De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energie Spreekbeurt Van Laura Spreekbeurt Van Laura.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energie Spreekbeurt Van Laura Spreekbeurt Van Laura."— Transcript van de presentatie:

1 Energie Spreekbeurt Van Laura Spreekbeurt Van Laura

2 Ontstaan van gas Een jaknikker Vroeger gebruikte men als energie steenkool- en oliegas. Deze werden gemaakt in gasfabrieken. Later in de 60e jaren gaat men over op aardgas. Aardgas bevindt zich diep onder de grond en wordt gewonnen door boor torens(water) en jaknikkers(land) Het gas dat uit de grond komt ruikt nergens naar. En gas in huis dat stinkt. Weten jullie waarom gas stinkt ???????. Die geur wordt er expres aan toegevoegd want anders zou je het niet ruiken als er een gaslek is, een gaslek is gevaarlijk want gas is heel brandbaar explosief zelfs. Via een 1200 kilometer lange gasbuis door heel Nederland wordt er gas geleverd in ieder huis Een booreiland

3 De wadden zee In de jaren 60 werd ontdekt dat er in de wadden zee gas zit. Zoveel gas dat alle huishoudens er wel tien jaar op kunnen koken en de kachel kunnen laten branden. Het gas zit al veel langer in de aardbodem . Vaak wel miljoenen jaren,net als olie. Olie gebruikten mensen al veel eerder. Bij het boren naar olie werd gas ontdekt. Het leek eerst iets gevaarlijks. Maar de mensen ontdekten dat gas heel handig was , dus in 1951 werd in Nederland het eerste gas uit de grond gehaald in Coevorden . Gas bestaat uit heel kleine , bewegende deeltjes die je niet ziet. In gas zit de stof methaan. Die stof is brandbaar. Daardoor kun je met gas verschillende dingen doen het is een bron van energie. Als je het verbrandt , komt er warmte vrij. Die warmte geeft energie, en die energie gebruik je dan weer om bijvoorbeeld te koken. Vlak bij Slochteren is in 1959 het grootste aardgasveld van Nederland ontdekt. Gas zit heel diep in de grond, wel 3 tot 4 duizend meter diep. Dat is ongeveer de afstand die je in 3 kwartier loopt, gas zit niet los in de grond. Het zit in zandsteen, dat is een heel fijn soort steen, in zandsteen zitten kleine gaatjes in die gaatjes zit gas.

4 De wadden zee boortorens

5 Elektriciteit Elektriciteit wordt opgewekt in een elektriciteitscentrale. Een elektriciteitscentrale is een centrale productielocatie voor de opwekking van elektriciteit. De meeste elektriciteitscentrales wekken energie op door water in een stoomketel te verwarmen door middel van het verbranden van (fossiele)brandstoffen. Het water wordt omgezet in stoom en onder hoge druk door een turbine geperst. De turbine gaat draaien en brengt op deze manier een generator op gang die elektriciteit produceert. Daarnaast kan de warmte ook verkregen worden uit kernreacties. Elektriciteitscentrales die op deze manier werken. Het vervoer van stroom gaat door dikke draden. Deze draden hangen aan hoogspanningsmasten. Via dunnere kabeltjes komt het in alle huizen van Nederland.

6 Zonne-energie De nuna Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. De warmtestraling van de zon wordt opgevangen door zonnepanelen en omgezet naar energie. Een boot op zonne-energie De nuna De nuna

7 De Nuna De nuna is een soort auto die op zonne-energie rijdt.
De nuna heeft al 4 keer de panasonic world solar challenge race in Australië gewonnen. De internationale race van 3010 km door Australië is al vier keer verreden. Het Nuon Solar Team is zich momenteel aan het voorbereiden op race nummer 5. In Darwin zal in binnenkort het startschot klinken. Ze begonnen met de nuna 1 toen de nuna 2 en daarna de nuna 3 en 4.Nu gaan ze de nuna 5 presenteren.

8 Windturbines (windmolens)
Windturbines zijn die grote ‘molens’. Ze staan vaak met meerdere bij elkaar. Ze hebben net als je fiets een dynamo. De motor van een windturbine heet een rotor En de wieken heten rotorbladen. Een windturbine zetten ze vaak op winderige plaatsen zodat hij veel energie opwekt

9 Waar gebruik je energie voor ??
Energie gebruik je iedere dag bijvoorbeeld om te rennen, te fietsen,en te lopen. En gas gebruik je om te koken , en voor de verwarming en dat soort dingen. Ook de auto rijdt op gas maar natuurlijk geen aardgas, maar het is wel in ontwikkeling een auto op aardgas. Je krijgt dan je eigen aardgas tankstation naast je huis. En elektriciteit voor het licht ,de koelkast,de televisie en meer van dat soort dingen.

10 Energie besparen of verspillen
Om energie te besparen zet je bij voorbeeld je tv niet op stand-by maar helemaal uit. Want anders verspil je kostbare energie. Als je een lamp niet nodig hebt zet hem dan ook uit. Nederland verspilt per jaar heel veel energie. Om een voorbeeld te geven: een gloeilamp gebruikt 95% van zijn energie voor warmte en maar 5% voor licht. 95% verspilling dus. Een simpele spaarlamp is veel efficiënter. En denk eens aan verouderde Cv-ketels. Daarvan zijn er nog bijna 1,4 miljoen in Nederland. Ze verspillen zo’n 20% van het gasverbruik. Vervangen door een zuinige hoogrendementsketel is de oplossing. En zo is er nog veel meer.

11 Jezelf Zelf gebruik je ook dagelijks energie:rennen,fietsen,spelen en zelfs om te eten. De energie die je nodigt hebt haal je o.a. uit voedsel. Dus als je gaat sporten moet je eerst wat eten, Want als je niet genoeg eet voor je gaat sporten dan ben je snel moe of in het ergste geval val je zelfs flauw. Je moet natuurlijk geen pan boerenkool leeg eten of een bak vette patat. Maar eerder pasta,want in pasta zitten koolhydraten en dat geeft je energie. Eigenlijk is je lichaam net een accu zoals bij een auto. Een accu heeft stroom nodig voor energie en mensen koolhydraten.

12 De thermostaat De thermostaat is de regelaar die de warmte in je huis regelt. Een thermostaat kan rond zijn of vierkant. Als je hem hoger of lager zet stuurt hij een seintje naar de cv ketel en die zorgt er dan voor dat warmer of kouder wordt.

13 t5mytk5j jiffmfg Einde!!einde!!!! Einde!!! Einde!!! Einde!!! einde


Download ppt "Energie Spreekbeurt Van Laura Spreekbeurt Van Laura."

Verwante presentaties


Ads door Google