De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Boeddhisme Circa 450 v. C..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Boeddhisme Circa 450 v. C.."— Transcript van de presentatie:

1 Het Boeddhisme Circa 450 v. C.

2 De moeder van Siddharta was in verwachting, een nacht droomde ze over een olifant die haar een bloem gaf met zijn slurf. Dit was een voorteken.

3 De moeder van Siddharta wilde bevallen in het koninkrijk van haar vader, maar onderweg daar naartoe begonnen de weeen al. Een boom liet zijn takken zakken waaraan zij zich kon vasthouden en daar beviel ze van haar zoon, Siddharta Gauthama. Het kind kon direct praten en lopen, en overal waar hij liep verschenen er lotusbloemen.

4 De koning maakte zich zorgen en vroeg om advies bij de raadsheer van het koninkrijk. Hij zei: Uw zoon zal of een grote koning worden, of hij wordt een belangrijk spiritueel persoon die van grote invloed zal zijn op het leven van de mensen. De koning wilde graag dat zijn zoon ook koning zou worden…

5 Siddhartha Gautama Daarom zorgde de koning ervoor dat Siddharta Gautama opgroeide als een echte prins en alleen maar met rijke mensen sprak. Siddharta leerde paardrijden en handboogschieten, en andere belangrijke vaardigheden voor een koning.

6 Siddharta had nog nooit het lijden van de mensen gezien, want zijn vader hield hem weg van alles wat zijn zoon spiritueel zou kunnen maken.

7 Siddhartha Gautama trouwde op zijn 16e en kreeg 9 jaar later zelf een zoon.

8 Tijdens een parade voor de prins was het de bedoeling dat alle oude en zieke mensen weg zouden blijven. Maar Siddharta zag per ongeluk toch 3 oude mannen lopen die heel moeilijk liepen. Hij volgde ze en leerde wat lijden was. Hij ontmoette oude mensen, zieke mensen en zelfs een dode.

9 Verruilde zijn kasteel voor een zwerversleven
Siddharta wist nu wat het lijden in de wereld was en kon niet meer gelukkig leven met zijn luxe bestaan. Hij besloot daarom weg te gaan om als zwerver te leven en een oplossing te zoeken voor het lijden van de mensen.

10 Samen met zijn staljongen vertrok hij, ver weg waar niemand hem zou storen. Hij sneed zijn haar kort en gaf al zijn dure kleding weg. Hij stuurde de staljongen met het paard terug naar het paleis.

11 Hij ontmoete een aantal monniken en daar ging hij in de leer
Hij ontmoete een aantal monniken en daar ging hij in de leer. Deze monniken probeerden het lijden te ervaren door niet te eten en te drinken. Zo probeerde zij zich niet op het lichaam te concentreren maar juist op het spirituele.

12 Op een dag kwam er een boerendochter langs die Siddharta smeekte wat te eten en te drinken. Siddharta besefte dat niet eten en drinken niet de manier was om de oplossing van het menselijk lijden te vinden en nam het eten aan. Hij moest een tussenweg vinden tussen het lijden en de luxe.

13 Mediteren Siddharta ging alleen verder en heeft 6 jaar lang geoefend te mediteren. Hij ging weer bij een boom zitten en probeerde in het spirituele te raken. Een kwaadaardige God Mara wilde niet dat Siddharta zou slagen en probeerde hem af te leiden door demonen te sturen.

14 Toen de demonen niet werkte stuurde Mara drie mooie vrouwen naar de boom om hem af te leiden. Ook dit lukte niet. Siddharta mediteerde weer erg lang en liet zich niet meer afleiden in zijn gedachte. Dankzij deze meditatie openbaarde de waarheid zich tot hem. Hij zag al zijn vorige levens en hij zag alles dat speelde in het universum. Toen het volle maan was in Mei, begreep Siddhartha eindelijk het antwoord op de vraag van het lijden.Toen bereikte Siddharta de verlichting en werd hij Boedda. Dit betekent: Hij die wakker is.

15 Boeddha begreep van de koning van de Goden dat hij zijn openbaring moest doorgeven en hij werd leraar. Zo kreeg hij zijn eerste volgelingen. De boeddhisten.

16 Boedda leerde mensen dat oorlog verkeerd was, hij zei dat alle mensen hetzelfde zijn en dat ze in vrede met elkaar moesten leven.’ Zijn naaste leerlingen verzamelden zijn uitspraken.

17 Op 80 jarige leeftijd stierf boeddha, bij een boom.

18 Boeddhisme Boeddhisten geloven niet in een God..
Ze zijn op zoek naar Verlichting.

19 Verlichting Wijsheid Mededogen
Bevrijding van alle energie en daadkracht van lichaam en geest Wijsheid: weten waarom iets gebeurt Mededogen: anderen van dienst zijn, ze doen graag dingen voor anderen (ook voor dieren) Bevrijding van alle energie en daadkracht van lichaam en geest: Dit betekent dat boeddhisten altijd in het ‘hier en nu’ leven. Ze kijken niet op gebeurtenissen terug en kijken ook niet vooruit. Daardoor zijn ze minder bang voor de toekomst, maar hebben kijken ze ook niet te veel terug op leuke gebeurtenissen. Maar tijdens een leuke gebeurtenis kijken ze ook niet naar bijvoorbeeld het huiswerk dat nog gedaan moet worden.

20

21 Boeddha ‘Het vermijden van al het foute gedrag, Het ondernemen van het goede, En het ontwikkelen van je eigen geest; Dit is de leer van de Boeddha's’ Boeddhisten vinden de wereld een gevangenis vol lijden. Het doel van het leven is volgens hen dat je leert dat niets voor altijd is en alles een keer voorbij is. Mensen lijden doordat ze zich hechten aan dingen in hun dagelijks leven.

22

23 2.100.000.000 Christenen & 415.000.000 Boeddhisten

24 Boeddhisten Geloven niet in ‘IK’ Geloven in wat de eerste Boeddha zei.
reïncarnatie. Bidden in tempels. Hebben thuis vaak een eigen altaartje.

25 Opdrachten maken N@tschool M&M Levensbeschouwing Geloven
‘Het Boeddhisme’ Maken opdracht 1 t/m 10


Download ppt "Het Boeddhisme Circa 450 v. C.."

Verwante presentaties


Ads door Google