De G4 op gezondheid uitgemeten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TIEN TIPS “An apple a day keeps the docter away, maar je moet wel goed kunnen mikken !!”
Advertisements

Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Resultaten SJBN Enquête 2012
Opvoeden in de stad en in een dorp
Ervaringen in samenwerking
Prestatiemonitor 2009 Steenwijkerland. Prestatiemonitor 2009 in opdracht van.
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Volksgezondheid Toekomst Verkenning – tussen wetenschap en beleid
Overgewicht en lage SES Oost-Groningen
Vierde ontmoetingsdag breedstesportimpuls 27 mei 2004 Integrale aanpak gezondheids- en breedtesportbeleid in Twente Dick Bloemert Marja Jokhorst Marieke.
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Model Zorgstandaarden CONCEPT
Aantekening §1 B-nummers.
Fit-4-work Een aanpak van G4-SZW, GGD en UWV
Coalitie Gezond Geweten 14 oktober 2013
Presentatie gemeente Waalwijk Inhoud Gemeente en gezondheid Gemeente en GGD Relatie gemeente - GGD De GGD in Waalwijk 27 september 2007 Ans Hermans, relatiebeheerder.
Sociaal-economische verschillen in (on)gezond gedrag en de rol van de omgeving: de GLOBE studie FJ van Lenthe, CBM Kamphuis, K Giskes, M Huisman, J Brug,
Gezondheid en leefstijl in krachtwijken: een verkenning
Gezondheid en leefstijl in krachtwijken:
Bijeenkomst SPURD Purmerend
Nieuwe vrienden maken en
Jong geleerd, fout gedaan?
KORTE SYNTHESE sarah mestdagh
Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool
P4.2 Het grotestedenbeleid
Planning: Terugblik paragraaf 3.4 Uitleg paragraaf 3.5.
P3.6 Het grotestedenbeleid
Leefbaarheid Casus: Kanaleneiland, Utrecht. Eén van de veertig
Preventie effectiever maken
Rookstopadvies aan zwangere vrouwen en hun partner, rookvrije thuisomgeving voor zuigelingen Werkgroep gezin.
‘Gezonder leven? Waar bemoeit u zich mee?’
Health promotion for a multi-ethnic population Presentatie op basis van promotie- onderzoek van Marieke Hartman Karien Stronks Sociale Geneeskunde, AMC/UvA.
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Nederlands tijdschrift voor Diabetologie
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Actieonderzoek instructietafel.
Armoede en depressie Een (niet) evident verband?
DEBAT De KRACHT van HAAGSE OUDEREN
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
Dossier Empowerment.
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Opgroeien in armoede en sociale uitsluiting: literatuurverkenning.
Omgevingsanalyse LOP BaO. Deel 1 Een korte schets op basis van de GOK-cijfers.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Internet interventie voor angst en depressie: de rol van begeleiding Eerste verkenning van resultaten Annet KleiboerAnnemieke van Straten Heleen Riper.
 1 op 2 mensen last van overgewicht (in Nederland)  Reden: nemen veel calorieën op weinig afname.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Wijkanalyse Steenwijkerland 17 oktober Waarom een wijkanalyse? Omdat: Populatie basis vormt voor samenwerking/afstemming. Zowel tussen zorgaanbieders.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Presentatie analyse interviews 4VWO RSG.  Stap 1: Wat is armoede?  Stap 2: Interviews uitwerken & analyseren  Stap 3: Gezamenlijk analyseren  Stap.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
Volwassenen- en ouderenmonitor GGD Gelderland-Zuid Ir. Meta Moerman & drs. ir. Jolanda Terpstra (epidemiologen)
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Monique Berger (lectoraat revalidatie, expertisecentrum Bewegingstechnologie) Hester van der Sloot (lectoraat innovatieve beweegstimulering en sport, opleiding.
Zorg en welzijn op 1 lijn 12 april 2012 Marja de Ruiter Jeannette Smiesing.
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
10 Kernboodschappen Beschrijving van de belangrijkste gezondheidsproblemen Stand van zaken Aanbevelingen voor lokaal (gezondheids)beleid Gemeentelijk rapport.
Anatomie en Fysiologie
Gezondheid in de Noordelijke krimpregio's
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Eenzaamheid NHN Doelgroep Jongeren Volwassenen Ouderen - 48%
Rood = meer dan 25 glazen per week / dagelijks drinken glazen
Gezondheidsverschillen
Weert in Beweging, 8 november 2018
MovingFuture Femke Schot, Thomas van Breemen-Schneider, Sanne Wolters, Sam Gilling & Eva Verduin.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Jasmijn Oosterhuis Masterstudent Geneeskunde Universiteit Utrecht
Transcript van de presentatie:

De G4 op gezondheid uitgemeten Over gezondheid en gezondheidsverschillen in de vier grote steden

Opbouw presentatie Onderzoeksvragen Belangrijkste uitkomsten Verdieping op SEGV: armoede en gezondheid Afsluiting

Onderzoeksvragen Hoe is de gezondheidstoestand van inwoners van de G4 van 16 jaar en ouder? Zijn er verschillen in gezondheid en determinanten van gezondheid tussen de G4? Zijn er verschillen in gezondheid en determinanten van gezondheid tussen wijken met en zonder achterstand in de G4 en zijn deze verschillen in de afzonderlijke steden van de G4 hetzelfde? Hoe groot zijn de sociaal-economische gezondheidsverschillen in de G4?

Belangrijkste uitkomsten (1) Er bestaan grote en diverse gezondheidproblemen in de G4 De verschillen tussen de steden zijn relatief klein

Belangrijkste resultaten (2) Tussen wijken met en zonder achterstand worden grote verschillen gevonden Er bestaan grote sociaal-economische gezondheidsverschillen binnen de G4 De verschillen in gezondheid naar SES en tussen wijken met en zonder achterstand zijn vele malen groter dan verschillen tussen de G4

SEGV in de G4: ervaren gezondheid percentage inwoners van 16 jaar en ouder met een matig of slecht ervaren gezondheid naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

SEGV in de G4: diabetes percentage inwoners van 16 jaar en ouder met diabetes naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

SEGV in de G4: overgewicht percentage inwoners van 16 jaar en ouder met overgewicht naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

SEGV in de G4: depressie en angst percentage inwoners van 16 jaar en ouder met risico op depressie en angst naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

SEGV in de G4: eenzaamheid percentage inwoners van 16 jaar en ouder met eenzaamheid naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

SEGV in de G4: roken percentage inwoners van 16 jaar en ouder dat wel eens rookt naar opleiding, werksituatie en financiële situatie

Gezondheidsverschillen wijken met en zonder achterstand (G4) wel geen % % Ervaren gezondheid (matig/slecht) 24 14 Diabetes 8 5 Roken 30 26 Overgewicht 47 41 Beweging (voldoen aan norm) 54 62 Eenzaamheid 13 8 Hoog risico op depressie/angst 11 6 Alle verschillen statistisch significant (rekening houdend met achtergrond kenmerken)

Samengestelde maten i.r.t. ervaren gezondheid (Utrecht)

Stapeling van ongunstige indicatoren aantal EN i. r. t Stapeling van ongunstige indicatoren aantal EN i.r.t. ervaren gezondheid (Betreft Utrechtse volwassenen vanaf 19 jaar (2008))

Stapeling naar werksituatie (Utrecht)

Samenvattend Er bestaan grote en diverse gezondheidproblemen in de G4 De verschillen tussen de steden zijn relatief klein Tussen wijken met en zonder achterstand worden grote verschillen gevonden Er bestaan grote sociaal-economische gezondheidsverschillen binnen de G4: armoede gaat samen met een slechte(re) gezondheid De verschillen in gezondheid naar SES en tussen wijken met en zonder achterstand zijn vele malen groter dan verschillen tussen de G4