De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind"— Transcript van de presentatie:

1

2 Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind

3 Hulpmiddelen KIJK! Groep 1-2 Observatie- en registratiemodel
CITO toetsen Taal en Rekenen voor kleuters Bevindingen van de leerkracht

4 KIJK! Observatie- en registratiemodel
Kijk! is een ontwikkelingsvolgmodel waarmee de ontwikkeling van jonge kinderen van 4 tot 7 jaar wordt gevolgd. Dit gebeurt aan de hand van 17 ontwikkelingslijnen. De leerkracht geeft per ontwikkelingslijn aan bij welke mijlpaal het kind zich bevindt. Een mijlpaal biedt inzicht in de ontwikkeling die het kind reeds heeft doorgemaakt en geeft aan wat de volgende stap is. Zo ontstaat een compleet beeld van de ontwikkeling. Kijk wordt 2 maal per jaar ingevuld door de leerkracht.

5 De ontwikkelingslijnen van KIJK!
Sociaal emotioneel: Zelfbeeld Relatie met volwassen Relatie met andere kinderen Spelontwikkeling Taakgerichtheid en zelfstandigheid

6 Motoriek Grote motoriek Kleine motoriek Tekenontwikkeling

7 Cognitief Visuele waarneming Auditieve waarneming
Mondelinge taalontwikkeling Beginnende geletterdheid Lichaamsoriëntatie Ruimtelijke oriëntatie

8

9 CITO toetsen Een volgsysteem dat door de hele school gebruikt wordt. Van groep 1 t/m groep 8. Voor groep 1-2 zijn er 2 toetsen : Rekenen voor kleuters: daarmee volgen wij de vorderingen op het gebied van voorbereidend rekenen. Taal voor kleuters daarmee volgen wij de vorderingen op het gebied van taalontwikkeling.

10 Rekenen voor kleuters Een voorbeeld

11 Taal voor kleuters Een voorbeeld

12 Bevindingen van de leerkracht

13 Wat levert het op? Informatie over de voortgang van de activiteiten Zijn de kinderen actief en betrokken. Lukt het? Beleven ze er plezier aan? Informatie voor het vervolg op de activiteiten Welke behoeften zijn er bij de verschillende kinderen? Aan welke ontwikkelingsgebieden moet aandacht worden besteed? Een beeld van de ontwikkeling Informatie voor de ouders. Wat kan het kind goed en wat vindt hij nog moeilijk. Is er verlengde instructie nodig?

14 Verlengde instructie De vaardigheden die het jonge kind nodig heeft om door te stromen naar groep 3. 1. Sociaal/ Emotionele ontwikkeling en spelontwikkeling 2. Motorische ontwikkeling 3. Cognitieve ontwikkeling

15 Materialen

16 Zijn er nog vragen?

17


Download ppt "Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind"

Verwante presentaties


Ads door Google