La Porte étroite = de nauwe poort (André Gide)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doelloze dingen!!  Je bent vast wel ooit iets doelloos tegen gekomen? Daarover hebben wij dus een mooie presetatie over gemaakt!!
Advertisements

De les van de graankorrel
Is er leven na de dood?.
Echte vrienden...! Twee koppels spelen kaart. Jef laat zijn kaarten op de grond vallen en terwijl hij zich bukt om ze onder tafel op te rapen, bemerkt.
Ik wens je De kracht van god.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
De oude wijze Klik hier om door te gaan.
We zijn toch allemaal gelijk…
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Ik ben de Bron... Ik ben de Bron... Dit is mijn overvloedig water, zuiver en kristalhelder voor wie dorst naar liefde, affectie, kracht en steun. Dit.
Woord van Leven Februari 2010.
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
MET JEZUS OP WEG DE WEG NAAR HET ECHTE GELUK.
Spreuken en gezegdes Muziek…Faith Hill…I believed in you.
Vader, wie bent u?.
Onderwerp Filosofie 1BaMV
Bloemenweelde.
een Idool VAN DALE: 1 afgod 2 aanbeden figuur CITAAT: verafgoding in deze ontkerkelijkte maatschappij.
Gedicht k. schippers in dit gedicht is geen woord te veel
Dienen en liefhebben Romeinen
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Godsdienst 1 1.
Welkom op TOV!.
Welkom op TOV! GOEDE VOORNEMENS??.  Afvallen…  Stoppen met roken…  Beter mijn best doen op school…  Minder ruzie maken thuis…  Invullen….  God.
Pilatus vonnist Jezus ondanks bewezen onschuld
Jongen van twaalf Op de drempel Op de drempel tussen kind en volwassen tussen kind en volwassen ontdekken wie je bent ontdekken wie je bent Jezus van twaalf,
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
‘Liever een open relatie?’
WAT IS GELOOF? & HOE GELOOF TE OEFENEN.
Welkom in de samenkomst
Verlangens van God.
Gelukkig Domweg gelukkig of ‘Alles op Zijn plaats’? DE DAPPERSTRAAT
Leven zoals past bij God
HET EGYPTISCHE INWIJDINGSMYSTERIE
DAG De tijd die de aarde erover doet om één volledige beweging om zijn as te maken. Dit is 23 uur en 56 minuten óf De tijd die ligt tussen twee opeenvolgende.
Het verschil tussen logisch- en ‘inclusief – intuïtief denken’….. 
Een DEFINITIE van een christen
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
De handicap.
Bekijk de zonnestraal.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Openbaring 3:14-20 Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: “Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: Ik.
Wie heeft de regie in mijn leven? Als je bovenmatige inspanning een matig resultaat oplevert…
1. Nieuwe en oude schatten uit de voorraadkamer.
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
ECHT OF ONECHT Echtheidskenmerken geld 40! Papier Voelbare inkt Watermerk Inkt met kleuromslag Veiligheidsdraad Hologram Ultraviolet licht.
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
1 Serie leerdiensten ‘Tucht’ 1.Basis en doel 2.Voorwaarden voor goed functioneren 3.Praktijk Waarom tucht? -Heiligheid van de gemeente -Behoud van de zondaar.
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Jong en vernieuwd! 16 juli 2017 Den Haag.
De STRIJD om ons denken.
De piramide van Petrus 2 Petrus 1:3-7.
OF DOE JE EN VOEL JE WAT JE BENT?
HOOFDSTUK 6 INFORMATIEDOUBLET DE DERDE MAN VERZAKEN
Matteüs 13:44-46 Jezus vertelde aan de mensen een verhaal:
BEELDENDE KUNST Genesis 1:26-28
God zelf komt in beeld.
Transcript van de presentatie:

La Porte étroite = de nauwe poort (André Gide)

Schuld en geluk manifesteren zich in het kinderleven in een zuiverder vorm dan in het latere leven ZE BEVATTEN DAN DE WEZENLIJKE GEVOELENS

Wel moet deze “hoogte” bedwongen zijn willen de kinderjaren zich kunnen meten met de ernst van de belevenissen van dat moment. Het beeld van de kinderjaren als de vredige kampplaats en dit omsluiten door geluk en schuld lukt slechts wanneer “ de hoogte “ is beklommen.

TERWIJL De beschouwing die zich niet boven het veld van de kinderjaren verheft niet de ernst daarin ontsluit. Dus je moet m.a.w de hoogte beklimmen!!!!

La porte étroite = de nauwe poort In het man worden gaan er volledig nieuwe krachten meespelen, die nergens anders worden voorbereid en gevonden dan in God. Gide probeert de kinderjaren zo te intensiveren dat ze tot aan de hoogste hemel reiken.

Hij probeert de ernst zo snel mogelijk te doen uitkomen Hij probeert de ernst zo snel mogelijk te doen uitkomen. Maar dat lukt hem niet. Omdat het gene dat hier duidelijk gemaakt moet worden slechts een herinnering is van de man. En niet aan het heden van hem die in het proces van het man worden verkeert: namelijk de innige ernstige vroomheid van de kinderjaren. Hij erkent vroomheid als een bewegende kracht. En probeert de vrome ernst van de bewogenheid volledig zichtbaar te maken. Je moet eerst de “hoogte” beklimmen dan pas lukt dat

Dostojewski In tegenstelling tot Dostojewski: Die in een man de spiegel opstelt waarin kinderernst en kinderlust voor de beschouwer met een even grote schok het beeld van schuld en geluk oproepen Hier moet je dus niet eerste de hoogte beklimmen!!!

Het boek gaat over kinderliefde die door een smalle poort de weg naar de hemel zoekt. Dit gaat maar gevonden worden door versterving Het boek gaat wordt geïnspireerd door de voldongen waarheid van de bewogenheid, een waarheid die het verlangen van zijn auteur naar het ware leven te kennen geeft, verliest daarom het geheel op één punt zijn innerlijke geldigheid.

Het gebeuren verijdelt zichzelf en de niet meer te overbruggen foutieve uitgangsstelling doet zich gelden.

Besluit Gide spit de grond van de kinderjaren om!!! Maar de schat, het geluk is er niet te vinden. Dit ontglippen, deze verijdeling is iets wat Gide zelf heeft aangevoeld. En heeft hem ook geschokt. De beschouwer (die de hoogte beklommen heeft) vindt het wel: die weet waarnaar hij zoekt. Alleen de omschrijving daarvan.