De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik"— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik
Werk en energie Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik

2 oude brandstoffen FOSSIELE BRANDSTOFFEN Aardgas Aardolie Steenkool
Kernenergie-uranium De oude dus fossilie brandstoffen zijn niet duurzaam want bij het opwekken komt co2 vrij

3 FOSIELE BRANDSTOFFEN Fosiele brandstoffen zijn brandstoffen die uit de aarde worden gehaald. De dieren die jaar geleden zijn dood gegaan zijn alleen nog resten over die dieren bleven op de bodem liggen daar kwamen veel lagen zand en klei over heen de dode dieren veranderden hierdoor langzaam in olie, steenkool en aardgas.

4 alternatieve energie Windenergie Zonnen energie Water energie
Biologische energie Alternatieve energie is wel duurzaam want bij het opwekken komt geen co2 vrij

5 Energie route 1 Energie bron 2 Fossiele brandstoffen 3 ja knikker
4 elektriciteitscentrale 5 Hoogspanningsmast 6 Transformatorhuisje 7 Meterkast 8 Stopcontact

6 Steenkool Steenkool is een fossiele brandstof

7 aardgas Aardgas is een fossiele brandstof

8 Aardolie Aardgas is een fossiele brandstof

9 Ja knikkers Energie wordt uit een energiebron gehaald olie, steenkoolaardgas zijn een bron van energie. Het zijn fossiele brandstoffen. Dat zijn versteende resten van planten en dieren uit de oertijd. Het duurt miljoenen jaren voordat je deze resten in de grond kunt gebruiken als brandstof.

10 Ja knikker

11 elektriciteitscentrale
De fossiele brandstoffen worden verbrand in een elektriciteitscentrale. Zo komt stoom vrij dat brengt een dynamo in werking die zet het om in elektriciteit gemaakt, oftewel : stroom.

12 Elektriciteits centrale

13 hoogspanningsmast De stroom wordt vervoerd door kabels en een hoogspanningsmast deze vervoert de kabels door de lucht overal heen.

14 Transformatorhuisje De stroom is nog niet te gebruiken in het huishouden. In het transformatorhuisje wordt de stroom omgezet en verdeeld over alle huizen in de buurt.

15 meterkast De stroom gaat de huizen binnen via de meterkast.

16 stopcontact Vanaf de meterkast lopen draden naar de stopcontacten. Overal in het huis. De stekker in het stopcontact brengt de stroom bij de lamp. Het licht in een kamer voor een apparaat.

17 Energie verbruik

18 Broeikas effect 2 Er komt Co2 in de lucht. 3 De dampkring word dikker.
1 Brandstoffen worden verbrand om energie te maken. 2 Er komt Co2 in de lucht. 3 De dampkring word dikker. 4 De warmte rond de Aarde kan niet goed afgevoerd worden.

19 Brandstoffen verbranden

20 Co2 in de lucht

21 Co2 Autos en fabrieken verbranden de brandstof waar ze werken op ,dat heet Co2. Co2 is het zelfde gas als wat in een glas cola zit. Dat gas komt in de lucht het stijgt op en beland in de dampkring (oftewel de ozonlaag) . Die word hierdoor dikker. Dus warmt de aarde op. op.

22 Dampkring steeds dikker

23 Warmte kan niet weg

24 Warmte kan niet weg Zonnestralen komen op de dampkring zonnestralen word terug gekaatst een deel blijft in de Ozonlaag die word hierdoor steeds dikker. Maar de dampkring werkt ook als deken en hoe dikker de dampkring des te warmer het op aarde word. Dit heet het broeikas effect, omdat het het zelfde werkt als een broeikas. Hierdoor smelten de polen en stijgt het waterpeil. water.

25 Zonne cellen Zonnepanelen zetten zonnestralen om in zonne energie, dit gebeurt door middel van zonnecellen. Hoe meer zonnecellen hoe meer elektriciteit. De zonnepanelen bestaan uit dunne breekbare plaatjes dit heten zonnecellen de boven kant is meestal blauw gekleurt. filmpje zon tot energie

26 Nadelen Alleen heeft ook deze oplossing een nadeel want het kost een heleboel geld want er zijn machines nodig om ze te maken. Een zonnepaneel is pas na ongeveer zes jaar terug verdient.

27 kernenergie Kernenergie is energie waarbij de atomen van Uranium wordt gesplitst. Als de atomen elkaar dan weer raken ontstaat er een kleine explosie daardoor raken andere atomen elkaar weer dit heet een ketting reactie, hierdoor komt gas vrij daarvan wordt energie gemaakt Voordelen: de voordelen van kernenergie zijn dat om gloeilampen 100 dagen te laten branden maar één kilo Uranium nodig is, hierdoor is kernenergie heel goedkoop.

28 Kernenergie Kernenergie heeft alleen ook nadelen. Het opwekken van kernenergie zorgt namelijk voor heel veel co2, een ander nog groter nadeel is dat er bij het opwekken van de energie ook heel veel radioactieve stoffen vrij komen hier in zitten deeltjes met een gevaarlijke stralingen. Als je daarmee in aanraking komt kun je erg ziek worden. Daarom moeten kerncentrale heel secuur gebouwt worden.

29 Dit is uranium

30 Grootste olie vooraad 1 : Saudi-Arabië 2 : Iran 3 : Irak
Bijna alle olie op de wereld komt uit het Midden-Oosten en buurlanden.

31 Suezkanaal

32 Suezkanaal Het Suezkanaal ligt in Egypte het kanaal is 163 kilometer lang en verbindt de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar. Het Suezkanaal en de Rode Zee vormen de scheiding tussen Afrika en Azië. Veel olie die in het Midden-Oosten wordt gewonnen, gaat via het Suezkanaal naar Europa. Het is aan gelegt omdat de schepen anders helemaal om Zuid-Afrika heen moesten varen.

33 Op sateliet foto

34 Sahara Als er in de Sahara zonnepanelen gebouwt zouden worden zou je heel Europa kunnen voorzien.

35 Drieklovendam China

36 Drieklovendam China De periode van de bouw: 1993 tot 2009
De lengte van de dam: 2310 m Hoogte van de dam: 185 m De oppervlakte van het water: 1085 km² (Bodenmeer: 536 km²) Kunstmatige meerlengte: 663 km Aantal turbines: 32 Overstroomd gebied: met normaal waterniveau hectare land Overstroomde steden: 13 Overstroomde fabrieken: 657 gemiddelde stuwmeerbreedte: 1,1 km of 1,6 km (afhankelijk van de bron) Personen die moesten verhuizen: 1,3 tot 2 miljoen

37 Duurzame energie Voordelen :
Duurzame energie heeft voordelen boven fossiele energie. Voordelen : Raakt niet op. Opwekken kost geen CO2.

38 Sahara landen

39 Buurlanden turkije Bulgarije Griekenland Georgie Armenie Syrie Irak
Iran Azerbeidjzan

40 Turkije

41 De Nijl De Nijl stroomt onder andere door : Egypte Sudan Ethiopië

42 Grootste land van Afrika
Sudan is het grootste land van Afrika. Het grenst aan Egypte Libie Tsjaad Centraal-afrikaanserepubliek Uganda Kenia en Ethiopie.

43 Sudan in kaart


Download ppt "Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik"

Verwante presentaties


Ads door Google