De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie ANW Module 2 Biosfeer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie ANW Module 2 Biosfeer"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie ANW Module 2 Biosfeer
Yvette Wijnands Karin van Rens Kim Offeringa Joséphine Kremer

2 Achtergrondinformatie
Er zijn twee soorten broeikaseffect: natuurlijk en versterkt. Het versterkte broeikaseffect is veroorzaakt door de mens zelf, het natuurlijke niet, dat ontstaat doordat de aarde een deel van de warmte die de zon afgeeft absorbeert. De oorzaken van het versterkt broeikaseffect zijn de uitstoot van CO2, de toegenomen welvaart en de industriële revolutie. Om de uitstoot van CO2 te verminderen is het Kyoto protocol opgesteld, dit was in 2012 afgelopen dus willen een nieuw verdrag gaan maken. Er staat onder andere in dat de rijken landen vooral schonere energie moeten gaan gebruiken. Er zijn nog andere manier om het broeikaseffect tegen te gaan, bijvoorbeeld een co2 opzuigende machine, een glasscherm maken van zwavel of glas, de wolken groter maken of de plankton in de zee groter maken. En nog een interessante theorie; de aarde warmt al zestien jaar niet meer op, maar daar is nog geen algemeen geaccepteerde verklaring voor gevonden. Het is trouwens niet nieuw dat de mensen aan het broeikaseffect bijdragen; er is bewijs gevonden dat dit al in de Romeinse tijd het geval was. Voor Nederland is er iets te merken van de klimaatverandering, maar de effecten zijn nog beheersbaar. Het is een stuk warmer geworden, maar het regent en sneeuwt ook steeds meer. Ook op dieren en planten, zoals vissen en koraal, heeft de klimaatverandering effect.

3 Achtergrondinformatie (vervolg)
Om het broeikaseffect tegen te gaan kan er meer duurzame energie worden gebruikt, zoals windenergie. Daar doet de wetenschapper die wij gekozen hebben, Ken Caldeira, ook onderzoek naar. Hij heeft vastgesteld dat de aarde d. m. v. windenergie de groeiende energievraag aan kan. Maar, zoals we in andere artikelen hebben gelezen, kan er minder windenergie worden opgewekt als de aarde opwarmt en als er te veel windmolens zijn. Daarom moeten we, volgens sommige wetenschappers, nu in windenergie gaan investeren zodat we er zoveel mogelijk baat bij hebben. Maar is dat wel mogelijk op economisch, politiek en technisch gebied? Zo kwamen we uit op onze probleemstelling: Windenergie kan het broeikaseffect tegengaan, maar er is weinig over bekend en het wordt nog niet heel veel gebruikt.

4 Groep Yvette Wijnands Karin van Rens Kim Offeringa Joséphine Kremer Thema Mogelijkheden voor windenergie Hoofdvraag Zou meer windmolens bouwen Nederland veel opleveren? Deelvraag 1 Is het financieel haalbaar of wil de regering het geld ergens anders aan uitgeven? Deelvraag 2 Blijft windenergie beschikbaar of is er in de toekomst minder profijt van de windmolens die nu gebouwd worden?

5 Hypotheses Deelvraag 1: Is het financieel haalbaar of wil de regering het geld ergens anders aan uitgeven? Hypothese 1: Zeker in deze economische crisis wordt er heel goed nagedacht waar we ons geld aan uitgeven. Aangezien windenergie op de lange termijn minder oplevert, is het niet waarschijnlijk dat de regering er heel veel geld aan wil uitgeven. Deelvraag 2: Blijft windenergie beschikbaar of is er in de toekomst minder profijt van de windmolens die nu gebouwd worden? Hypothese 2: Als de aarde opwarmt en er meer windmolens komen, levert windenergie minder op dan nu. Maar het kan nog steeds voor veel energie zorgen, dus windmolens bouwen heeft (zeker nu nog) in ieder geval een positief effect.

6 Bronnenvermelding CO2. Bekeken op 7 maart 2013, op Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Bekeken op 7 maart 2013, op Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Bekeken op 7 maart 2013, op Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Bekeken op 7 maart 2013, op Info. Bekeken op 7 maart 2013, op windenergie.html Caroline Kraaijvanger ( ). Beperking van de uitstoot kan klimaatverandering niet meer stoppen. Bekeken op 7 maart 2013, op klimaatverandering-niet-meer-stoppen/74275 Caroline Kraaijvanger ( ).Genoeg wind om aan groeiende energievraag te voldoen. Bekeken op 7 maart 2013, op voldoen/71680 Caroline Kraaijvanger ( ). Klimaatverandering kan wel eens leiden tot kleinere vissen. Bekeken op 7 maart 2013, op vissen/73073 Caroline Kraaijvanger ( ).Klimaatverandering zet windmolens buitenspel. Bekeken op 7 maart 2013, op Caroline Kraaijvanger ( ). Koraal op Great Barrier reef in 27 jaar tijd gehalveerd. Bekeken op 7 maart 2013, op Caroline Kraaijvanger ( ).Mens droeg al in Romeinse tijd bij aan uitstoot van broeikasgassen. Bekeken op 7 maart 2013, op broeikasgassen/73367 Caroline Kraaijvanger ( ).Windmolenpark warmt de omgeving op. Bekeken op 7 maart 2013, op Planbureau voor de Leefomgeving. Bekeken op 7 maart 2013, op van-klimaatverandering-in-nederland-2012 Transition Towns Nederland. Bekeken op 7 maart 2013, op crisis


Download ppt "Presentatie ANW Module 2 Biosfeer"

Verwante presentaties


Ads door Google