ODENSEHUIS … Ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie en hun familie en vrienden Het aantal mensen met dementie dat thuis woont groeit gestaag.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Advertisements

Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Diakenen op de bres… voor mantelzorgers Workshop Kerk in Actie Binnenlands Diaconaat Inspiratiebeurs 2012.
Hoe ontstond dit initiatief ?
Korte schets van het Menzis GGZ inkoopbeleid 2013
De mantelzorgvriendelijke vereniging wat | waarom | hoe.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Jan van Goch. Waarom loyalty? Hoe… • Loyalty moet leuk en simpel zijn • Deelnemers willen iets krijgen • Het moet iets opleveren • Gratis is belangrijk.
Inloopcentrum Viore: Voor mensen die leven met kanker in de Gooi en Vechtstreek Laagdrempelig aanbod voor begeleiding bij alle stadia van de ziekte en.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Alzheimer Een haperend geheugen
Veranderingen in de zorg
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
WMO en de kerken.
Noot voor de workshopgever: Deze presentatie kan gebruikt worden als inleiding bij de workshop en de activiteit rondom het uitdelen van de 25 mei actie.
Wie geef jij een glimlach?
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Beleid dementiezorg VGZ 2013
Dementievriendelijke gemeenten
VAN CONFECTIE NAAR HAUTE COUTURE
Stichting Hulp in Praktijk. VISIE  Christenen mobiliseren om iets te doen aan de nood in de samenleving;  Mensen met elkaar in contact brengen;  de.
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Het Nederlandse Rode Kruis
Een haperend geheugen.
MEE OP WEG Meedoen in het (maatschappelijk) verkeer
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Bijdrage Symposium ´Vaderschap in diversiteit´, 17 juni 2011
De mantelzorgvriendelijke vereniging wat | waarom | hoe.
B IJEENKOMST NVTZ 26 maart PROGRAMMA  Ontvang en informele ontmoeting  Welkom door Marius Buiting (16.30u)  Introductie door  Alice Makkinga.
Zorgcoöperaties in Brabant
MEE maakt meedoen mogelijk
1 DE MANTELZORGER ALS ACTIEVE PARTICIPANT Mr Elisabeth van Oostrum 15 januari 2015.
De veranderingen in de zorg…..
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
WAT IS MANTELZORG?.
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Wat te doen bij (vermoeden van ) dementie?
Kan een digitaal netwerk een meerwaarde bieden in ondersteuning van mantelzorgers in de thuissituatie? Leen Bouckaert Ruben Vanbosseghem.
“Hoe ver is Friesland” programma: uur: Welkom door dagvoorzitter Jan de Keijzer uur: Dementiezorg, hoe ver is Friesland? Roelof Jonkers
Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.
Mensen die een hoge leeftijd bereiken, zitten veelal thuis. Veel ouderen verliezen zo gaandeweg het contact met anderen, met de maatschappij, met het leven.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Informele marktplaats voor en door bewoners Rolf Kwist, Debbie Kremer - BUUV Haarlem Participatieraad Haarlem 10 mei 2016.
Zaterdag 21 november 2015 Niet-leden als vrijwilligers, Een uitdaging NTB congres zaterdag 21 november 2015.
Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.
Angèle van Kasteren Coördinator CIZOP. * Meer dan 1,7 miljoen mensen in Nederland mantelzorg geven * Meer dan mensen aangesloten zijn bij een.
Bunschoten Marktplein sociaal domein 29 september 2016.
DEMENTIE: over ziekte, zorg en samenleving
Het buurthuis als ontmoetingsplek
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
INFORMATIE OVER VERGEETACHTIGHEID EN DEMENTIE
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Mantelzorg en dementie
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
Mantelzorgteam Saam Welzijn
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

ODENSEHUIS … Ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie en hun familie en vrienden Het aantal mensen met dementie dat thuis woont groeit gestaag en zal in de komende tijd verder toenemen. Tegelijkertijd nemen de sociale netwerken af en zijn er minder mogelijkheden voor professionele begeleiding…….Uit zorg voor goede moderne dementiezorg is het initiatief ODENSEHUIS ontstaan

…Zelforganisatie van participanten Burgerinitiatief …Zelforganisatie van participanten Niets moet veel kan Het veraangenaamt je leven Niet toekijken maar meebeleven Vergeet dementie onthoud de mens

Ontstaan ODENSEHUIS Als je hoofd omloopt loop je even binnen AMSTERDAM GELDERSE VALLEI Opgericht najaar 2012 Geopend 4 nov. 2013 Oprichting najaar 2012 opening nov 2013. In navolging van Denemarken Odense Adam Groningen en Vlissingen Als je hoofd omloopt loop je even binnen

Feiten en cijfers rond dementie Doodsoorzaak nr. 4 in Nederland. De kans is 20 % dat iemand in zijn leven dementie krijgt. Mensen met dementie leven gem. 8 jaar met de ziekte. Iedere 4 uur krijgt iemand in Nederland dementie. Gemiddelde periode tot diagnose is 14 maanden. Bij jonge mensen duurt dit nog veel langer. Het aantal mensen met dementie zal in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Gelderland 28738 37282 (+30%) 50484 (+76%) 63899 (+122%)

Aantallen Gemeente 2010 2011 2020 2030 2040 Ede 1533 2011 2020 2030 2040 Ede 1533 1580 (+3%) 1930 (+26%) 2503 (+63%) 3217 (+110%) Renkum 813 841 (+3%) 913 (+12%) 1024 (+26%) 1334 (+64%) Wageningen 569 576 (+1%) 730 (+28%) 980 (+72%) 1204 (+112%)

Waarom een ODENSEHUIS? Nieuw Perspectief nodig Brug tussen diagnose en zorg Praktische vragen, onzekerheid Ondersteuning voor en door mantelzorgers Eigen regie …invloed op inhoud en organisatie Andere beeldvorming

Wat bieden we? Meer Zin en minder Zorg Ontmoeting.. Een eigen plek Ontspanning en ondersteuning… Informatie en advies Aandacht en kwaliteit van contact Aandacht voor wat nog wel kan. Meer Zin en minder Zorg

Positie in netwerk Gespreks- en samenwerkingspartner in moderne dementiezorg Functioneren naast en samen met informeel en formeel aanbod van welzijn en zorg

ODENSEHUIS Verbindend samen werken Empowerment Zelforganisatie Zorgprofs & organisaties Welzijn-en preventiewerkers Empowerment Huisarts Zelforganisatie Praktijk ondersteuner Ggz-er Familie mantelzorger Welzijnswerker ODENSEHUIS Case manager Spec. Ouderen Gen.kunde Vrijwilligers wijkvpk Gezondheidswerkers Onderwijs & Onderzoek Gemeente en lokale netwerken Autonomie Eigen regie Fondsen en Verzekeraars

Vragen ??? Wat spreekt jullie aan in dit verhaal? Wat niet? Zijn er mensen die je zou kunnen doorverwijzen naar ODENSEHUIS Wat heb je nodig om mensen op het spoor van het ODENSEHUIS te zetten? Wat doe je morgen in je praktijk met de informatie over ODENSEHUIS?

Meer informatie? www.odensehuisgelderland.nl post@odensehuisgelderland.nl       tel 0317-410194