1 Deel 4 : ideeën voor de CLB- medewerker. 2 ZORG VOOR (GROTE) MOTORIEK UITDAGING EN RISICO Bewegingsopvoeding : een apart statuut Voordeel : motoriek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterschool Klavertje 3 Overbroek
Advertisements

Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Leefgroepen in de kleuterschool
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Zorgwerking in onze school
Kleuterschool De Zevensprong
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Project ICT–ondersteuning voor kinderen met leerstoornissen
Zorg voor alle kinderen.. Hoe ontwikkelt het kind zich?
functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Informatie over opzet onderbouw
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
Karen van Hulten Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 5: pientere kleuters, groepsplannen, planning en organisatie in de klas.
Bijeenkomst 26 mei 2011 avondbijeenkomst. Verleden  Materialen dekten niet de gevraagde leerstof  Nieuwe inzichten over de opbrengsten van de montessorimaterialen.
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
LEERLIJNEN - ONTWIKKELINGSLIJNEN
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Er waren eens ………………. leerlingen tussen wal en schip.
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Meerbegaafdheid Studiedag 28 mei 2014.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Zorg op school.  Optimale ontwikkeling  Aangepast aan de onderwijsbehoeften  Structurele samenwerking met andere scholen.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
bij onze bachelorstudenten
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Taalbeleid in een notendop: essentie + materiaal
Bevorderen van de taalvaardigheid
“Variaties op het draaiboek” “Kinderen, aan tafel!” Met de school op stap, 24 maart 2011 Trees Schaumont
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
Een bewegingsbeleid op school
Handelingsgericht werken
0 Onderzoek naar ontwikkelingskansen van jonge kinderen in horizontale en verticale groepen Bernadet de Jager Leutjes, kröddes en keudeldoemkes.
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
Zorgteam: juf Inge, juf Rita, juf Martine, juf Kristien, juf Heidi.
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Basisschool ‘t Heuvelke
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Het begint bij het jonge kind
Welkom op onze informatieavond !
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Aanpak problematisch gedrag
KIJK! Observeren Registreren en Handelen
Kansarmoede en ouderbetrokkenheid
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Pedagogische theorieën bijeenkomst 1
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Marouschka Reezigt-Bos Leerkracht OBS De Werf voltijd HB-onderwijs.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Hoe pedagogisch handelen?
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Het zorgcontinuüm.
Koersobservatie door leerkrachten van het veranderteam
het katholiek basisonderwijs
Transcript van de presentatie:

1 Deel 4 : ideeën voor de CLB- medewerker

2 ZORG VOOR (GROTE) MOTORIEK UITDAGING EN RISICO Bewegingsopvoeding : een apart statuut Voordeel : motoriek krijgt RUIMTE en AANDACHT Risico : toch valt het ook BUITEN de aandacht omdat het motorische vaak nog enkel binnen bewegingsopvoeding valt ‘bewegen’ enkel als preventieve gezondheidsopvoeding gezien kansen tot observeren verminderen

3 OPDRACHT VAN DE SCHOOL/CLB -Kinderen maximale kansen geven tot ontplooiing op hun niveau qua motoriek en deelnamebekwaamheid voor alle kinderen : ZORGBREED -CLB ter ondersteuning van het gezondheidsbeleid op de school en van de visie op motoriek

4 OPDRACHT VAN DE SCHOOL/CLB -Kinderen extra zorg bieden voor motoriek indien nodig : ZORGVERBREDEND -Zorgverbreding in de school Kind ondersteunen, problemen verhelpen CLB ter ondersteuning subsidiair -Therapeutische aanpak Meestal buiten de school/soms op school Liefst in contact met de school CLB ter ondersteuning subsidiair -Signaleren en verwijzen CLB als hulplijn, meerwaarde van multidisciplinair team

5 STEUN CLB SCHOOLBELEID INDIVIDUELE LEERKRACHT

6 STEUN CLB IN SCHOOLBELEID ruimtegebruik en accommodatie promoten Extra lege klas/hal/gang bewegingsvriendelijk maken Soepel gebruik van speeltijden, speelzalen,… visie op motoriek bevragen en ondersteunen Hoe belangrijk vindt men ‘handig bewegen’? Is er aandacht voor grote motoriek? Of is er enkel aandacht voor fijne motoriek? Wordt de relatie tussen motoriek en andere ontwikkelingsgebieden voldoende gezien?

7 STEUN CLB IN SCHOOLBELEID Continuïteit mbt kansen op vlak van motoriek Één uur per week is te weinig Elke dag prikkels Promoten van BUITENSPEL (gezondheidssensibilisering) Overleg en continuïteit van de opvolging van een kind Bewegingsleerkracht betrekken in het overleg (MDO) Titularis heeft ook een taak in observatie en stimulansen van motoriek, bewegingsleerkracht is niet alleen verantwoordelijk! Begeleiding van netwerkvorming Hulp bij doorverwijzing naar therapeuten/specialisten Hulp bij deelname aan buitenschoolse activiteiten lijst van verenigingen met goede kleuterwerking contacten met bewegingsschool

8 STEUN CLB VOOR INDIVIDUELE LEERKRACHT probleem van incompetentiegevoel bij leerkrachten Ondersteuning bij het idee dat ze geen therapeuten zijn maar ondersteuning / hulp / dat ze extra kansen bieden Ondersteuning bij het idee dat de creatieve, kleine interventies voor het kind vaak een hefboom in de ontwikkeling zijn probleem van stigmatisering De heterogeniteit van rustige handige bewegers en zwakkere kleuters werkt bevorderlijk en structurerend hulp bij het zoeken naar interventies Graag bewegen Het kind beleeft succes Gericht aanbod Verhogen van de bewegingservaring van de kinderen

9 HULP BIJ HET BEDENKEN VAN INTERVENTIES 1.Graag bewegen vertrek vanuit de algemene belangstelling van het kind en bekijk wat een bewegingsverrijking kan zijn taalvaardig kind kan zelf een spel uitleggen vertrek vanuit zijn belangstelling in bewegingsactiviteiten en ga na of dit een vertrekpunt kan zijn een kleuter die graag met de bal speelt kan je uitdagen door hem truukjes na te laten bootsen selecteer activiteiten die ‘het doen’ bij alle kinderen van de klas het sociale imago van het kind verhoogt hierdoor

10 HULP BIJ HET BEDENKEN VAN INTERVENTIES 2.Het kind beleeft succes Visie en begeleidingsfiches van kleuterstappen Voorbeelden -Rolschaatsen met steuntjes -Haalbare mikpunten -Materiaal dat haalbaar is (geen te hoge technische vereisten) -Deelname in een niveaugroep (werken in groepen) -Een keuzeactiviteit waarbij een mogelijkheid zit die het kind fijnmotorisch wel aankan

11 HULP BIJ HET BEDENKEN VAN INTERVENTIES 3.Gericht aanbod Doel : kind laten functioneren en ontwikkelen in de normale schoolcontext Pasklaar aanbod bij een probleem bestaat niet Creatief proces adhv goede interactie met de kleuter (de heilzame klik vinden) Aanbod waarop een tijdlang doorgewerkt kan worden (bewegingshoek, vast aanbod in de bewegingsruimte,…) Probeer met een klein groepje te werken (GA, zorgverbredingsuren)

12 HULP BIJ HET BEDENKEN VAN INTERVENTIES Twee strategieën -Weggaan van het probleem en werken aan randproblemen -Functioneel bijwinnen door mee te gaan in de aard van het probleem via haalbare uitdaging mogen vallen als een judoca (uitlokken evenwicht) niveau zie ontwikkelingslijnen kleuterstappen inlevingsvermogen analyse van de complexiteit van de opdracht Hoeveel fijnmotorische handeling zit er in de activiteit? Hoeveel handelingen zitten er in de activiteit? Hoeveel interacties zitten er in de activiteit (aantal medespelers, ruimtelijke componenten, combinatie van materialen)?

13 HULP BIJ HET BEDENKEN VAN INTERVENTIES 4.Verhogen van bewegingservaring door extra aanbod buiten de klas Op school :- speelplaatsbeheer (organisatie/aanbod) - klasoverschrijdende afspraken (zaal / overleg / verloren ruimtes / activiteiten) - visie op motoriek rond zorgverbreding / samenwerking Via ouders : - kwaliteit van het spel thuis verhogen (heen en weerboekje) - kwantiteit van bewegen (in het gezin, vrije tijdsbesteding)

14 Vergelijking stappenplan CLB en veel scholen de basisprincipes zijn dezelfde vanuit een brede kijk op zorg werken vanuit de totale ontwikkeling van het kind niet enkel kind met probleem maar ook de context (klas, thuis, school, brede omgeving) in overleg aandacht voor positieve factoren/ interesse van het kind onderzoek naar de behoeften van het kind vanuit de emancipatorische visie (zelfstandigheid kind en adequater functioneren van het kind) hulp die zo dicht mogelijk bij de leefwereld van het kind ligt (niet te snel externe hulp) handelingsgerichte visie probleemoplossing stap voor stap (signaleren – analyseren – handelen) hetzelfde ontwikkelingsmodel wordt als basis gebruikt

15 als kleuterleidsters hulp inroepen hebben ze zal heel wat geobserveerd en moeten er misschien een aantal zaken niet meer opnieuw geobserveerd (er bestaan al heel veel zelfontwikkelde systemen op scholen die bij jullie stappenplan aansluiten) fiches zijn zeker een hulp en kleuterleidsters zijn in staat deze zelf in te vullen (mits extra uitleg) maar niet om ze te interpreteren zonder jullie hulp en om te zetten in interventies