De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hfd 2 Energie in Frankrijk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hfd 2 Energie in Frankrijk"— Transcript van de presentatie:

1 Hfd 2 Energie in Frankrijk
Par. 2.3 De voor- en nadelen van kernenergie

2 Lesdoelen: Wat zijn de voordelen van kernenergie?
Wat zijn de nadelen van kernenergie? Wat wordt er gedaan met het kernafval?

3 De voordelen van kernenergie
Kernenergie levert heel veel energie (1 gram uranium = l. benzine = kg. Steenkool) Bij kernenergie komen geen broeikasgassen vrij en geen luchtvervuiling. Uranium is een goedkope grondstof, die op alle werelddelen aanwezig is. De voorraad uranium is groot.

4 De nadelen van kernenergie
Bij kernsplijting komt radioactieve straling vrij; als je te lang in aanraking komt met deze straling dan is dit dodelijk. (Bijv. kanker verwekkend) Radioactieve straling is onzichtbaar (te meten met een geigerteller) Meltdown = smelten van een kernreactor wanneer er te veel warmte vrijkomt. Hierdoor komt heel veel radioactieve straling in de atmosfeer. Kerncentrales zijn interessante doelwitten voor terroristen. Veel slachtoffers in één keer In een kerncentrale ontstaat plutonium, de grondstof voor kernbommen. Kosten van bouw en afbraak van de centrale zijn hoog. Kernafval is miljoenen jaren radioactief. (Bijv. bij een lekkage)

5 Transport en opslag kernafval
95% van het kernafval kan worden hergebruikt. Hoe?  Kernafval van Nederland wordt per trein naar La Hague (Frankrijk) vervoerd, waar plutonium wordt gescheiden van de nog niet opgebrande uranium. Het kernafval word ‘opgewerkt’ en is weer geschikt als brandstof. 5% van het kernafval is uiterst radioactief kernafval en dus levensgevaarlijk! Waarom?  Door de lange halfwaardetijd (= de tijd die de radioactiviteit van uranium nodig heeft om de helft van de oorspronkelijke intensiteit te bereiken) Oplossing: Radioactieve afval opslaan In Frankrijk: vooral in oude, niet meer gebruikte mijnen diep onder de grond. In Nederland: In Vlissingen in een speciaal gebouw (het HABOG)

6 Filmpjes Kernafval opslag Nederland:

7 Protesten tegen kernafval transport en opslag


Download ppt "Hfd 2 Energie in Frankrijk"

Verwante presentaties


Ads door Google