De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De toekomst van het milieu

Verwante presentaties


Presentatie over: "De toekomst van het milieu"— Transcript van de presentatie:

1 De toekomst van het milieu
Blok 3 De toekomst van het milieu Deelvraag: Hoe gaat het verder met het milieu?

2 Minder broeikasgassen
Sinds de Industriële Revolutie zitten er veel broeikasgassen in de lucht. 1997 Verdrag van Kyoto: afspraken van landen om iets te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Amerikanen doen niet mee: zij zijn bang dat het slecht is voor de economie. De uitstoot van broeikasgassen naar bron (in Watt per m²)

3 Een moeilijke keuze India, China en Brazilië doen niet mee aan Verdrag van Kyoto. Economie groeit daar snel: ze hebben veel energie nodig. Landen die niet meedoen stoten 40% van alle broeikasgassen uit. Landen van de Europese Unie hebben nog meer afspraken gemaakt. Zij willen ook energie uit wind, water en zon. Een zonne-energiecentrale in Spanje.

4 Lastig onderzoek Waar zijn klimaatwetenschappers het over eens?
Gemiddelde temperatuur van de dampkring wordt hoger. Het wordt niet overal warmer, in sommige gebieden wordt het kouder. Vaker extreme weersomstandigheden. Ingewikkeld om goede voorspellingen te doen. Klimaatwetenschappers zijn het oneens over wat de oorzaak van de klimaatverandering is.

5 ‘Not in my backyard’ Not in my backyard = niet in mijn achtertuin (als ik er maar geen last van heb). Sommige bedrijven verplaatsen hun milieuproblemen naar landen met minder strenge regels. Ze betalen dan minder geld. In Ivoorkust werden mensen ziek van giftig afval dat daar gedumpt was.

6 Verkeersoverlast Verkeer veroorzaakt veel luchtvervuiling.
Maatregelen van de overheid om de lucht schoner te krijgen: Geen woningen en bedrijven meer bouwen langs snelwegen. Minder hard rijden op snelwegen in de buurt van steden. Minder belasting voor schonere auto’s. Prioriteit = de belangrijkste behoefte voor iemand.

7 Duurzaam gebruik Recycling = het opnieuw gebruiken van afval als grondstof. Duurzaam gebruik = natuurlijke hulpbronnen zo gebruiken dat ze lang meegaan. De meeste gemeenten hebben een scheidingsstation of milieustraat.

8 Schone energie Oneindige energiebronnen worden ook schone energie genoemd: windkracht, waterkracht, zonne-energie. Verbranden van hout of planten = biomassa. Is ook schone energie als je evenveel bos terug plant. Kernenergie wordt gemaakt van uranium. Voordeel: geen luchtvervuiling. Nadelen: afval is heel gevaarlijk en het is een eindige hulpbron. Onder aan de stuwdam ligt de elektriciteitscentrale.


Download ppt "De toekomst van het milieu"

Verwante presentaties


Ads door Google