Bestuurlijke relevantie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Advertisements

Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie Combifuncties Onderwijs Regionale voorlichtingsbijeenkomsten 2010 GA ER VOOR !
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Nationaal Innovatie Event
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Maatschappelijk Aanbesteden
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Harmonisatieplannen kabinet
senior beleidsmedewerker onderwijsbeleid
De Regionale Educatieve Agenda
Regionale samenwerking rondom jongeren Ton EimersMichiel van der Grinten.
REA en kleine gemeenten
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Afkijken, nadoen, EGEMwijs E-government Hoeksche Waard november2004.
NME: kiezen, leren, meedoen
Dorpen in verandering Basisonderwijs en kinderopvang 8 oktober 2012 Marleen Vermeer.
1 Ketensamenwerking Alkmaar 10 maart Missie Partner in de arbeidsmarkt Werkzoekenden:Iedereen doet mee Werkgevers:Bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Dementie Zorg voor later, nu Joan Veldhuizen Hein van der Reijden.
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
Jongeren Preventie Team
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
ICT als dynamo en hefboom Spreker Chris Kuijpers
BMC 4/5/
Herstructurering Sociaal Domein
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Naar een nationale digitale bibliotheek Bas Savenije 21 oktober 2014.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Maatschappelijke kosten-baten analyse
PROGRAMMATISCHE VERSTERKING SLIMME BUNDELING: PARTNERSHIP
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Vierde voortgangsrapportage Implementatie Jeugdwet.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Meer lezen, beter in taal! Samen werk maken van een sterke leescultuur Schooljaar
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Programma uurWelkom Wethouder L. Jongen uurKennis Maken en Kennis Delen Marie-Therese Bindels en Femke Scheuerman Kennis maken Wmo 2015 uitdagingen.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
Heinkenszand – 22 februari 2011 Jump Koch – min. OCW.
Educatie Maastricht en Mergelland. Educatie wat is dat ? Onderwijs voor volwassenen 18 + Binnen de Wet op de Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) Onderwijs.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Gemeenten op weg naar hun CJG Overzicht van de ondersteuning vanuit VNG en Jeugd en Gezin.
Eenduidige werkgeversbenadering Marcel Tijdhof en Han Holtkamp (POWI) Hengelo, 26 mei 2011.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Shared Services Network Twente Krachtenbundeling op het gebied van communicatie Regionaal Platform Communicatie Twente.
Onderzoek en hogeschool waarom, wat en hoe bert mulder | informatie, technologie en samenleving.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Resultaatgericht Samenwerken
Gemeentelijk onderwijsbeleid en segregatie
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
“Leren met meer effect”. 1 april 2009
Drugs, dat kunnen we hier niet gebruiken
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

Bestuurlijke relevantie REGIE EN REGELEN Spreker Hans Bosch

Slimme bundeling van krachten… betekent open innovatie ! betekent de open uitwisseling van kennis en kunde! betekent doelgericht beleid en vraagt om doelgerichte activiteit! vereist een open relatie met de omgeving, met klanten en markten! Vereist creativiteit en veranderingsgezindheid!

Slimme bundeling van krachten… De veranderde samenleving vraagt om veranderingen in het bibliotheek-wezen.............. ………………….en om veranderingen in haar relatie met andere organisaties! ………………….om veranderingen in haar aanbod en dienstverlening.! ………en om nieuw eigen initiatief.

Slimme bundeling van krachten… Wat willen gemeenten voor en van “de Bieb”? Een bibliotheek die toekomst bestendig is; Een breed draagvlak in de samenleving; Een slimme bijdrage aan onze complexe informatiemaatschappij; Een effectieve en efficiënte inzet van middelen; Een structurele bijdrage aan de educatie van alle burgers ( jong en oud!!);

Slimme bundeling van krachten… Hoe kunnen gemeenten sturen? Helder bibliotheekbeleidsplan. De inzet van ( financiële) middelen. Helder opdrachtgeverschap naar bibliotheek en andere instellingen. een duidelijke regierol in het brede veld van jeugd, onderwijs, educatie en cultuur!

Slimme bundeling van krachten… Het onderwijs……een partner in open innovatie? Wie organiseert en stimuleert het lezen na school? Wie stimuleert het bezoek aan theater, muziekschool, vrije akademie? Wie coördineert het programma in de Brede school? wie leest met laaggeletterden?

Slimme bundeling van krachten… Praktijkervaringen in Kerkrade: De bibliotheekwinkel in Kerkrade-West; De bibliotheekcollectie in 2 basisscholen; Maar…… Haar rol in brede school De steltloper? Of de Campus Kerkrade? In het CJG? Bij de computercursus voor ouderen?

Slimme bundeling van krachten… Het toeval heeft tot nu geregeerd!! De brand in D’r Durpel…. De aanwezigheid van een leeg lokaal…. Regie heeft de toekomst: vanwege beperkte middelen, vanwege de inhoudelijke winst, vanwege de gewenste integrale aanpak/ samenhang

Slimme bundeling van krachten… ….moeten we dus bestuurlijk regisseren en regelen! In het beleidsplan bibliotheekwerk; In de regionale/ lokale educatieve agenda; In de samenhang met het brede lokale jeugdbeleid ( maar ook ouderenbeleid bijv. ict-cursus voor ouderen) In samenhang met het gemeentelijk informatiebeleid en publieksvoorlichting!

Slimme bundeling van krachten… …met het onderwijs betekent: Een structurele rol voor de bibliotheek in alle vormen van onderwijs en educatie; Een rol voor de bibliotheek in de voor- en vroegschoolse periode; Een rol voor de bibliotheek in de aanval op de achterstanden en de laaggeletterdheid; Een rol voor de bibliotheek in het jeugdwerk en de school als buurtvoorziening

Slimme bundeling van krachten? ……..van instituut naar programma! ……..van bijna alleen naar nog meer samen, ........vooral met het onderwijs!!

dank voor uw aandacht!

Programma Openingswoord Peter van Eijk, klantgestuurde (digitale) bibliotheek Chris Kuijpers, ICT als dynamo en hefboom van verandering in een kennissamenleving Hans Bosch, Bestuurlijke relevantie bibliotheken en onderwijs Fred Geelen, inhoudelijke vernieuwing Slotwoord