De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waar heb jij je de laatste tijd nog over verwonderd?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waar heb jij je de laatste tijd nog over verwonderd?"— Transcript van de presentatie:

1 Waar heb jij je de laatste tijd nog over verwonderd?

2 Ont - dekken, Nieuws - gierig, Onder - zoeken…
Wat bedekt is ont – dekken ‘Gierig’ zijn naar nieuws

3 Een paar uitspraken ‘Kinderen willen graag onderzoeken, maar het zijn geen geboren onderzoekers’. ‘Kinderen zijn -in potentie- betere onderzoekers dan wij geneigd zijn te denken en volwassenen zijn minder goede onderzoekers dan ze zelf denken’.

4 Een onderzoekende houding
Willen weten (nieuwsgierig zijn startpunt van waaruit onderzoeken ontstaat). Willen kritisch zijn en een kritische houding. Willen overtuigen en delen (resultaten waar je trots op bent delen met anderen in presentatie of overleg). Willen begrijpen en doorgronden (willen uitpluizen, niet tevreden zijn met oppervlakkige uitleg of verklaring). Willen bereiken (discipline, doorzetten,doelgericht werken en…). Willen innoveren (originaliteit, creativiteit en initiatiefrijk, streven naar innovatieve ideeën).

5 ‘The Blackbox’

6 Wetenschap en techniek
Nieuwsgierigheid leidt tot onderzoekende houding! Het start met waarnemen! Onderzoeksvaardigheden zijn aan te leren. Observeren en interventies zijn heel belangrijk. Goede vragen stellen! Een goede nabespreking levert het meeste op! Op zoek naar het goede antwoord of proces? Leren op basis van ervaring. Anderen overtuigen van ……. ……………………………….

7 Probleemoplossend vermogen

8 Uitgangspunten Intelligentie is vormbaar
Uitdaging en interesse leiden tot motivatie Betrokkenheid is belangrijk en noodzakelijk Sociaal constructivisme: samenwerken met anderen Interventies van de leerkracht zijn essentieel, de vragen zijn belangrijk! Het belang van conceptueel begrip en het openen van concepten. Metacognitie: leerlingen laten denken over hun denken Verschaf leerlingen expliciete strategieën voor het denken Maak bruggen voor de transfer naar en toepassing in andere situaties

9 Wat zijn concepten van kinderen?

10 Wat zijn concepten van kinderen?

11 Wat zijn concepten van kinderen

12 Een aantal voorbeelden
Dansende rozijnen…….. Proeven met petflessen…… Het luchtkanon Ballon in de fles De waterkringloop De emmer

13 Het kuikentje Welke vragen kun je stellen?

14 De schakelaar

15 Nieuwsgierigheid Het kind De wetenschapper
Nieuwsgierigheid – waarom/waardoor? Speelgedrag Uitzoeken/uitvinden De wetenschapper Nieuwsgierigheid – waarom? Systematiek Onderzoeken Waarom? Recht doen aan de nieuwsgierigheid van het kind. Overvloed aan nieuwsgierigheid te bundelen ten gunste van het leren van concepten. Het leren van een kind lijkt veel op het leren van een wetenschapper. Wetenschap komt verder door systematiek en het bouwen van een gemeenschappelijke kennisbasis.

16 Onderzoeken & Ontwerpen
NIET: Leren onderzoeken / leren ontwerpen Niet haalbaar en wenselijk in PO Wel in VWO / HO WEL: Onderzoekend leren / Ontwerpend leren Een werkvorm Spelend leren Onderzoeks- en denkvaardigheden.

17 Onderzoekend & Ontwerpend Leren (1)
Meer dan ‘hands-on’ werk (ook ‘brains-on’) Niet alleen ‘proefjes’ doen. Niet alleen iets maken. Onderzoeken door eigen waarneming / Is het waar dat ? Aandacht voor brede ontwikkeling. Ontwikkelen kritische houding. Leren redeneren / argumenteren en logisch denken, denkvaardigheden.

18 Onderzoekend en Ontwerpend Leren (2)
Stappenplannen Vaak cyclisch Didactische cyclus bv. vier stappen cyclus bij natuuronderwijs (Janssen), vijf stappenplan (Marell), zevenstappenplan (Van Graft & Kemmers) Veel overeenkomsten ontwerpen en onderzoeken Maar uitgangspunt verschilt Onderzoeken: vanuit nieuwsgierigheid Ontwerpen: vanuit behoefte / probleem

19 F O C U S E N Concepten en transfer onderzoeken concluderen verdiepen
Verwondering Thema Confrontatie vragen brainstormen aanrommelen onderzoeken concluderen Concepten en transfer verdiepen Concepten van kinderen

20 Didactische cycli Confrontatie Verkennen Opzetten experiment
Uitvoeren experiment Concluderen Presenteren resultaten Verdiepen Probleem constateren Ontwerpvoorstel maken Ontwerpvoorstel Uitvoeren Testen en evalueren Presenteren Didactische cycli Onderzoekend leren Ontwerpend leren

21 Waar gaat het om?

22 Het palet aan variatie in leersstrategieën en didactieken
Concepten van kinderen Onderzoek en experimenten Verhalen Buitenwerk Drama ICT

23 Negen punten probleem Hoe kan ik met 4 lijnen alle punten verbinden zonder het ‘papier’ los te laten?

24 ‘Out of the box’ denken!

25 KLIK !? ….. En hoe doen en willen wij dat?

26 Tips: Variatie en creativiteit in de wetenschap.
Start vroeg om interesse te wekken om vervolgens de interesse vast te houden. Creëer een betekenisvolle leeromgeving en stimuleer probleemoplossend vermogen en denkvaardigheden. Niet alleen hands-on maar ook brains-on activiteiten, waarbij het vinden van het goede antwoord niet altijd het belangrijkste is. Ontdek onmiskenbare talenten bij kinderen. Maak de transfer. Stel goede vragen. Probeer ook eens een andere focus ; lokaal -> wereld of nu -> geschiedenis Werk sommige onderdelen meer verdiepend uit en maak keuzes i.p.v. heel veel een beetje.

27 Peter Hagenaars peter.hagenaars@ijsselgroep.nl


Download ppt "Waar heb jij je de laatste tijd nog over verwonderd?"

Verwante presentaties


Ads door Google