Studiedag intensieve veehouderij 23-5-2012 VAN HAL GROUP
Geschiedenis 1887: Boerderij gebouwd Nergena 6a, Boxtel 1968: 7 zeugen, 13 koeien en 13 ha grond 1998: 250 zeugen, 60 koeien en 20 ha grond 2012: 100.000 biggen en 20.000 vleesvarkens 1miljoen kg melk en 60 ha grond (waarvan de helft in eigendom) 2028: 9000 zeugen??? (gelijke schaalvergroting als de vorige generatie) Omzet: ca. 8,5 miljoen euro
Locaties Nergena 6a: fokzeugen & melkvee Nergena 36: opfokbedrijf Esschebaan: biggenopfok en afmest subfok Poortvliet: vleesvarkens Spoordonk: ontwikkelingslocatie voor gespeende biggen
Missie Vooraanstaande positie in de agribusiness/veehouderij Visie Kwalitatief hoogwaardig product leveren voor het hogere marktsegment (gezondheid, kwantiteit) Tegen zo laag mogelijke kostprijs Doelstellingen Tastbare resultaten bereiken met het complete team Personeel betrekken bij het bedrijf met ieder zijn eigen verantwoordelijkheid
Arbeidsorganisatie 2012 Johan en Helmie (directie / management) 1 Financial controller (parttime) 1 Administratief medewerkster (parttime) 1 Huishoudelijk medewerkster (parttime)
Arbeidsorganisatie 1 Bedrijfsleider locatie N6a en N36 1 verantwoordelijke voor melkvee 1 verantwoordelijke voor kraamstal algemeen 1 verantwoordelijke voor het afbiggen in de kraamstal (parttime) 1 verantwoordelijke voor biggenstal 1 verantwoordelijke voor dragende zeugenstal/dekstal 1 verantwoordelijke voor opfokbedrijf en aandekken van gelten
Arbeidsorganisatie 7 Medewerkers algemeen 6 Chauffeurs mest- en veetransport (seizoen: 24/7) (zzp’ers) Netwerk van diverse personen en adviseurs met kennis op diverse terreinen
Arbeidsefficiëntie 1 aansturing van al het werk over alle locaties heen Duidelijke verantwoordelijke voor alle taken Duidelijke afgescheiden afdelingen waarin gewerkt wordt (efficiënte looplijnen)
Arbeidsefficiëntie Volgens vast patroon werkzaamheden wekelijks uitvoeren 1x per 4 weken het bedrijfsmanagement doorspreken met dap en voerleverancier en fokkerijmedewerker. (Tussentijds geen mensen in de stal.) Veranderingen gezamenlijk 1x per 4 wkn doorspreken en evt. doorvoeren en vastleggen.
Arbeidsefficiëntie 3x per jaar organiseren van korte functionerings- gesprekken voor afdelingsverantwoordelijken Daarna uitleg over ontwikkelingen binnen de Van Hal Group Daarna een training hoe we als compleet team nog beter kunnen worden. Daarna gezellig samenzijn met drankje en hapje
Arbeidsefficiëntie Minimaal 1x per jaar personeelsfeest Invoeren van “Van Hal Group info” (gelijke/gelijktijdige informatie voor alle medewerkers) Inwerkprotocol nieuwe medewerkers/stagiaires Lid van stichting KPV (Kwalitatief Personeel in de Varkenshouderij)
LOGO “wij-gevoel” Trots van medewerkers Uitstraling / professionaliteit
IMAGO Open dag voor de buurtvereniging Familie-en vriendendag van medewerkers Meewerken aan excursie van groepen uit plaatselijke bevolking Folder en website
SPONSORING ODC Essche Boys PJZ (gezamenlijk met “Thoolse” varkenshouders) Big Challenge, diverse teams Roparun (Vaex)
TOEKOMST Schaalvergroting van locaties ten einde; maar niet van schaalvergroting van de organisatie Organisatietalent bepaalt de toekomst Arbeidskosten maken steeds meer het verschil
TOEKOMST Minder bedrijfsleiders door duidelijke werkprotocollen Door duidelijke werkprotocollen stijgt het percentage productiewerk Aandacht voor training huidige/nieuwe medewerkers Positief blijven en de lol en de teamgeest erin houden
Bedankt voor jullie aandacht!
Vragen?