Wat is de zin van ons leven?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Advertisements

De beroemdste persoon die er is …
INDIA, LAND VAN RELIGIES
Hindoeïsme en reïncarnatie
Pim Mady & Boeddhisme.
Beelden storm.
Woorden en tijd.....
Het Scheppingsverhaal.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Vreemde werelden: India
Satan was een belangrijke Cherub met de naam Lucifer.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Les 3 : 12 Oktober – 18 Oktober 2013 Offers HET HEILIGE HEILIGDOM Offers.
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Hindoeïsme De weg van verlossing november 2006 HSG oktober 2006.
De Islam.
Het socialisme Paragraaf 7..
Godsdienst 1 1.
Godsdienst 1.
Het leven van Jezus. Hier leefde Jezus.
De opkomst van het christendom
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Religie.
Geest.
Godsdienst 1.
Wetenschappelijke revolutie
De Kerkhervorming 1.3.
‘voor de kinderen’.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Applaus voor alle moeders!!!
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Evolutie of Schepping Bijbel
Een liefdesgeschiedenis
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Geloof.
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Goden in verschillende religies
God redt zijn Kind Matteüs 2: Wie is er nu bang voor een baby? Niemand toch? Maar koning Herodes wel. Hij is bang voor Jezus. Hij heeft gehoord.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Preek. Het kruis van Christus als baken wijst je de weg naar het leven.
Dienst 1e paasdag 2015 m.m.v. jongerenkoor BASS uit Winsum
“de liefde van God”.
EEN VOOR ALLEN allen voor één n.a.v. Joh. 16:32-33, Mt. 26:31, Joh. 16:4-7, Hd. 1: mei 2015 R.Rausch © HEMELVAART Evangelische Baptistengemeente.
Waar komt godsdienst vandaan?
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Seizoensthema … GRAPES Gratie Genade GUNST.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
PowerPoint Presentatie Hindoeïsme
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
PowerPoint Presentatie Hindoeïsme
1 Introductie levo.
Het Boeddhisme Circa 450 v. C..
Gen 1:1-3 1In het begin schiep God de hemel en de aarde.2De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over.
Transcript van de presentatie:

Wat is de zin van ons leven? Verschillende religies proberen antwoord te geven

Wereldgodsdiensten http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060906_wereldgodsdiensten01

Ontstaansgeschiedenis van de 5 grote religies

Hindoeïsme en Boeddhisme Wat weet jij er al van?

zo'n 15% van de wereldbevolking gelooft in het hindoeïsme. Al 5000 jaar geleden waren er mensen die in het Hindoe-geloof geloofden. Omdat deze mensen langs de rivier de Indus woonden, werd de godsdienst van deze mensen Indus of Hindoe genoemd.

Polytheïsme - veelgodendom De Hindoeïsten geloven in verschillende goden http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20071205_indiagod01

Oppergod Brahma wordt ook wel de schepper van de wereld genoemd. Volgens het hindoesme leeft hij in een hemels paradijs en vertoont hij zich bijna nooit op de wereld. Hij is een soort adviesgever van de andere goden.

Veda's Het hindoeïsme kent veel oude geschriften die duizenden jaren oud zijn. De oudste zijn de vier. Veda betekent 'weten'. Deze vier veda's gaan over: Samenleving Wetenschappen Geneeskunde Religieuze handelingen

Het geloof Karma het geloof dat alle menselijke daden een gevolg zullen hebben in de toekomst. Als je een goede daad verricht en aan al je godsdienstige plichten voldoet zul je beloond worden met een goede wedergeboorte, als je daarentegen slecht leeft, andere mensen doet lijden of je godsdienstige plichten verwaarloost zul je gestraft worden met een slechte wedergeboorte. Karma, rencarnatie en Dharma zijn een van de belangrijkste geloofspunten van het Hindoeïsme

Kastensysteem 1) Dit is de hoogste kaste. Ze bestuderen heilige teksten en verrichten religieuze handelingen. 2) Dit is de politieke macht. Ze besturen en verdedigen het land. 3) Ook wel de boeren en handelaren. Zij vormen het economische draagvlak voor de bevolking. 4) Ook wel arbeiders of slaven. Deze zijn in dienst van de hogere kasten. 5) Dit is de laagste kaste. Deze mensen hebben niet echt een taak maar moeten zorgen dat ze in een volgend leven in een hogere kaste belanden. Rencarnatie is het geloof dat de ziel van mens en dier na de dood het lichaam verlaat en opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. Als je wedergeboren wordt kom je in een bepaalde kaste terecht. Het Hindoesme heeft een kastensysteem. Het kastensysteem heeft vijf hoofdkasten. Deze hoofdkasten zijn ook weer te verdelen in specifieke kasten. In totaal zijn dat er ongeveer 3000.

Hindoes kunnen in de tempel bidden of thuis bij het huisaltaar

Bijzonderheden Tijdens de zwangerschap moet de aanstaande moeder verschillende heilige teksten voorlezen, zodat de baby door hun gunstige invloed wordt beschermd. Tijdens de echtste maand van de zwangerschap wordt er rijst aan Vishnu geofferd. Op deze manier worden de krachten van Vishnu op het ongeboren kind overgedragen.

Siddharta Doordat hij, ondanks de verboden van zijn vader, buiten de paleismuren in aanraking kwam met ouderdom, ziekte en dood, veranderde hij zijn leven en werd hij een sadhoe. Hij deed afstand van al zijn bezittingen en leed een moeilijk en sober bestaan. Toch vond hij op deze manier geen verlossing.

Boedisme Op een dag ging Siddharta onder een Bodhiboom zitten (vijgenboom) hij dacht na wat hij kon doen tegen de erge armoede in India. Na 49 dagen te zitten denken wist hij een oplossing, er kwam een licht op. Dat noemen we de verlichting. Zo werd Siddharta, Boeddha. Boeddha betekent De Verlichte. Boeddha wilde toen aan iedereen vertellen wat hij had ontdekt. Hij hield toespraken in gebouwen en zei toen “het leven is lijden”. Iedereen krijgt te maken met een ziekte of een teleurstelling in het leven . ‘De mens wil altijd veel geld hebben en veel macht krijgen. Als onze wensen niet vervult zijn worden we boos.’ De boeddhisten geloven in leven na de dood, als je dood gaat komt je ziel in een ander lichaam en dan kom je in een ander leven met weer pijn en verdriet. Elke keer als Boeddha een toespraak hield tekende hij een wiel in het zand met acht spaken. Het wiel met de acht spaken is daarom het symbool voor het Boeddhisme. Het wiel staat voor het leven dat steeds ronddraait. De cirkel met de acht spaken staan voor de acht leefregels. Waaraan je je als Boeddhist moet houden. Maar je kunt ook uit de cirkel gaan . Dan wordt je ziel niet meer in een ander lichaam gestopt, maar dan kom je in het Nirvana. Het Nirvana is het hoogste doel door een boeddhist en dan kan je in vreugde en blijheid rusten.

Boeddha +/- 560 v. Chr De verlichte http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20071205_boeddha01 De verlichte