De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werken aan werkvermogen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werken aan werkvermogen"— Transcript van de presentatie:

1 Werken aan werkvermogen
Een korte toelichting

2 Insteek DN 15 preventief werkdrukbeleid 2014 0901
We willen het werken aan werkvermogen concreet maken. Op die manier geven we het preventief werkdrukbeleid dat uitgewerkt is voor de ganse organisatie in onze afdeling een duidelijk zichtbare plaats. We zullen acties ondernemen die Onze energiebronnen verhogen Onze werkdruk in balans houden De factoren die werkstress verhogen indijken Het is belangrijk dat iedereen vanuit zijn rol/functie in dit proces moet betrokken worden en actief deelnemen aan de uitwerking ervan.

3 Doelstellingen Doel 1 : Er is maximaal ingezet en er zijn acties ontwikkeld op alle elementen die het werkvermogen van de medewerkers verhogen door in te spelen op de energiebronnen, werkstressoren en werkdruk Dit situeert zich o.a. op het niveau van regelruimte/autonomie/participatie sociale ondersteuning informatie en feedback over eigen functioneren informatie en feedback over de clusterwerking in zijn geheel

4 Doel 2 : De « toolkit voor energievol leven en werken » is een werkinstrument dat gedragen, gekend en gebruikt wordt door alle centrale functies van cluster Klavier (clusterverantwoordelijke, verantwoordelijke, directie, coördinator BJZ en Stafmedewerkers)

5 Begrippen Werkdruk: als de balans tussen de hoeveelheid werk (werkbelasting) en de tijd waarbinnen dat werk af moet zijn, het draagvermogen van de werknemer (belastbaarheid) te boven gaat is er sprake van werkdruk. Vooral in combinatie met beperkte regelmogelijkheden en het ontbreken van voldoende steun door collega’s en leidinggevende om aan de gestelde eisen te voldoen, vormt werkdruk een risico voor de gezondheid van medewerkers

6 Werkstress: Werkstress is de reactie op werkdruk en ontstaat wanneer een werknemer langere tijd niet aan de door de werkomgeving gestelde eisen kan voldoen of zichzelf daartoe niet in staat acht, omdat die te hoog of te groot zijn. Daarop reageert hij met stressreacties zoals gejaagdheid, prikkelbaarheid, angst, agressie, hoofdpijn, concentratieproblemen en gezondheidsklachten..

7 Werkstressoren en energiebronnen
Werkstress kan verschillende oorzaken hebben, zoals een hoog werktempo, tijdsdruk, gebrek aan competenties, samenwerkingsproblemen. Naast deze werkstressoren zijn er ook compenserende factoren die werkdruk kunnen voorkomen, de zogenaamde energiebronnen. Voorbeelden van energiebronnen zijn: regelmogelijkheden om je werk naar eigen inzicht uit te voeren en in te delen, sociale steun van collega’s en van de directe leiding, teamsfeer, duidelijkheid over wat er van je verwacht wordt, participatie in de besluitvorming, loopbaanmogelijkheden, zekerheid van de baan en afwisseling in het benutten van persoonlijke competenties. Wie in staat is een goede balans te vinden tussen taakeisen en energiebronnen wordt een gedreven medewerker.

8 Wat gaan we doen ? We gaan het werken aan werkvermogen in onze cluster gefaseerd aanpakken. Hiermee bedoelen we dat we eerst de concrete elementen in kaart brengen De einddoelen bepalen De acties uitvoeren Evalueren van de effecten

9 Hoe gaan we dit doen? We brengen de werkstressoren in kaart en spreken samen acties af. We brengen onze energiebronnen in kaart en spreken samen acties af We brengen de elementen in kaart die het werkvermogen kunnen verhogen(we houden rekening met onze regelruimte, onze autonomie, onze feedbackmogelijkheden, onze kennis en inzicht van de eigen clusterwerking, onze participatie, onze mogelijkheden van sociale ondersteuning) We brengen onze werkdruk in kaart en spreken samen acties af (we doen dit voor alle functies in onze cluster)

10 Praktijkvoorbeeld:toolkit voor energievol leven en werken
04/02/2015

11


Download ppt "Werken aan werkvermogen"

Verwante presentaties


Ads door Google