. beperkte beschikbaarheid. Is dat genoeg? Kan de overheid de kosten die gemoeid zijn met transparantie terug verdienen? Is het efficiency-vraagstuk relevant? (in nationaal recht is er althans niet ondubbelzinnig een rechtsnorm die stelt dat overheden altijd efficient moeten handelen) Door transparantieverplichtingen te baseren op nationale rechtsbeginselen, zoals de nederlandse bestuursrechters doen, wordt ten onrechte de indruk gewekt (die uiteindelijk ook een juridische waarheid wordt), dat die beginselen an sich van de overheid efficiency en een schier grenzeloos respect voor de werking van de vrije markt verlangen. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Niet doen dus!. Momenteel wordt de marktgerichtheid van het Europese recht sneaky getransporteerd naar het nationale recht. Dat dat in het nationale aanbestedingsrecht gebeurd is niet zo erg. Daar is immers value for money een belangrijk argument, de kosten van transparantie kunnen worden terugverdiend, en overige waarden worden geborgd bij het opstellen van de opdracht. Daarbuiten kunnen er ongewenste consequenties optreden.

Stelling Het transparantiebeginsel moet stande pede ingevoerd worden in Nederland om vervuiling van andere rechtsbeginselen te voorkomen.