De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Martijn van den Berg Speciality Dairy

Verwante presentaties


Presentatie over: "Martijn van den Berg Speciality Dairy"— Transcript van de presentatie:

1 Martijn van den Berg Speciality Dairy
“Alles wat economisch bestaansrecht heeft is duurzaam”

2 Specialty dairy door Martijn van de Berg
Wie ben ik Waarom kies ik voor Nut/Utility Het beeld “specialty dairy” Het beeld geprojecteerd op mijn eigen bedrijf

3 Specialty Dairy In het project Koe en Ondernemer in balans is het volgende plaatje ontwikkeld voor specialty dairy zoals dat er in 2025 uit zou kunnen zien. Deze presentatie gaat verder over de kansen die ik zie om een dergelijk systeem op poten te zetten en welke stappen ik daarvoor ga ondernemen.

4 Wie ben ik? Martijn van den Berg: 25 jaar Vriendin Maatschap Ouders
Externe baan als assistent bedrijvenadviseur Mijn bedrijf in het kort: Lage kosten: oude gebouwen Arbeidsproductiviteit

5 De strategie van Martijn van de Berg
Waarom kies ik voor specialty dairy: Rationele argumenten passen bij mij: Marktvraag betekent economisch bestaansrecht. Internationaal: de toegevoegde waarde van de Nederlandse veehouderij ligt in haar kennis voorop, met dit systeem kan ik dit optimaal benutten. Dus behoud van onderscheidend vermogen. Efficiency: automatisering (voer en melkrobot) en genetisch gemodificeerde koeien zijn de sleutel daarvoor.

6 Mijn beeld van Specialty Dairy
Mijn beeld is dat er wel een specialty dairy kan ontstaan, maar ik vind het moeilijk om daar een eigen beeld van te ontwikkelen omdat moeilijk te overzien is hoe het er uit gaat zien. Ik zou zelf graag op deze manier willen produceren, omdat het goed bij mij past.

7 Mijn Missie Ik ben melkveehouder omdat ik graag door middel van vrij ondernemerschap en het managen van koeien, een marktconform inkomen wil verdienen.

8 Van ideaal 2025 naar realiteit in 2015
Welke veranderingen zijn dan te verwachten? Ontwikkelen van extra toegevoegde waarde(grondstof) uit melk Marktperspectief voor deze grondstof / product, meerdere melkstromen Meerdere investeringsmogelijkheden (externe financier, kostprijs) Technologie: Melkrobot: de koeien blijven dan binnen Genetische gemodificeerde koeien Voerrobot Behandeling van rantsoen Monitoring mogelijkheden (b.v. chip in de koe voor meten welzijn) Ik zie op korte termijn nog geen mogelijkheden voor een ver doorgevoerde specialty dairy.

9 Mijn strategie Voor de komende tijd ‘Wait – but develop ‘ Wait:
Op concrete vraag naar melk met meerwaarde Develop: 2 arbeidsplaatsen Arbeidsproductiviteit > 1,5 miljoen kg melk Van belang hierbij: Zorgen dat je erbij bent als er vraag naar is via een netwerk Zorgen dat je een aantrekkelijke partij bent om in aanmerking te komen voor speciliaty dairy (omvang / kennis)

10 Kritische succesfactoren in mijn ontwikkelingvisie
Ondernemerschap Het behalen van een reëel inkomen. Ontwikkelen van hoogwaardige melkgerelateerde producten Ontwikkelen van melkdifferentiatie Omvang bedrijf Monitoring mogelijkheden bedrijfsprocessen

11 Waar loop ik tegen aan? Innovatiekracht sector
Door wie en wanneer wordt er een speciality dairy ontwikkeld. Zelf innoveren is financieel en qua kennisniveau niet mogelijk Innovatiekracht toeleveranciers Met name op het gebied van monitoring zijn nog veel ontwikkelingen mogelijk en wenselijk Visie Doordat het nog niet bekent is of er speciality dairy gaat ontstaan en als die gaat ontstaan wat het is, is het lastig om hier een strategie op te richten. Voldoende omvang, hoge technologische ontwikkelingen en hoog kennis niveau zijn aannames, het zou ook heel anders uit kunnen pakken.

12 Kan ik dit en wil ik dit? Alles overziende, blijf ik enthousiast? Ja,
Het zou een goede kans voor een gedeelte van de Nederlandse melkveehouderij kunnen zijn. Het zou er voor kunnen zorgen dat we uit de bulkproductie weg kunnen. Tevens kunnen we onze kracht, kennis en de infrastructuur, benutten dat we ook minder gevoelig zijn voor concurrentie.

13


Download ppt "Martijn van den Berg Speciality Dairy"

Verwante presentaties


Ads door Google