KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relancestrategie: concrete voortuitgang Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hervorming van de pensioenbonus Alexander De Croo Vice-premier en minister van Pensioenen 1.
Advertisements

Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Verzekeringen, hypotheken en financieringen. Met een spaarloonregeling kunnen werknemers met loon uit tegenwoordige dienstbetrekking belastingvrij een.
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
Eerste aanvraagEerste aanvraag: start periode 3 jaar In aanvraag 3 maand Interne zelfcontrole In aanvraag Initiële audit geslaagd Certificaat behaald In.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
DE VICE-EERSTE MINISTER, MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN GELIJKHEID VAN KANSEN Persconferentie en officiële eindvoorstelling van de volledige hervorming.
Motivering van het ontslag
De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0. De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0.
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Onderhandelingen PC 110 Textielverzorging
Ontwerpakkoord 13 februari 2014
Enquête VSVZ / ACASTI – Sociale Bijdragen
Subsidiereglement Wijk aan zet Historiek ‘wijk aan zet’ doel: stimuleren van bewonersinitiatieven -centraal staat zelfinitiatief en medebeheer.
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Sportraad 11 oktober AGENDA n Verslag 21 juni n advies sportbeleidsplan n sport na school pas n vrijwilligersverzekering n cultuurdatabank n sabam.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Gezinsbijslagen Overdracht en Gelijkschakeling Sabine Laruelle Minister des Classes Moyennes, des PME, des Indépendants et de l’Agriculture Minister van.
De ANBI mr. A.B.M. (André) Loesink.
verplicht sociaal verzekerd
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
LANDBOUWER operatoren Betaalt in 2008: 193,5€ Niet gecertificeerd zou de landbouwer in € moeten betalen Nieuw beleid : 2009 * niet gecertificeerd.
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Afschaffing ziektekostenbijdrage gepensioneerden
Begrotingsconclaaf: KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relance: Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw 1.
Dinsdag 8 oktober  Toelatingsvoorwaarden Lager Onderwijs  Nu ook geldig : bewijs van genoten Nederlandstalig onderwijs in de wereld.  Taalproef.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 06 oktober 2009.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Globaal Horecaplan Relancestrategie 18 juli 2012.
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Vzw CISO Toepassing ‘rechtspositieregeling’ Informatiesessie 9 december 2008.
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
1 FORUM ASIEL en MIGRATIES OPVANGSTATUTEN VOOR HUMANITAIRE REDENEN.
Verzekering gewaarborgd wonen Besluit van de Vlaamse regering vanaf Toelichting – 15 mei 2014 – Dirk Pairoux.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
DE VOORZIENINGEN.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Verder studeren in het buitenland: hoe begin je er aan ? Wat met kinderbijslag, studiefinanciering, ziektekosten ? An Francier, juridisch adviseur studenten.
Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012
Voorstellen tot aanpassing van het sociale statuut voor haio’s Guy Gielis 15/03/2008 Interuniversitair Centrum voor HuisartsenOpleiding vzw.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING AAN ZELFSTANDIGEN Provinciale ontmoetingsdagen– herfst 2014.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Wijzigingen (arbeids-) wetgeving
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
Hoe moet ik mijn loonstrookje lezen?
Toegestane uitzonderingen voor de verkoop met verlies.
Wet Werk en Zekerheid  Door klikken a.u.b.
Werkzoekende met ondernemersambities? Hier vind je wat extra’s
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
1.Sociaal Economiebedrijf opgericht door de stad Gent en zijn partners 2.Wil meerwaarde bieden op mobiliteit sociale tewerkstelling economie ecologie.
De sector van de Instellingen voor Bedrijfspensioenvoorziening Rapportering over het boekjaar 2014.
WELKOM DICOS 1 JULI Verloven: wijzigingen Belangrijk! Op 1/9/2016 verandert niets Op 2/9/2016 komt zorgkrediet en kunnen bepaalde loopbaanonderbrekingen.
Zwitserleven Pensioenavond
PRESENTATIE DWSE EN AGO
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Sociaal statuut student-ondernemer
Sociaal Statuut der Zelfstandigen
Het statuut samenwonende in de werkloosheidsreglementering
Medewerkersbijeenkomst ontwikkelingen HbH
Studiefinanciering: dat regel je zo
Kantershof Sherin Abdoel 30 maart 2019.
VLAAMSE REGERING 29/6/2018 Eerste principiële goedkeuring
Transcript van de presentatie:

KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relancestrategie: concrete voortuitgang Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw 1

I. Huidige situatie in geval van een faillissement De zelfstandige kan beroep doen op de faillissementsverzekering in geval van faling. Dit is inbegrepen in het sociaal statuut van de zelfstandigen ( = zonder extra bijdragen te betalen) Voorwaarden: -Indieningstermijn aanvraag binnen 3 maanden die volgt op faling -Inning vergoeding gedurende max. 12 maanden -Eenmalig 2

-Faillissementsverzekering komt tussen in geval van faling ( bij handelaars) of bij een collectieve schuldenregeling ( bij niet- handelaars) -Bedrag = minimaal pensioen zelfstandigen -Zelfstandige behoudt zijn rechten m.b.t. gezinsbijslagen en sociale zekerheid 3

II. Nieuwe situatie vanaf 1/10/2012 -Meer informatie via de sociale verzekeringskassen en de handelsrechtbanken -Verdubbeling van de indieningstermijn: van 3 naar 6 maanden 4

-Faillissementsverzekering geldt ook bij bepaalde overmachten: • Natuurrampen, • Vernieling van werkmateriaal of –plaats door derden, • Brand, • Beroepsallergieën 5

III. Ook bij overmacht gelden dezelfde voorwaarde van de faillissementsverzekering • Indieningstermijn verlengd van 3 naar 6 maanden • Zelfde effecten • Meerdere vragen in een loopbaan is mogelijk • Maximum 12 maanden 6

III. Concrete voorbeelden A.Een zelfstandige is failliet verklaard op 10/09/2008 Hij heeft zijn aanvraag ingediend voor 31/12/2008. Gedurende 5 maanden heeft hij recht op de voordelen van de verzekering. Hij zet zijn professionele activiteiten verder maar stevent in oktober 2012 opnieuw af op een faillissement.  Hij kan nog steeds beroep doen op de verzekering voor de resterende 7 maanden.  De aanvraagtermijn is verlengd tot 30 juni

B. Een zelfstandige is failliet verklaard op 20/06/2009 Gedurende 3 maanden heeft hij gebruik gemaakt van de voordelen van de verzekering. Daarna heeft hij zijn activiteiten verder gezet. In de loop van oktober 2012 wordt hij het slachtoffer van een brand die zijn werkplaats vernielt. Hierdoor moet hij noodgedwongen zijn professionele activiteiten tijdelijk stopzetten tot zijn werkplaats opnieuw opgebouwd is.  Hij kan opnieuw beroep doen op de verzekering voor de resterende 9 maanden.  Daarbovenop moet hij gedurende die periode géén sociale bijdragen betalen. 8