De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerp Filosofie 1BaMV

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerp Filosofie 1BaMV"— Transcript van de presentatie:

1 Onderwerp Filosofie 1BaMV
Plato Onderwerp Filosofie 1BaMV

2 Plato: Zijn leven zoon van Ariston en Perictione.
Plato ook voorbestemd om een rol in de Atheense politiek te gaan spelen. Maar door zijn contact met Socrates is dit dan toch niet gebeurd. Socrates wordt leermeester Aristoteles wordt zijn leerling.

3 Visie Plato: Wat doet filosofie?
Grotallegorie: mens zit gevangen in grot. Achter hen brand een vuur en tussen de mensen en het vuur passeren dieren. Deze worden schaduwen op de muur die voor de mensen is. Dit zien de mensen dan als de waarheid, de werkelijkheid.

4 Allegorie van de grot

5 Wat doet filosofie? De mens moet zich bevrijden van de kettingen die hem vast houdt, en zo uit de grot gaan. Helaas zal hij verblind worden door de zon, maar zal uiteindelijk de werkelijkheid echt zien. Daarna moet hij terug in de grot, weer aanpassen aan het donker, en zo de werkelijkheid vertellen aan de ander, en proberen te overtuigen om zich ook te bevrijden.

6 Plato: probleem leermeester
Vindt het goed dat Socrates zoekt naar “De Waarheid”, “De rechtvaardigheid” ,… Maar dit zijn alleen ethische thema’s  Plato zoekt naar alles binnen de werkelijkheid (= systematische denker).

7 Plato: probleem Parmenides
Parmenides zei: “Het zijn is en het niet-zijn is niet.” (Zegt dat iets niet tegelijk kan zijn én niet kan zijn). Plato vindt dit te drastisch: “het niet-zijn kan zijn als een afschaduw van het zijn.”

8 Oplossing Creatie van twee werelden.
Ideeënwereld en werkelijke wereld. Ideeënwereld: wereld, los van de onze, dat volmaakt is en waar elk object volmaakt is. Werkelijke wereld: wereld waar “fouten” zijn, aardse wereld. Wereld waar de afschaduwen van de volmaakte vormen leven.

9 Mensvisie Dualisme: lichaam (werkelijke wereld) <-> ziel (vormenwereld) Ziel: komt uit de vormenwereld. Leeft daar voor het leven op aarde. Zag daar alle ideale vormen (=kennis). Wanneer op aarde, verliest alle informatie. Kennis is het terug herinneren van vormen uit ideeënwereld (=anamnese)

10 Denken Als je zo denkt, kan je alle kennis verwerven, en kan je het goede kennen. Maar dit is niet zo. Denken wordt gezien als het EROS-principe. Denken wordt gezien als een erotische beweging, het verlangen naar het lichaam van de ander. Is een homo-erotische cultuur: leermeester is de minnaar. De man spreekt over het lichaam van een andere man. - Hetro-relatie: aards, brengt kinderen voort - Homo-relatie: man verlangt naar ziel van andere (vormenwereld)

11 Politiek In Plato’s tijd: staat wordt geregeerd door degene die het best kan overtuigen. Plato’s visie: democratie: staat moet geregeerd worden door mensen met kennis over de staat en niet door mensen die goed kunnen praten.

12 Einde Dank u voor de aandacht


Download ppt "Onderwerp Filosofie 1BaMV"

Verwante presentaties


Ads door Google