HET PEDAGOGISCH IDEAAL (VAN GROENLINKS?) Siebren Miedema.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Levensbeschouwelijke identiteit van samenwerkingsscholen.
Advertisements

functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Realisatie kindcentrum
HET PEDAGOGISCH IDEAAL Een visie voor GroenLinks Siebren Miedema.
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Spelen(d) leren!. Visie Onderwijs en Opvang samen (5 + 7 = 12 uur) in één organisatie die hierin de regie voert! – Dezelfde identiteit – Dezelfde waarden.
Presentatie gemeente Beek
Levensbeschouwelijke identiteit en levensbeschouwelijk onderwijs
Samen met ouders aan het werk!
Hoe kun je de kwaliteit van onderwijs in je eigen project verbeteren?
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
Samenwerken in burgerschap
Informatieavond 30 augustus De visie Op De Gabrie Mehenschool geloven we in het talent van ieder kind. Pedagogisch We zien de groep als het sociale.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Welkom MAS
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Kwaliteitszorg als ontsluiter voor professionele ontwikkeling op school Opleiden in School (OiS) (V)SO Start-upconferentie.
Stichting werkkring 29 maart De beleidsagenda van de beroepsgroep.
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Het opleidingsprofiel:
Van zorgstructuur naar begeleidingscultuur
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
Vernieuwing Voortgezet Onderwijs Lelystad Presentatie persbijeenkomst 28 november 2012 Ambitie: uitstekend opgeleide en kansrijke leerlingen Doelstelling:
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Programma Opening door Tilly Film Shift Happens Presentatie Visie op Slim Fit Stelling bespreken met behulp van de gekleurde hoeden Film van Slim Fit op.
Theorie van de kunstprofessional Werkdag LOK 18 november 2009 Diederik Schönau.
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
WAT IK VAN JULLIE VRAAG… 10 minuten aandacht Als een stakeholder: Ja of Nee? Als een ‘critical friend’ Evaluatie achteraf invullen WAT je krijgt Inspiratie.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Montessori Lyceum Amsterdam Een impressie voor betapartners “HELP MIJ HET ZELF TE DOEN”
Leer kracht Workshop over competenties van
Conferentie Bijzonder Begaafd.  Opgericht in 1989  Psychologisch Adviesbureau  Assessment Center  Opleiding & Training  Hoogbegaafdheid PONTE organisatie.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
1 Schoolplan gebaseerd op:  visie in  gezamenlijkheid en  grote betrokkenheid.
Doelen realiseren met media
Doelen realiseren met media
Pedagogiek als beroep.
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
VTOI 7 april 2017 Hans Teegelbeckers/Wim Kuiper
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Leven Lang Leren Een Publieke en Private Zorg ? Prof dr Frans Leijnse.
De valse tegenstelling tussen autonoom en instrumenteel (en meer)
Ouderinformatie avond
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
De toekomst van de maatschappelijke stage
JEUGDzorg - voor wie?.
Transcript van de presentatie:

HET PEDAGOGISCH IDEAAL (VAN GROENLINKS?) Siebren Miedema

ASPECTEN VAN HET IDEAAL I Het pedagogische doel van het onderwijs Weg met de verderflijke marktideologie! Vragers en primaire dragers m.b.t. de school Scholen in context met relatieve autonomie Verantwoording afleggen over het totaal & de rol van de Inspectie voor het Onderwijs De kwaliteit van de leer-krachten, het opleidingsonderwijs (scholing, en na- en bijscholing), en de kwantiteit

ASPECTEN VAN HET IDEAAL II Onderwijsstructuur in een post-verzuilde samenleving (duaal stelsel of alle onderwijs bijzonder?) Coöperaties van scholen Gevulde burgerschapsvorming, dus inclusief levensbeschouwelijke vorming De rol van de overheid: politiek-pedagogische verantwoordelijk (facilitator)

HET DOEL Het doel van het algemeen vormend onderwijs is bij te dragen aan de identiteitsontwikkeling of persoonvorming van kinderen en jongeren in brede zin (holistisch/integratief). Meerdere vormingsgebieden: cognitief, moreel, expressief, manueel, praktisch, levensbeschouwelijk, sociaal-emotioneel, burgerschap. Het individuele & het sociale aspect bijeen

DE MARKTIDEOLOGIE Spreken in termen van onderwijs als markt en de school als bedrijf (start in de jaren 90; eerst de VVD en alras ook de PvdA – Netelenbos - en andere partijen) funest (het eigene raakt zoek) De pedagogische doelstelling uit beeld, en in overheids- en schoolbeleid denken en handelen vanuit noties als: consument, produkt, in de markt zetten, outputkwantifikatie, opbrengstgerichtheid et cetera.

VRAGERS EN DRAGERS Ouders en/of leerlingen: schoolkeuze op basis van een duidelijk beeld van de (brede) identiteit van de school (organisatie, pedagogisch-didactische-, maatschappelijke - en levensbeschouwelijke visie) Primaire dragers en verantwoordelijken van deze school zijn de pedagogische professionals, het team leerkrachten met de schoolleider (de deskundigen)

SCHOLEN IN CONTEXT Alle scholen zijn in die zin bijzonder: eigen nis (wijk, dorp/stad, regio), eigen biografie, dit docententeam Relatief-autonome status tussen gezin en overheid (in de interferentiezone, het sociale domein) Binnen het overheidskader zelfstandige vormgeving van deze en gene school als pedagogisch instituut en en als vormingsgemeenschap

VERANTWOORDING AFLEGGEN Maatschappelijke verantwoordingsplicht (immers bekostiging door de samenleving) Object: alles wat er in de school plaatsvindt, ook op facultatieve basis Dus: inclusief de godsdienstige of levensbeschouwelijke vorming, en ook indien deze buiten de directe pedagogische verantwoordelijkheid van de school c.q. de leerkrachten valt (spanningspunt) Bekostiging primair naar het primaire OW-proces!

DE INSPECTIE En kritisch-constructief tegenover met als oogmerk de gelegitimeerde keuzes van de school/het team te versterken, te verbeteren of – op basis van deskundige kind -, zaak - en samenlevingskennis ter zake van het betreffende onderwijstype - suggesties te doen voor verdere reflectie, methodenkeuze of praktijkvormgeving binnen de school/het team (spiegelfunctie en blikverruiming)

LEERKRACHTEN:KWALI EN KWANTI Empirisch aangetoond: de kwaliteit doet er zeer toe bij leer- en ontwikkelingsprocessen van leerlingen De hoogste eisen stellen aan de opleiding (vgl. de Universitaire Pabo’s) Geen onbekwamen, maar ook geen onbevoegden meer voor de klas Genoeg professionele leerkrachten ook (maatschappelijke waardering van het beroep)

ONDERWIJSSTRUCTUUR EN -INHOUD Postverzuilde samenleving Nieuwe eisen aan het stelsel: duaal, nationaal, alle onderwijs bijzonder? Coöperaties van scholen stimuleren (niet de term ‘samenwerkingsscholen’ hanteren, is besmet geraakt; vgl; De BREDE school in A’dam Z-O) Brede invulling van burgerschapsvorming (incl. levensbeschouwelijke vorming in het curriculum als vak- en/of vormingsgebied)

DE ROL VAN DE OVERHEID Niet volstrekt weg gedereguleerd Politiek-pedagogische facilitator met een visie op onderwijs in de NL liberaal-democratische samenleving in de 21 ste eeuw Inderdaad (cie Dijsselbloem):uitsluitend zich richten op het ’wat’, en dan alleen op politieke hoofdlijnen, en niet op het ‘hoe’; daar zijn de scholen/de professionals zelf voor verantwoordelijk; geen ononderbouwde nationale innovatieplannen (T + E!)