Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid 20.10.2009.Namen. De economische crisis en de gevolgen ervan voor preventie en gezondheidstoezicht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

De bevlogen leerkracht
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 3 WORX voor aannemers.
Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
STRATEGISCHE PLANNING
Rijnlands denken.
Participatieve managementstrategie voor het beheer van gezondheids-, veiligheids- en welzijnsrisico’s Voor in de praktijk.
Risico’s en gevaren van techniek
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 2 Kosten/Baten Check.
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
[datum].
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
De school en het onderwijs
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 Conclusies van de evaluatie Dr. J. Pauluis.
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Rechtmatigheid en risicocontrole in de WWB Met lastenreductie voor burger en organisatie Ben Schepers.
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
E VALUATIE VAN DE SENSIBILISERINGSACTIES VAN DE OCMW' S Nathalie Wuiame Engender asbl.
VEILIG UITVOEREN VAN ONDERHOUDSWERK
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Recht en vooruitgang Gevalstudie van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het eHealth-platform Frank Robben Administrateur-generaal Kruispuntbank Sociale.
CASE VDAB: Als een vonkje vuurwerk wordt …
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Vaststellingen Stijging verzuimpercentage 1 à 2%.
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 11 - Google I-C1#, datum.
Mei 2002© Wolters-Noordhoff bv, Groningen/Houten, The NetherlandsEconomie & Handel Stress!
Introductie OHSAS
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Alternatieven Bijzondere Jeugdbijstand
Vanharen Dany CPA SG St-Quintinus Regio Hasselt
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
SZamen|Gezond 15 oktober 2014.
Gezond werken in de zorg Resultaten onderzoek januari 2015 Transvorm Marc Spoek – Sichting IZZ Babette Bronkhorst – Erasmus Universiteit Rotterdam.
Psychische klachten en werk
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
Leidinggeven H6 Betrokkenheid en werkdruk Logistiek supervisor.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
GEZONDHEIDSTOEZICHT OP DE WERKNEMERS
Het coachende functioneringsgesprek
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Leidinggeven Hoofdstuk 6 Betrokkenheid en werkdruk.
27/10/2016 Medische zorgen bij de politie Opportuniteiten voor uitbesteding, rationalisering en vereenvoudiging DGR.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Persoonsgerichte zorg
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Werken aan werkvermogen
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Polarisatie en preventie: Integratie van vluchtelingen in de gemeente Zwolle, 26 mei 2016 dr. Linda Bakker Linda Bakker 13 april 2019.
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Transcript van de presentatie:

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. De economische crisis en de gevolgen ervan voor preventie en gezondheidstoezicht Dr Marc Borguet Geneesheer-directeur Arbeidsgeneesheer Geneesheer-hygiënist Bedrijfshygiëne - Toxicologie Provikmo sud 20 oktober 2009

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Inhoud  Inleiding.  Gezondheidstoezicht. Een paar opmerkingen.  Risicobeheer. Een paar opmerkingen.  Wat vrezen de preventieadviseurs?  In de rand van de wettelijke opdracht van EDPB.  Relaties tussen collega’s.  De crisis benutten als kans.  Besluiten.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Inleiding  We beschikken nog over te weinig objectieve gegevens met betrekking tot de impact van de crisis op preventiewerk.  Vergelijken is moeilijk omdat er geen referentiekader en geen eenvormige praktijk bestaan.  Gegevens verzameld in hoofde van de bestaande regelgeving zijn weinig verhelderend.  Het denkwerk gebeurt voornamelijk op basis van concrete bezorgdheden van werknemers, van leidinggevenden, van directieleden en van preventieadviseurs van de IPBW en de EPBW.  Een evaluatie maken van de impact van de crisis zonder hierbij de impact van de verwachte heropleving teonderschatten.  Een uitnodiging om na te denken, ervaringen uit te wisselen en objectieve gegevens te verzamelen.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Gezondheidstoezicht. Enkele opmerkingen.  Er zit weinig wezenlijke evolutie in de medische onderzoeken.  Impact van de crisis wordt uitgesmeerd in de tijd.  De sturende werking van de regelgeving.  Ook in de sectoren stellen we vast dat er voor steeds minder werknemers gezondheidstoezicht wordt georganiseerd.  Toenemende aandacht voor onderzoek bij werkhervatting of voorafgaand aan de werkhervatting.  Sommige werknemers vrezen voor de aantasting van hun rechten met betrekking tot schadeloosstelling bij beroepsziektes.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Gezondheidstoezicht: enkele opmerkingen.  Gevolgen van de crisis op het aangeven van arbeidsongevallen. Niet alles wordt aangegeven en veel incidenten worden doodgezwegen. Voortijdige werkhervattingen. Belemmeringen voor werkhervatting en verlenging van de tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid.  Stijging van het aantal langdurige tijdelijke arbeidsongeschiktheden. Oudere werknemers. Zwaardere pathologieën. Specifieke sociale situatie. Werknemers die het werk hervatten worden vaak onmiddellijk te zwaar belast. Invloed van de volledige duur van de arbeidsongeschiktheid.  Daling van het totale aantal tijdelijke arbeidsongeschiktheden van korte duur.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Gezondheidstoezicht: een paar opmerkingen  Belangrijke normverschuiving met betrekking tot het aanvaardbaar risico: Gevaarlijk fatalisme voor de werknemer en het bedrijf; Drempel voor aanvaardbaar risico wordt vaak versoepeld; Verwerpen van elk beroepsrisico.  Heel wat actoren in het bedrijfsleven tonen zich bezorgd over de mogelijke negatieve invloed van de crisis op veiligheid en gezondheid op het werk.  Werknemers verwachten duidelijk dat de crisis de arbeidsomstandigheden zal verslechteren.  De meeste werknemers klagen over een stijging van de werkdruk.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Risicobeheer: enkele opmerkingen  Werking op het vlak van risicobeheer: de tijd die eraan wordt besteed, het actieterrein en dergelijke zijn verschillend naargelang de EDPB.  De gehanteerde tarieven zijn vaak bepalend voor de beslissing.  Bezorgdheid omtrent eventuele investeringen voorgesteld in het kader van het risicobeheer. Sterke daling van het aantal opleidingen.  De fysieke, chemische, biologische en ergonomische risico’s in het bedrijf worden niet aangepakt.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Risicobeheer: een paar opmerkingen  Stijging van de mentale en lichamelijke belasting.  Besef dat arbeidsongevallen en beroepsziekten zware kosten meebrengen.  Nieuwe risico’s als gevolg van de snelle evolutie van de industriële procedés en organisatie.  Verleiding om problemen inzake veiligheid en gezondheid te omzeilen of op de lange baan te schuiven.  Compromisbeleid met betrekking tot veiligheid en gezondheid.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Risicobeheer: een paar opmerkingen  Te veel nadruk op de psychosociale risico’s op het gevaar af de vaak belangrijkere beroepsrisico’s te veronachtzamen.  Het wordt moeilijker om in te grijpen op psychosociale risico’s.  Aandacht wordt toegespitst op psychosociale risico’s. De mogelijkheden om echt iets te doen zijn vrij beperkt, zeker collectief. Toepassen van de wettelijke bepalingen bij conflicten tussen personen.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. In de rand van de wettelijke opdracht van de EDPB  Goede tijden voor organisaties die toezien op absenteïsme.  Actions publicitaires de groupes sociaux intégrant les activités d’un sepp  Er bestaat discussie over de werkelijke impact.  Werklast en werkdruk stijgen.  Weinig sprake van simulatie.  Percentage geraakt niet onder de 3,5 à 4%

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. In de rand van de wettelijke opdracht van de EDPB  Vaak spraakverwarring over rol van de betrokken actoren.  De arbeidsgeneesheer mag geen controles uitvoeren in het kader van absenteïsme.  Rol van de EDPB en van de arbeidsgeneesheer: Ondersteuning bieden om mensen aan het werk te houden. Vermijden dat werknemers worden blootgesteld aan gevaar en risico’s. Beroepsziektes helpen vermijden.  Een efficiënt preventiebeleid vermindert afwezigheden veroorzaakt door arbeidsongevallen of ziektes veroorzaakt of verergert door het werk.  Medische controle voor de werkhervatting, secundaire preventie ten laste van het FBZ (chronische lumbalgie, ouder werknemers…) en het Ervaringsfonds.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Wat vrezen de preventieadviseurs  Negatieve impact van de crisis op de veiligheid en gezondheid.  Meer arbeidsongevallen. Hogere werklast. Besparen op onderhoud van machines en gereedschap. Organisatieproblemen. Verslapte aandacht door werkonzekerheid. Competenties gaan verloren.  Meer stress. Hogere werkdruk. Minder tijd voor ondersteuning en begeleiding door collega’s of leidinggevenden. Minder vorming. Meer verantwoordelijkheid. Werknemers staan er meer en meer alleen voor.

Dr Borguet.Csc.Commission wallonne et bruxelloise santé et sécurité Namur. Relaties tussen collega’s  Onzekerheid met betrekking tot behoud van werk, werkinhoud, arbeidstijd, arbeidsomstandigheden en organisatie van het werk.  Kwetsbaarheid van het omkaderend personeel.  Instabiliteit op het niveau van directieorganen en leidinggevend personeel.  Volatiliteit van de organisaties.  Tussenkader en hun positie ten overstaan van de ploegen.

Dr Borguet.Csc.Waalse en Brusselse Commissie veiligheid en gezondheid Namen. Relaties tussen collega’s  Geen continuïteit in de samenstelling van de ploegen.  Brutale veranderingen in de leeftijdspiramide. Ervaring gaat verloren. Evolutie in de relaties tussen werknemers.  Rivaliteit tussen werknemers en/of leidinggevenden.

Dr Borguet.Csc.Commission wallonne et bruxelloise santé et sécurité Namur. De crisis aangrijpen als kans  Verminderen van de productietijd, een kans voor sommigen. Beter machinepark en efficiëntere werkmethodes. Werkorganisatie verbeteren. Beter onderhoud van de infrastructuur. Investeren in opleiding. Zorgen dat het bedrijf klaar is wanneer de economie terug aantrekt.

Dr Borguet.Csc.Commission wallonne et bruxelloise santé et sécurité Namur. Besluiten  Gebrek aan objectieve gegevens.  De crisis beheren en de heropleving voorbereiden.  Dynamisch risicobeheer, van de theorie naar de praktijk.  Psychosociale dimensie, van analyse naar corrigerende maatregelen.