ARBEIDSOVEREENKOMST IN FAILLISSEMENT?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
18. Vermogen, verhaal en faillissement
Advertisements

Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Volker Wessels
Motivering van het ontslag
Een volledig voorbeeld
ARBEIDSRECHT MED DUAAL 3e jaar LES 3
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
10. Ontslagrecht.
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
Ledenvergaderingen cao postverspreiders
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Agenda  Les 44 tm 46  wkn 04 en 05  hs 13 vreemd vermogen op korte termijn  bestuderen par 13.1 tm 13.5 maken wb vragen 13.1 tm
Balans Schematische weergave
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Wetgeving Onderwerpen: Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)
Personenvennootschappen
Congres Bedrijfsopvolging
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
H6 werken Paragraaf 3+4.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
FAILLISSEMENTSRECHT ONDERNEMING EN RECHT.
Masterclass Arbeidsrecht mr. drs. Arno van Beurden mr. Laura Kiebert
door Mr. Nicolette Schaapsmeerders
Commercieel beleid en recht
Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Werk in uitvoering nieuw ontslagrecht 21 oktober 2014 mr. L.P. Wille.
Recht H7 Faillissement en surseance van betaling Ondernemer.
Wijzigingen (arbeids-) wetgeving
Communicatietrainer & Advocaat
Mr P.H.A. Mulder en Mr L.S.F. ten Feld advocaten
Het Nederlandse ontslagrecht
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
Presentatie Merk Personeelsdiensten. Nieuwe wetgeving 2015 Wil je niet weten wat er wordt veranderd voor de werkgever in 2105 kijk dan even de andere.
Presentatie titel Transportrecht Rotterdam, 00 januari 2007
Blok 4verbintenissen.
Hoe moet ik mijn loonstrookje lezen?
De economische dimensie
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
Wet Werk en Zekerheid  Door klikken a.u.b.
Nieuwe wetgeving: Ziet uw OR door de bomen nog het bos?
Voordracht van mr. E. Loesberg WERKNEMERS IN HET VOORONTWERP INSOLVENTIEWET.
Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Waar dient u na 1 juli 2015 rekening mee te houden als u personeel in... dienst heeft ? Evonne van der Pol 2 juni 2015.
WET WERK EN ZEKERHEID presentatie 8 juni 2015
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H4. Pand & Hypotheek. H5. Eigendom.
Welkom bij Mediation in het nieuwe ontslagrecht. Opening Akke Groenewoud Adjunct directeur VNO-NCW MKB-Noord.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H23 Faillissement.
28 mei 2016 pagina 1 Netlaw-bijeenkomst ‘Ontslagrecht in brede zin’ Utrecht, 18 november 2010 Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht.
Naar een kennelijk onredelijke ontbindingsprocedure of cumulatief ontslagstelsel… met nauwkeurige en concrete schadebegroting naar billijkheid? 4 maart.
Tips en trucs om je te beschermen tegen het faillissement van je debiteur! Weert, 21 maart
Cursus Netlaw 17 maart 2011 Arbeidsrechtelijke aspecten faillissementsrecht P.R.W. Schaink, Van Doorne.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Welkom Henriëtte Sterken, Accountmanager. Inhoud Bedrijfseconomisch ontslag en recht op WW.
1 Voordracht van mr. E. Loesberg ACADEMIE VOOR DE RECHTSPRAKTIJK BESLAG- EN EXECUTIERECHT systematiek beslag- en executierecht.
WET WERK EN ZEKERHEID & DE UITZEND-CAO’S 22 MAART 2014.
Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten en verbintenissen.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Vooraf: Welkom, Ga lekker zitten >> Jasje uit
Hoofdstuk 6 Consumentenkoop
Contracteren van A tot Z
WAB (Wet Arbeidwsmarkt in Balans) Voorstel: 1-januari 2020
Transcript van de presentatie:

ARBEIDSOVEREENKOMST IN FAILLISSEMENT? 22 november 2012 AVIO advocaten B.V.

ARNOLD GRAS (I + O) RICHARD GEURTS (A)

Faillissementsrecht (deel I)

Wat is een faillissement? Beslag op het gehele vermogen van de schuldenaar - gelegde beslagen vervallen Enkele zaken blijven buiten het beslag

Gevolgen van het faillissement: bevoegdheden schuldenaar Schuldenaar verliest beschikking en beheer over het vermogen. Vanaf 0:00 uur van de dag der faillietverklaring

Voorbeeld: Piet’s Boekhandel BV wordt op 22 november om 11.00 uur failliet verklaard. Piet de bestuurder geeft op 22 november om 09.00 uur opdracht aan de bank om de huur te betalen ad € 3.000,00.

Wat doet de curator? Bestuurder was onbevoegd vanaf 0:00 uur. De betaling aan de verhuurder kan door de bank niet aan de curator worden tegengeworpen.

Taken en bevoegdheden van de curator: De curator is belast met beheer en vereffening van de failliete boedel (68 Fw). Veiligstellen, waarderen en te gelde maken van het vermogen.

Wat behoort tot het vermogen? Cash/kas Inventaris Voorraden Debiteuren Levensverzekeringen (niet in alle gevallen) Onder handen werk Goodwill IE rechten

Veilig stellen van het vermogen Kan ook betekenen iets terug halen wat daar uit is verdwenen. Pauliana (42 Fw en 47 Fw) Of het aansprakelijk stellen van de bestuurder - boekhoudplicht - publicatieverplichting

Gevolgen van het faillissement: wederkerige overeenkomsten Hoofdregel: het faillissement heeft niet de minste invloed op wederkerige overeenkomsten. Wederkerige overeenkomsten algemeen (37 Fw) - termijn stellen uitlaten gestanddoening. Bijzondere wederkerige overeenkomsten - Huurovereenkomst (39 Fw) - Arbeidsovereenkomst (40 Fw).

U levert roerende goederen Eigendomsvoorbehoud gewoon verlengd Recht van reclame 7:39 BW - let op termijn van 7:44 BW (6 weken na opeisbaar worden van de vordering of 60 dagen nadat de goederen onder de koper zijn opgeslagen)

Faillissement en werknemers

Artikel 40 Fw Zowel de curator als de werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst opzeggen; Met inachtneming wettelijke of overeengekomen opzegtermijn met een max van 6 weken. Opzegverboden niet van toepassing.

Rang loonvordering Loon na datum faillissement is een boedelschuld; Loon voor datum faillissement over het lopende en voorafgaande jaar is een preferente schuld.

Loongarantieregeling WW UWV neemt loonverplichting over: 13 weken voorafgaand aan het faillissement loon over opzegtermijn het vakantiegeld, de vakantiebijslag en de bedragen die de werkgever verschuldigd is aan derden over ten hoogste een jaar voorafgaand aan het beëindigen van de overeenkomst.

Verhouding curator werknemer Gedurende het dienstverband ligt de instructiebevoegdheid bij de curator; Werk afronden gedurende opzegtermijn; Concurrentiebeding blijft van kracht.

Doorstart De artikelen omtrent overgang van onderneming zijn niet van toepassing in faillissement.

Misbruik faillissementsrecht Artikel 13 a Fw ter voorkoming van faillissementen met als doel om werknemers van hun rechten te beroven. Gevolgen: - ontslag vernietigbaar - kennelijk onredelijk ontslag - (voor de doorstarter) regels overgang van onderneming zijn van toepassing.

ARBEIDSRECHT (deel II)

Faillissement en Concurrentiebeding Rechtspraak: handhaving concurrentiebeding bij belang curator, bijvoorbeeld doorstart.

Onderneming failliet, curator verkoopt onderneming, bestuurder van failliet kan dan onrechtmatig concurreren.

Proeftijdbeding bij doorstart? Nee, als doorstarter ten aanzien van de verrichte arbeid opvolger is van gefailleerde.

Afspraak curator met koper in faillissement: Alle werknemers aanbod nieuwe arbeidsovereenkomst. Vraag: wijziging arbeidsvoorwaarden mogelijk? Nee, clausule niet uitgewerkt, dus dezelfde arbeidsvoorwaarden Let dus op inhoud afspraken met curator!

ISIK/ 7:668 a lid 2 BW

CASUS: ISIK in dienst van Octagon B. V. Als Octagon B. V CASUS: ISIK in dienst van Octagon B.V. Als Octagon B.V. failliet wordt verklaard is ISIK langer dan 3 jaar bij Octagon B.V. in dienst. Curator zegt de arbeidsovereenkomst met ISIK rechtsgeldig op.

3 weken later treedt ISIK in dienst bij voor bepaalde tijd 3 weken later treedt ISIK in dienst bij voor bepaalde tijd. Die overeenkomst wordt verlengd voor bepaalde tijd. Na ommekomst van die bepaalde tijd wenst die arbeidsovereenkomst niet te verlengen maar van rechtswege te laten eindigen.

KAN DIT? NEE, waarbij relevant is of de nieuwe werkgever: , ten aanzien van de door werknemer verrichte arbeid redelijkerwijze kan worden gezien als opvolger van Octagon B.V.

LES: Let goed op bij de koop van een onderneming uit een faillissement welke werknemers in dienst worden genomen!

Wat uit ISIK/ volgt geldt ook bij het bepalen van het aantal aanwezige arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

Tellen opgebouwde dienstjaren bij de failliet mee voor de doorstarter Tellen opgebouwde dienstjaren bij de failliet mee voor de doorstarter? NEE! p.s.: lagere rechtspraak.

ISIK/ Opvolgend werkgeverschap bij zelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden. Van Tuinen: En zodanige banden tussen vorige en nieuwe werkgever dat verkregen inzicht in hoedanigheden en geschiktheid van werknemer moeten worden toegerekend aan nieuwe werkgever.

Bedankt voor uw komst!