De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië"— Transcript van de presentatie:

1 Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië
Par. 3.3 Energie, ruimte en milieu

2 Toenemende vraag naar energie = meer energiebronnen nodig
Om aan de toenemende vraag naar energie te kunnen voldoen, moet Brazilië: Meer hydro-elektriciteit opwekken Meer bio-ethanol produceren Meer kerncentrales bouwen Ontdekte aardolievelden gaan benutten Meer olie uit palmen gaan gebruiken als biobrandstof

3 Verandering in het landschap
Meer hydro-elektriciteit door: Nieuwe dammen te bouwen in het noorden en noordoosten (bv. Belo Montedam) Waterkrachtcentrales in de buurlanden bouwen Nadeel: - Veel landbouwgrond gaat verloren - Overstromingsrisico voor de omgeving Meer bio-ethanol produceren door: Meer suikerrietplantages gaan telen (de helft is voor productie van bio-ethanol) Dit is nodig omdat bijna alle nieuwe auto’s op flex-fuel (mengsel van ethanol en benzine) rijden. Nadeel: - Het aanplanten van suikerrietvelden neemt 3% van de beschikbare landbouwgrond in beslag Meer kerncentrales gaan bouwen Brazilië heeft veel uranium in de grond en uranium levert veel kernenergie op. Brazilië wil in 2060, 50 kerncentrales hebben. (nu 7) Nadeel: - Door het winnen van uranium in dagbouw, wordt het landschap verwoest

4 De Belo Monte dam in het noordoosten van Brazilië
Hierdoor werd veel landbouwgrond onder water gezet (inundatie) en veel vis- en dierpopulatie (vissen, schildpadden) zijn gedaald of sterven uit.

5 Ontdekte aardolievelden gaan benutten door:
In de afgelopen jaren heeft Brazilië grote voorraden aardolie ontdekt, zowel op het land maar vooral op het continentaal plat. (in zee zelfs zoveel dat Brazilië in de top 10 grootste olieproducenten in de wereld zou kunnen horen) Probleem: de aardolie ligt 7000m diep onder de zeebodem en onder een zoutlaag (ondoordringbare laag) van 2m. Nadeel: - het winnen is te ingewikkeld en kost veel geld - door olie of gas lekkages kan de zee vervuild raken Olie uit palm gaan gebruiken als biobrandstof: De regering wil slecht grasland in het Amazonegebied gaan beplanten met oliepalmen.  oliepalmplantages zorgen voor meer banen en inkomen De olie uit palm is een grondstof voor biobrandstof  stoot geen extra CO2 uit Nadeel: - Voor de oliepalmplantages is er meer dan de oppervlakte van Nederland nodig  ontbossing - Het tropisch regenwoud wordt in bezit genomen van boeren en de oorspronkelijke bewoners worden weggejaagd. Film:

6 Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië
Par. 3.4: Bronnen: Een duurzame toekomst?

7 Een duurzame toekomst met alleen voordelen?
Voordelen van ethanol (suikerriet): Goedkoop Levert veel energie op Schoner dan benzine (stoot minder CO2 uit)

8 Voordelen van oliepalm:
De olie wordt geëxporteerd en levert veel geld op. Van de palmolie wordt biodiesel gemaakt, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Het aanplanten van de oliepalmen is goed voor het milieu, want de palmen nemen veel CO2 op uit de lucht. Nadelen van oliepalm: Biobrandstof is een duurzame energiebron, maar … Er is veel oppervlakte nodig voor het aanplanten van de oliepalmen, daardoor wordt veel regenwoud gekapt  Veel CO2 komt vrij! Concurrentie om de ruimte: Bewoners van het regenwoud verliezen hun leefgebied Er is sprake van verdringing: het aanplanten van oliepalmen gaat ten koste van de natuur (dieren en planten bedreigd)


Download ppt "Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië"

Verwante presentaties


Ads door Google