7.4:energie voor een duurzame toekomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Energie en energieomzettingen
Advertisements

De bouw van een nieuwe kerncentrale is een goed idee.
Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik
Duurzame aandrijving en hybride
Meester Frederic presents
H4 Klimaatbeleid in de praktijk
Gemaakt door: Indy en Irene
Zwemmergie.
Made by: Eden.
3.1 Energie omzetten..
Gemaakt door Noah en Siddhart
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
Hoe elektriciteit opwekken?
Communicatie: Presenteren
Energieomzettingen in technische toepassingen
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Werk & energie Kamoe & xQuiniboy Made in Rotterdam
Gemaakt door: Josine Stremler & Simone ter Stege Klas: G2D
Hoofdstuk , Energie dus ook warmte
Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas
Energie.
Duurzame energie.
H 2 Bronnen van energie.
Paragraaf 6 t/m 9 H 2.
Paragraaf 10 t/m 16 H 2.
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
Deel 2 Uitleg paragraaf 2-5 H2.
Hoofdstuk 5 Energie in Nederland en Frankrijk.
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Afval en milieu Basisstof 4,5.
3/4 vmbo Bronnen van energie § 2-5
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
De juiste oplossing voor een schoon milieu.  Energie opwekken uit  Zonlicht  Waterkracht  Wind  Biomassa.
In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook.
Afval Energie Bedrijf Welkom in Amsterdam!
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Milieu Silke, Amber, Jules, Geertje. Klimaatverandering. Altijd warmere en koudere periodes geweest Waarom nu dus druk maken? Andere situatie, mensen.
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Energieopwekking Charley, Quinten, Thomas, Suzie
Thema 2 Werk en Energie.
Groene energie Lucas spreekbeurt.
De toekomst van het milieu
Thema 9 Milieu.
Thema Biosfeer Paragraaf 1 Invloed van de mens.
Les 5 Duurzame energie Deel 1
Hfd 2 Energie in Frankrijk
Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Hfd 2 Energie in Frankrijk
Herhaling en vragen par. 1.3
Herhaling en vragen par. 2.1
WATT MINDER ENERGIEQUIZ
H3 Energie Klas 3 mavo.
De juiste oplossing voor een schoon milieu
H 8.6 Elektriciteit Elektriciteit opwekken
De toekomst van het milieu
Dikketruiendag Energie Quiz
Energie in de toekomst Natuurkunde Overal 2HAVO/VW0
De juiste oplossing voor een schoon milieu
De energie van de toekomst
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

7.4:energie voor een duurzame toekomst

Duurzame energiebronnen Brandstofcel: waterstof wordt gemaakt door duurzaam opgewekte stroom door zeewater te laten lopen. In de brandstofcel reageert de waterstof met zuurstof en hierdoor wordt rechtstreeks elektrische energie opgewekt door bijvoorbeeld een elektromotor. Als bijproduct ontstaat er water.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen Zonne-energie: In een zonnecel wordt zonlicht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. De huidige zonnecellen hebben een rendement van 25%. Zonnecellen zijn verder erg duur. Onderzoek richt zich op goedkopere materialen en een hoger rendement

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen Windenergie: In windmolens wordt de draaiende beweging van een propeller door een dynamo omgezet in elektriciteit. Nadeel: het waait soms niet, soms ook te hard. Windmolens worden gezien als een vorm van horizonvervuiling

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen Biomassa: Uit dode planten kun je biomethanol maken, een soort alcohol. Dit kan in bestaande verbrandingsmotoren worden gebruikt. Vooral in Brazilië rijden veel auto’s op alcohol. Bij de verbranding van methanol ontstaat koolstofdioxide. Maar als je steeds nieuwe planten kweekt, is de kringloop gesloten.

Duurzame energiebronnen Nadeel: nu worden hele bossen platgebrand om gewassen te gaan verbouwen waarmee biomethanol kan worden gemaakt. De verbranding is problematisch voor het milieu. Verder komt ook de voedselvoorziening in gevaar omdat er geen voedselgewassen meer worden verbouwd. De gewassen voor de productie van biomethanol worden namelijk voornamelijk in ontwikkelingslanden verbouwt

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen Waterkracht: Water kan op verschillende manieren gebruikt worden om turbines aan te drijven die elektriciteit opwekken. Waterkracht is wereldwijd de belangrijkste bron van duurzame energie. Nadeel: Je moet grote stuwdammen en stuwmeren aanleggen, deze hebben grote invloed op landschap, natuur en waterhuishouding. Bovendien zijn deze constructies te duur voor arme landen

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen Aardwarmte: In geothermische centrales drijft de stoom van heet water uit de grond een turbine aan. Nadeel: kunnen alleen gebruikt worden in vulkanische gebieden of gebieden van vulkanische oorsprong. Kortom: daar waar de aardkorst niet te dik is. (IJsland)

kernenergie Door het splijten van uraniumatomen komt energievrij. Deze energie (= warmte) wordt gebruikt om water te verhitten. De stoom drijft op zijn beurt weer turbines aan, die elektriciteit opwekken.

Kernenergie Voordelen: Geen gebruik van fossiele brandstoffen, deze blijven dus beschikbaar voor andere toepassingen Er is geen uitstoot van broeikasgassen Er zijn voldoende grondstoffen beschikbaar. De hoeveelheid uranium in de bodem is weliswaar beperkt maar met kweekreactoren kan extra splijtstof worden gemaakt.

Kernenergie Nadelen: Het radioactieve afval dat duizenden jaren actief blijft. Al die tijd moet het dus veilig opgeborgen worden Het transport van radioactief materiaal met treinen en vliegtuigen brengt risico’s met zich mee In opwerkingsfabrieken wordt een deel van het radioactieve materiaal bewerkt voor hergebruik. De fabrieken lozen hierbij miljoenen liters radioactief afval in lucht en zee In opwerkingsfabrieken komt plutonium vrij, dit kan worden gebruikt voor de productie van kernwapens Er is altijd een kans op ongelukken met grote gevolgen