Onderzoekend en Ontwerpend Leren in het Basisonderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Life in the universe.
Advertisements

Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 februari 2014 “U moet beseffen dat het de Heer, uw God, is die u in staat stelt om die welvaart te verwerven,
Ed van den Berg VU en HvA 21 november 2013
Concept Cartoons Voor ondersteunend materiaal zie:
“Een reis naar Licht”.
Advent Advent is onderweg zijn Advent is op die lange weg zijn van verwachting naar vervulling, van droom naar werkelijkheid. Advent is geduldig wachten.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Maatschappijleer 24 november 2011.
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons
Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Waar heb jij je de laatste tijd nog over verwonderd?
Eerste adventszondag 1 december 2013
Wat maakt het leven zinvol?
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Een biologisch onderzoek
Kinderen op De Schouw maken ook hun eigen keuze
Glijbanen Een les onderzoekend leren voor
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
ICT en Didactiek Willem Bustraan EFA
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Interpreteren van data
Groep 1 t/m 4 Donderdag 5 april 2012
Ik sluit mijn paraplu om jou met een open blik te ontmoeten.
Kleurenleer Door Robert Goede.
Mm, lekker warm en veilig hang ik aan moeders takken. Het is hier zo fijn, zo gezellig. Mijn vrienden de dieren komen langs. Ze eten en rusten uit. Het.
De rol van docenten in onderzoekende didactiek
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
In Uw licht zien wij het Licht
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
harde feiten: schelpen in de klas
Kenmerken van organismen BIODOEN
Natuur en Techniek in de Basisschool
Welkom Voorganger: Dhr. G.S. Schutte Ouderling : Janna Korthoef Organist: Anne Kroeze Schriftlezingen: Ezechiel 17: Marcus 4:
PSO. Praktisch school onderzoek.
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
Samen Scheikunde Doen Jonge kinderen op ontdekking in de keuken.
Van Engel, Minke en Helen
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
CONCEPT CHECKS & FAST FEEDBACK
Truc met het ei! Toon Hermans (1916 — 2000) cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Als je op je hoofd staat, krijgen je voeten helemaal geen bloed Je hersenen krijgen teveel bloed Je hart zal harder moeten pompen Het maakt niets uit voor.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Kunst in samenhang W&T en Kunstzinnige Oriëntatie.
Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties. 1 mei 2016.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Onderzoekend en Ontwerpend Leren met Spiegels Groep 1 t/m 4 Welmoet Damsma Gerda Manneveld Ed van den Berg AMSTEL Instituut, Universiteit van Amsterdam.
De bloemschikking. Paars is de kleur van de eerste adventszondag de kleur van ootmoed en verwachting Vol hoop zien we uit naar het licht van Kerst de.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
De ontwerpprincipes van Tamira Oosting
DOELEN VAN W&T ONDERWIJS
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Moleculen Mo eculen Les 5 Zoek het uit! deel 1.
De ontwerpprincipes van Tamira Oosting
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
BOM-model PV 25/03/2014.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Project English BOL niveau 4.
Het onderzoek Onderwijs principes In de praktijk conclusie
Stuiterles.
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
Transcript van de presentatie:

Onderzoekend en Ontwerpend Leren in het Basisonderwijs Orion lezing 1 december 2011 Ed van den Berg Hogeschool van Amsterdam Vrije Universiteit

Kleintje wetenschap

Raadsel: rechthoekig gaatje, rond beeld op vloer

Zonnebeelden Schaduw/licht onder bomen Schaduw van vergiet bij speciale gebeurtenis

Heen-en-weer denken Begrippen: licht, schaduw, vorm, lichtstralen, beeld of afbeelding Verschijnselen: vierkant gaatje, ronde lichtvlek, eclips Zonder begrip valt ons niets op, zonder begrippen zien we niets!

Wereld van Wetenschappers Genereren en Valideren van Kennis Wereld van Ideeën Minds-on Wereld van Dingen Hands-on Theorieën Modellen Begrippen Relaties Objecten Verschijnselen Waarnemingen Experimenten Metingen Producten (T) Wereld van Wetenschappers Rondspelen van theorieën, resultaten, interpretaties, Consensus?....”community of practice”

W&T is heen-en-weer denken tussen de Wereld van Ideeën en de Wereld van Dingen Manipuleren van begrippen Minds-on Manipuleren van objecten Hands-on

Manipuleren van begrippen, kunnen ze dat? Rosa: als je het zaadje in de pot hebt gedaan en dan wat water en dan gaat het groeien. Een ander: dan kunnen de wortels drinken. Juf: maar het zaadje heeft geen wortels toch? Die komen er. En dan Jesse: het is hetzelfde als met de mens. Eten van een mens is water voor een bloem. Als ik eet dan groei ik. Als de bloem drinkt, dan groeit ‘ie. Een ander: maar waar is de mond? Jesse: de wortels drinken voor de plant.

Een ander voorbeeld: spiegels Kinderen uit groep 1 en 2 zijn al een paar lessen bezig met spiegels en reflecties. Ineens wijst Sven (leeftijd 5 jaar) naar het plafond. Golven op het plafond! Wat is dat? Hij geeft zelf correct de oorzaak aan: De zon schijnt op het water en naar het plafond. Deze kleuter kan de ideeën van spiegelen, zon, water en plafond al op een zinvolle manier bij elkaar brengen!

Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) in 7 stappen Confrontatie met verschijnsel of probleem Verkennen, “aanrommelfase” Onderzoeksvragen, opzetten experiment, verwachtingen/voorspellingen Uitvoeren Concluderen Presenteren, communiceren Verdiepen, verbreden

OOL in 5 stappen (de Vaan/Marell) Er komt iets binnen (introductie) Vrije exploratie (aanrommelfase) Vraag het de natuur zelf maar (onderzoeksvragen, opzet experiment, uitvoering, conclusie) Vertel het elkaar (rapportage) Verbreding of verdieping

Tuin of Terrarium en Vragen Stellen

Verkennen en vragen stellen Peter Bom in NVOX over wat leeft er in de grond? Vragen van kinderen Vragen classificeren Vraag voor de klas Vraag voor de juf/meester Vraag om te onderzoeken Vraag voor de expert Vraag voor God/voor de toekomst

Experimenten uitvoeren in de tuin

Zien in het Donker?

Licht verkennen Hoe ver komt het licht van een kaars? Maakt het verschil of de zaal donker is? Gaat het licht van de kaars overal heen? Wat is het bewijsmateriaal voor onze antwoorden? Wat is zien?

Experimenteren: concept cartoons Bedenk een experiment!

Taal en W&T: Logboek Ik denk dat ….. zal gebeuren want ….. (voorspelling) Mijn experiment: Wat ik ga vergelijken …………. Wat ik ga meten ……….. Wat ik hetzelfde houdt om een eerlijk te vergelijken ………….

Taal en W&T: Logboek Ik denk dat ….. zal gebeuren want ….. (voorspelling) Mijn experiment: Wat ik ga vergelijken ………. Verschillende verpakking Wat ik ga meten ……….. Tijd nodig voor smelten Wat ik hetzelfde houdt om een eerlijk te vergelijken …………. Massa/vorm klontjes

Taal en W&T: Redeneren en Niveaus Kinderen: kunnen of willen geen discussie kiezen een mening. geven een argument. geven verdere argumenten voor hun keuze. reageren op argumenten van anderen. houden de discussie op verschillende manieren aan de gang. evalueren het bewijsmateriaal en komen tot een oordeel.

Nog meer redeneren Gebruik van: als … dan, omdat, doordat, want Gebruik van ervaring in redeneren Gebruik van begrippen als warmte en warmte overdracht

Achtergrond voor onszelf Warmteoverdracht Geleiding: warmte wordt van molecuul tot molecuul doorgegeven Stoppen: isolator (textiel, piepschuim) Stroming: warme stof verplaatst zich Stoppen: stroming verhinderen Straling: zon, gloeiend hout Stoppen: spiegelend materiaal, bv in thermoskan

Kleintje Wetenschap

Geld verbranden Papier in mengsel van 50% water en 50% alkohol (hoeft niet precies) Wat zout toevoegen voor oranje kleur Aansteken!

Aandachtspunten: Logboek Kinderen eigen ideeën en redeneren laten documenteren met figuren en taal in logboek

Start van logboek Mijn vraag………………………(vraag) Vandaag willen we uitvinden…… (probleem) Ik denk dat ….. zal gebeuren want ….. (voorspelling) Ik zag dat ……………(observatie) Vandaag leerde ik …………… (conclusie) Ik vraag me af ………… (volgende stap)

Kern van logboek: Claims and Evidence Patroon: verwachting-bewijsmateriaal-conclusie: Ik denk of verwacht dat….. Ik zie dat….. Ik concludeer dat ……

Voorbeeld Claims en Evidence

Samenvatting Natuurwetenschap en techniek is heen-en-weer denken tussen begrippen en verschijnselen Hands-on en minds-on Kinderen kunnen dat Onderzoekscyclus Redeneren met bewijsmateriaal Taal: via redeneren, verslag doen, logboek