HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
Advertisements

Martin Euwema leren van conflict
DeNieuweArbeidsrelatie “World is changing” Leon Vincken MKB-Arbeidsvoorwaarden 1 juni 2011.
Duurzame inzetbaarheid
Ouders en Kinderen Centraal
Forming Oriëntatiefase Onderliggende denkpatronen
Expeditie leiderschap Heliomare in vogelvlucht Wonen & Dagbesteding Revalidatie & Sport Onderwijs Arbeids- integratie.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
Waarom een vitale organisatie positief werkt
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
Motivatie van de professional Willy Limpens
Hogescholen in Dialoog
Oudere werknemers in het hbo Vervangingsvraag van oudere werknemers Oudere werknemers is de oplossing voor de vervanging van oudere werknemers (Korver.
Duurzame inzetbaarheid
Werk-privé balans.
OR-platform 15 november.
Tussenrapportage KleurRijk Almelo Februari Hoofddoelen 1.Gedeelde visie op integratie 2.Netwerkvorming 3.Wetenschappelijke onderbouwing 4.Kennisoverdracht.
Agenda voor een Nationaal Programma Preventie NPP Inzet NPHF Federatieraad mei 2013.
Organisatiestructuur en
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Naar een zelfstandige positie van de medezeggenschap op de Hogescholen Rienk Goodijk, 10 nov Hoogleraar TiasNimbas UvT Senior-consultant GITP.
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
LEA en sociaal-economische ontwikkelingen Samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs Nieuwegein 20 januari 2011 Pim Kalkman.
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Wat willen we vandaag doen?
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
Duurzame inzetbaarheid
Congres Appreciative Inquiry
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen gemeenten Bijeenkomst lerend netwerk 28 september 2010 Bart de Zwart AStri Beleidsonderzoek en –advies.
Individueel roosteren
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Gemeente Nijmegen Informatiebijeenkomst Hervorming gesubsidieerde arbeid 13 januari 2011 Mark van der Velden projectleider.
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord HRM-beleid
Inzet Cao VVT Honderden gesprekken Bijeenkomsten| Enquête onder 2500 Abvakabo leden Kwaliteit van zorg: bewoners krijgen niet de zorg die ze verdienen.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Aan de slag met waarderend vernieuwen
Loopbaanontwikkeling OOP
Introductie Loopbaanbudget
Informeel Leren Hoe breng je dit in kaart? Door: Kathleen Schlusmans en Jo Boon.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Relatie tussen Architectuur en Beheer. Inleiding  Architectuur:  Inzicht in samenhang en beheersing van verandering;  Actuele problematiek  Architectuur.
ZIN!JA ANTWERPEN 29 OKTOBER 2015 Coaching in de Vlaamse Overheid.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
stap 6: Unieke toegevoegde waarde bepalen
Altijd in de buurt!. Even voorstellen: Meindert Baptist Administrateur / Financial Controller (v.h. Manager bedrijfsbureau)
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Samen(werken) aan Duurzame Inzetbaarheid Van Reactief naar Preventief P&O Netwerkbijeenkomst VGN 1 Februari 2013.
Hoe bevorderen vrijwillige mobiliteit? De effecten van een loopbaancentrum Netwerk Personeelsconsulenten 1.
Hulp in de huishouding Van een formele maatwerk voorziening naar een informele algemene voorziening in Kessel, Kessel Eik, Koningslust en Meijel 5 Januari.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Double Quality Counseling VEENENDAAL
Nadere uitleg gewenst()
Leiding geven aan school ontwikkeling
Duurzame inzetbaarheid
Werkgevers wendbaar aan de slag
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Duurzame inzetbaarheid
Transcript van de presentatie:

HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010 Over een goed gesprek en afspraken op maat in je werk HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010

Achtergrond Eind 2006 start gemaakt met de vernieuwing van de CAO UMC. Waarschijnlijk wel bekend maar volledigheidshalve toch even kort de achtergrond schetsen. Eind 2006 hebben de bestuurders van de NFU en de bestuurders van de centrales op een symposium de start gemaakt met de vernieuwing van de CAO UMC. Afgesproken is te onderzoeken hoe enerzijds zo’n vernieuwing van de CAO er uit zou moeten zien. Verder is tegelijkertijd afsgesproken te onderzoeken hoe de langdurige patricipatie van de (oudere) werknemer in het UMC kan worden ondersteund. Voor beide groepen zijn paritair samengestelde werkgroepen ingesteld. Dit heeft geleid tot een gemeenschappelijk idee om in te zetten op een cultuur waarin wordt uitgegaan van de volwassen arbeidsrelatie en waarin de dialoog centraal staat. Beter bekend als de Finse lessen waarover Ted al eerder een presentatie heeft gegeven.

Context De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers stijgt; Schaarste van enkele functies nu en in de toekomst; Medewerkers moeten langer inzetbaar blijven; Wens om een aantrekkelijke werkgever te zijn; De noodzaak voor effectief en integraal HRM-beleid Context Vergrijzing en ontgroening. Jongeren met andere eisen. Voor elke generatie een aantrekkelijke werkgever.

Hoe is het begonnen bij de UMC’ s? Conferentie 2006 Werkgoepen MOCCA en AL Finse lessen Dompelsessie Persoonlijk Budget

Waar draait het om? Doelstelling: Bijdragen aan volwassen arbeidsrelatie Het stimuleren van dialoog* leidinggevende en medewerker RVB en OR Het stimuleren van ‘ondernemerschap’ en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Bevorderen duurzame inzetbaarheid

Fundament en pijlers van de volwassen arbeidsrelatie Inhoud Zakelijk mee omgaan Relatie Respectvol Volwassen arbeidsrelatie Basishouding Openheid, wederzijds respect, samen willen werken aan goede oplossingen

Dialoog en het ‘gezond verstand principe’ In principe is heel veel mogelijk, mits werkgever en werknemer akkoord zijn Besluiten neem in je in dialoog met elkaar, op basis van gezond verstand Problemen? Vragen? Cao / wetboek hanteren? Procedures? Even afwachten? Samen werken aan goede oplossingen Niet altijd ja Niet altijd nee

Inhoud: Dialoog over ………….. Context / randvoorwaarde: Organisatie van het werk Werkomstandigheden Werkinhoud / functiedifferentiatie / functie-eisen Management / leiderschap Soort functie Wensen van de medewerker Spelregels in de cao Afspraken op afdeling- / teamniveau Eisen van de organisatie / het werk Afspraken in individuele arbeids- overeenkomst Wensen en mogelijkheden binnen het team

Inhoud: Belangen en zienswijzen i.p.v. standpunten – de ijsberg Resultaten worden eerder bereikt en van betere kwaliteit wanneer onderliggende belangen en zienswijzen op tafel komen. Niet de standpunten, maar de belangen en zienswijzen vormen de inhoud. Standpunten zorgen niet voor beweging. Standpunten Belangen en zienswijzen Gemeenschappelijke belangen Oosterse en westerse manier van communiceren

Communicatie - tijd – geld – kwaliteit – informatie - organisatie Structuur van het proces Bewustwording Toolkit / projecten Monitoring Vijf VWS projecten Communicatie - tijd – geld – kwaliteit – informatie - organisatie

Betrokkenheid van (laagste) managementniveau en Bewustwording 2008 2009 2010 2014 e.v. Foto van nu Dialoog Conferentie 2009 Conferentie 2010 P&O dagen Dag voor mede zeggenschap Betrokkenheid van (laagste) managementniveau en (alle) medewerkers

Toolkit / projecten Invitational Conference (15 december 2008) Netwerken Werkvermogen E-ondersteuning Roosteren Arts-assistenten Dialoog Informeren, zoeken naar samenhang en samenwerking UMC’s

Monitoring Cijfers over mobiliteit, jaargesprekken, workability enz. 2. Wetenschappelijk benadering (promotieonderzoek longitudinaal en experimenteel)

Resultaten Start van 32 projecten

Voor welk probeem is is een oplossing? Nieuwe generaties blijven interesseren voor ons UMC. Leeftijdsbewust handelen. Dialoog motiveert. Volwassen arbeidsrelatie maakt maatwerk mogelijk. Bewust investeren op duurzame inzetbaarheid.

Wat valt er te leren? Resultaat is een beweging Ontwikkelingsgerichte aanpak. Van klein naar groot. In aanpak proces: ook werken met maatwerk en dialoog (de waarden die je nastreeft) Elke organisatie is weer anders en heeft pareltjes (kijken naar wat er al gebeurt)

Is er eigenlijk wel een verschil tussen een goed gesprek en een dialoog?

Belangrijke ingrediënten voor een goede dialoog Beweeg naar het positieve en waardeer de ander daarvoor. Deel het waarom je spreekt en wat je zegt. Laat je verwachtingen en persoonlijke agenda los. Spreek vanuit je hart. Waardeer en respecteer de verschillen tussen jou en de ander. Wees de verandering die je (bij de ander) wilt zien. Wees open en in het hier en nu. Luister eerst en wees daarna stil voordat je reageert. Toets of je de ander goed begrijpt door te vragen.